Latvijā reģistrēta putnu gripa: Jūrmalā atrasts ļoti patogēns paveids

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Pāriet pie mediju bankasЛебедь-кликун на Лебедином озере, расположенном на территории государственного природного комплексного заказника "Лебединый" в Алтайском крае
Лебедь-кликун на Лебедином озере, расположенном на территории государственного природного комплексного заказника Лебединый в Алтайском крае - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pludmalē Jūrmalā atrasti bojā gājuši gulbji. Pētījums liecina, ka viņi pārnēsājuši augsti patogēnu putnu gripas vīrusa paveidu.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dati liecina, ka valstī pirmo reizi reģistrēta putnu gripa, vēsta Mixnews.lv.

Augsti patogēns paveids reģistrēts diviem savvaļas gulbjiem, kas atrasti miruši pludmalē Jūrmalā, Dzintaru rajonā.

Putnu gripa ir ļoti lipīga vīrusu slimība. Tā nodara kaitējumu gan mājputniem, gan savvaļas putniem. Dažkārt ar putnu gripu saslimst arī zīdītāji, pat cilvēki, pie tam slimības iznākums var būt arī letāls. Tomēr Pasaules Veselības organizācija atzīmēja, ka cilvēka inficēšanās risks ar augsti patogēno putnu gripas vīrusa paveidu H5N8 ir zems.

PVD jau vairākkārt informējis par šīs slimības izplatības draudiem – tās uzliesmojumi reģistrēti Čehijā, Rumānijā, Ungārijā, Polijā, Slovākijā un Ukrainā, kā arī savvaļas putnu populācijā Polijā un Vācijā.

Птицефабрика - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2020
Anomālās ziemas sekas: Latvijā vēl aizvien ir augsts putnu gripas izplatības risks

2021. gada janvāra sākumā putnu gripas uzliesmojums fiksēts Latvijā, kā arī Nīderlandē, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Horvātijā, Polijā, Beļģijā, Īrijā, Ukrainā, Ungārijā un citviet.

Tomēr Latvijā līdz šim putnu gripas uzliesmojumi nav novēroti.

Tagad PVD plāno ieviest papildu bioloģiskās drošības pasākumus putnu fermās visā valstī un ierobežot mājputnu un savvaļas putnu tiešos un netiešos kontaktus.

Mājputnu īpašnieki lūgti neizlaist tos no aplokiem, lai tie nesaskartos ar savvaļas spārnainiem.

Starp slimības pazīmēm ir tādi faktori kā barības un ūdens patēriņa būtiska samazināšanās, dēšanas lejupslīde. Ja pamanītas šīs pazīmes, steidzami jāinformē PVD.

Par beigtiem savvaļas putniem jāziņo pa tālruni 67027402 vai tuvākajai PVD teritoriālajai pārvaldei.

Ziņu lente
0