Viedoklis

"Padevušies dažu dienu laikā": kā Polija zaudēja karā ar Krieviju

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIПольские военнослужащие
Польские военнослужащие - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Armija sakauta, galvaspilsēta zaudēta kara ceturtajā dienā – poļu ģenerāļi mēģināja modelēt uzbrukumu Polijai no austrumiem.

Mācības izgāzās bez vārda runas – valsts aizstāvjiem nelīdzēja pat jaunā amerikāņu tehnika. Par to, kāpēc Polijas karaspēks vairs neprot karot, portālā RIA Novosti savu viedokli izteica Nikolajs Protopopovs.

Virtuālais uzbrukums

Pēdējos gados lielākajās komandu štāba mācībās "Ziema 2020" tika iesaistīti vairāki tūkstoši oficieru. Saskaņā ar manevru scenāriju, Polija saskārusies ar uzbrukumu no austrumu robežām, proti, "ienaidnieka" lomā atkal izraudzīta Krievija.

Американский военнослужащий готовит танк Abrams к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Viedoklis
"Krievijas ceļi tos piebeigs": amerikāņu tanki radījuši dziļu vilšanos

Plāni paredzēja, ka poļu armija noturēsies vismaz trīs nedēļas. Tomēr viss beidzās daudz ātrāk. Jau četras dienas vēlāk pretinieka spēki ielenca Varšavu, poļu jūras kara flote un aviācija bija sakauti. Armija pārtrauca pretošanos.

Pie tam virtuālajos manevros poļi lika lietā ne tikai viņu rīcībā esošo bruņojumu. Izmantoja jaunāko amerikāņu tehniku, ko Varšava jau iepirkusi vai plāno iegādāties tuvāko desmit gadu laikā: "neredzamie" iznīcinātāji F-35, zenītraķešu kompleksi Patriot, artilērijas sistēmas HIMARS. Polijas militārā vadība apgalvo, ka tās nopietni celšot bruņoto spēku potenciālu. Tomēr modelētā karadarbība rāda, ka reālā situācija mazdrusciņ atšķiras.

Vēlamos rezultātus nenesa arī austrumu flanga nostiprināšana, ar ko Polija nodarbojas pēdējā laikā, - tehnika un karaspēki, kas aizsargā robežu, ātri vien tika likvidēti. 

Zaudējumi ir milzīgi, atzina Polijas AM: pirmās līnijas bataljonos – 60-80% karavīru.

Saskaņā ar poļu izdevuma Interia informāciju, apakšvienību komandieri bieži vien nesaprata vadības pavēles, dažkārt tās vienkārši neizpildīja. Virspavēlnieka taktikas rezultātā gandrīz nekavējoties tika zaudēts svarīgākais bruņojums, lielākā daļa aizsardzības uzņēmumu nonāca pretinieka rokās, stāstīja manevru dalībnieki.

Polijas AM neatkāja notiekošā detaļas un nepaskaidroja, kāpēc poļu armija cietusi tādu sakāvi. Atklāja vienīgi to, ka izdarīs atbilstošus secinājumus, izpētīs un ņems vērā kļūdas militāro operāciju plānošanā.

"Sajust krievu draudus"

Analītiskā kluba "Valdai" eksperts Artjoms Kurejevs atgādināja: štāba mācības neapšaubāmi atklāj militārās plānošanas trūkumus un priekšrocības.

"Vienlaikus tās nedod iespēju novērtēt bruņoto spēku reālo mobilitāti, karavīru un virsnieku kaujas sagatavotības līmeni, - viņš atzīmēja sarunā ar RIA Novosti. – Turklāt vēl datora modeļa apstākļos. Tātad secinājums par Polijas sakāvi četru dienu laikā jāizvērtē piesardzīgi. Piemēram, pēc kāda principa viņi ņēma vērā NATO valstu GKS atbalstu un cik ilgu laiku atvēlēja sagatavošanās darbiem pirmskara periodā."

Военнослужащие мотострелкового подразделения Печенгской бригады Северного флота РФ проводят отработку тактических приемов - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Viedoklis
Reģions-cietoksnis. Kaļiņingrada nocietinās atbildei uz NATO aktivitātēm

Kurejevs piebilda: mācību rezultāti nebūt nenozīmē, ka Polijas armija būtu ļoti vāja. "Neapšaubāmi, tas ir gan signāls sabiedrotajiem, gan vēlme piespiest iedzīvotājus "izjust krievu draudus", - uzskata eksperts. – Piedevām tas ir veids, kā motivēt virsniekus, kuri netic Krievijas karam ar NATO. Bez tam, pateicoties modelim, poļi noteikti sāks izstrādāt jaunus hipotētiskā kara plānus, ņemot vērā savas armijas reālās iespējas."

Eksperts atgādināja, ka PSRS pirms Lielā Tēvijas kara arī organizēja štāba mācības, kas deva ne īpaši labvēlīgus rezultātus. Toreiz netika ņemtas vērā visas kļūdas. Rezultātā vairāki pirmie kara mēneši Sarkanajai armijai bija ļoti smagi.

Arī Ģeopolitisko problēmu akadēmijas viceprezidents Konstantins Sivkovs uzskata, ka Polijas valdība cenšas nodemonstrēt iedzīvotājiem "krievu draudus".

"Jau fakts, ka tādi dati ir publicēti, liecina – tā ir propagandiska akcija, - norādīja eksperts. – Lai mobilizētu tautu, Krieviju pataisa par spēcīgu, agresīvu militārisku valsti, kas ieņems Poliju vien četru dienu laikā. Pie tam tas ir mēģinājums likt sarosīties arī citām valstīm, pievērst to uzmanību Krievijas radītajiem draudiem."

Pilnā kaujas gatavībā

Par "Krievijas draudiem" visai pasaulei visbiežāk klāsta Polija un Baltijas valstis. Maskava jau ne vienu vien reizi ir norādījusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus. Tomēr Polija plānveidīgi gatavojas karam. Galvenais sabiedrotais – protams, ASV. Varšava ir piešķīrusi miljardiem dolāru militārās tehnikas iepirkumiem. Cita starpā tā pasūtījusi 32 daudzfunkcionālos iznīcinātājus F-35 (līguma summa – aptuveni 4,6 miljardi dolāru). Pirmās lidmašīnas Polija saņems 2025. gadā. Ar tām plānots aizvietot PSRS laiku MiG-29 un Su-22. 2018. gada martā vienojās par amerikāņu pretgaisa aizsardzības sistēmu Patriot piegādēm. Sagaidāms, ka pirmajā posmā – 2021.-2022. gg. Polijas armija saņems divas baterijas ar raķetēm PAC-3 MSE un vadības un sakaru sistēmas IBCS elementiem. Pirmā partija – 16 starta iekārtas, četras radiolokācijas stacijas un 208 raķetes. Polijas valdība vairākkārt informējusi, ka jaunās PGA sistēmas tiks izvietotas pie Krievijas robežām.

Pērn parakstīja līgumu par amerikaņu raķešu sistēmām HIMARS ar darbības rādiusu līdz 300 km. Par 400 miljoniem dolāru Polija iegādāties 20 starta iekārtas, munīciju, mācību un loģistikas centru. Krievijas eksperti uzskata, ka HIMARS tiks notēmētas tikai uz Kaļiņingradas apgabalu. Piedevām Varšava saņems prettanku raķešu kompleksus FGM-148F Javelin — 60 starta iekārtas un 180 vadāmas raķetes.

Латвийские военнослужащие на багги на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2021
Viedoklis
Baltijas valstis gatavojas karam ar Krieviju: Blitzkrieg vai Blitzkaputt?

Tomēr, piezīmēja Sivkovs, manevru "Ziema 2020" rezultāti nemaz nav tik tāli no patiesības – diezin vai amerikāņu bruņojums izšķirs stāvokli par labu Polijai reāla kara gadījumā.

"Krievijas Bruņotie spēki, apgādāti ar mūsdienīgu kara tehniku, nopietni pārspēj Polijas armiju, - apliecināja eksperts. – Nepieciešamības gadījumā mēs viņus ātri sakausim. Ne četru dienu laikā, bet ar 20 dienām pilnīgi pietiks. Amerikāņu bruņojumam nebūs lielas nozīmes. Piemēram, HIMARS nav nekas īpašs – mūsu "Iskander" reizes trīs tās pārsniedz cīņas potenciāla ziņā. Arī Patriot nopietni atpaliek no mūsu S-400. F-35 – jā, lieliska mašīna, taču cena ir pasakaina. Jāņem vērā arī ekspluatācijas problēmas. Pie tam nedomāju, ka amerikāņi piegādās poļiem mūsdienīgākās gaisa kaujas raķetes. Tāpēc F-35 zaudēs cīņā ar Krievijas iznīcinātājiem."

Lai nu būtu, kā būdams, Vašingtona atbalsta Varšacu ne tikai ar militāro tehniku vien. Patlaban Polijā pastāvīgi dislocēti 4,5 tūkstoši amerikāņu karavīru. Piedevām poļi ļoti cerēja, ka valstī ieradīsies vēl tūkstotis karavīru un virsnieku pēc Pentagona lēmuma izvest daļu kontingenta no Vācijas.

Ziņu lente
0