Krievijas bumbvedējs Tu-22M3 izmēģinājis jaunās "aviācijas bāzes kuģu slepkavas"

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasНанесение авиаудара самолетами ТУ-22М3 по объектам террористов в Сирии
Нанесение авиаудара самолетами ТУ-22М3 по объектам террористов в Сирии - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tu-22M3 palaidis vairākas jaunās spārnotās raķetes X-32, ko plānots likt pamatā modernizētā bumbvedēja Tu-22M3M bruņojumā.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Tālās darbības bumbvedējs-raķešnesējs Tu-22M3 izmēģinājis jaunās spārnotās raķetes X-32, ziņu aģentūrai RIA Novosti atklāja informācijas avots no aizsardzības rūpniecības kompleksa.

Gaisa bāzes raķete X-32 pieņemta bruņojumā 2016. gadā. Plānots, ka to iekļaus modernizētā bumbedēja Tu-22M3M kompleksā – patlaban divi lidmašīnas izmeģinājumu paraugi turpina pārbaudes.

Дальний ракетоносец-бомбардировщик Ту-22М3, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 21.11.2019
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Krievijai tālā darbības rādiusa raķešu bumbvedēji Tu-22M3

"Tu-22M3 ar papildu aprīkojumu palaidis vairākas jaunās spārnotās raķetes X-32, ko plānots likt pamatā modernizētā bumbvedēja Tu-22M3M bruņojumā. Šaušanas izmēģinājumi notika izstrādājumu periodisko izmēģinājumu ietvaros kara poligonā. Izstrādātāja publiskotais raķešu raksturojums ir apstiprinājies, trāpījuma precizitāte – "mietiņā" (mērķa centrā – red.)," pastāstīja aģentūras sarunbiedrs.

Viņš paskaidroja, ka "X-32 pārsvarā paredzēta virsūdens objektu likvidācijai, tā ir tā saucamā aviācijas bāzes kuģu slepkava, jo izredzes pārtvert tamlīdzīgu mērķus aviācijas bāzes grupu mūsdienīgajiem pretgaisa aizsardzības līdzekļiem ir visai zemas". Eksperts piezīmēja, ka raķete spēj efektīvi likvidēt arī sauszemes objektus, ieskaitot radiolokācijas stacijas.

Aģentūras sarunbiedrs konstatēja, ka starti notikuši arī pērn. Izmēģinājumi bija vajadzīgi, lai apstiprinātu sērijveida X-32 īpašības un sagatavotos raķešu izmēģinājumiem no jauno bumbvedēju Tu-22M3M borta. Vienlaikus tiem bija arī noteikti izmēģinājumu un pētījumu uzdevumi.

Virsskaņas spārnotā raķete X-32 pieņemta bruņojumā 2016. gadā. Tā paredzēta raķešu X-22 nomaiņai, kuru nesēji ir pašreiz burņojumā esošās lidmašīnas Tu-22M3.

В бухте Командор. Командорские острова - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2020
Viedoklis
Desants Komandora salās un T-160 Anadirā – Krievijas atbilde "partneriem"

X-32 saglabājusi mazliet koriģētu priekšgājējas planieri, bet citādi tas ir jauns izstrādājums. Piemēram, saskaņā ar atklātos avotos pieejamiem datiem, raķetei ir modernizēts šķidrās devielas dzinējs ar palielinātu vilkmi, digitālās radioelektroniskās iekārtlas, arī digitālais borta skaitļošanas komplekss, pret traucējumiem aizsargāta aktīvā un pasīvā radiolokācijas stacija, kā arī pašai savas radioelektroniskās pretdarbības sistēmas.

Raķetes maksimālais ātrums tuvojas hiperskaņai, augstumā virs 30 km sasniedz aptuvkeni 5 Mahus, darbības rādiuss – 1000 kilometri.

Tu-22M3M ir dziļi modernizēts Tu-22M3 variants. Raķešnesējs saņēmos modernas digitālās radioelektrosniskās iekārtas, tostarp: jaunu tēmēšanas un navigācijas kompleksu, avoniku, sakaru sistēmas, principiāli jaunu radiolokācijas staciju un radiolelektroniskāš cīņas sistēmas. Tā izstrādātājs atklāja, ka lidmašīnas jaunā aparatūra būtiski ceļ tās kaujas potenciālu, jaunā vadāmā raķešu un bumbu bruņojuma paplašinātais komplekss būtiski uzlabo efektivitāti. Aparatūra maksimāli unificēta ar stratēģiskā bumbvedēja Tu-160M borta sistēmām.

Tu-22M3M pirmais izmēģinājumu paraugs pacēlās gaisā 2018. gada 28. decembrī. Jaunā bumbvedēja otrais izmēģinājumu paraugs sāka testus 2020. gada martā.

Ziņu lente
0