Dodiet Eiropai "Sputnik V": Čehijā uzskata par neētisku likt šķēršļus Krievijas vakcīnai

© Sputnik / Максим Захаров / Pāriet pie mediju bankasРоссийская вакцина от коронавирусной инфекции "Спутник V" ("Гам-КОВИД-Вак")
Российская вакцина от коронавирусной инфекции Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Sputnik V" tuvākajā laikā tiks reģistrēta ES, un būtu zaimojoši likt šķēršļus šīs vakcīnas izmantošanai Eiropā kaut kādu politisku apsvērumu labad, uzskata Čehijas Palacka universitātes Molekulārās medicīnas institūta direktore Mariana Gaiduha.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Krievijas vakcīnu Covid-19 profilaksei "Sputnik V" tuvākajā laikā reģistrēs Eiropas zāļu aģentūra (EMA), tas ir, Eiropas Savienībā, uzskata Čehijas Palacka universitātes Molekulārās medicīnas institūta direktore Mariana Gaiduha, stāsta RIA Novosti.

Pēc Gaiduhas domām, kad vakcīnu reģistrēs EMA, būs vienkārši neētiski likt šķēršļus tās izmantošanai Eiropā kaut kādu politisku apsvērumu labad.

Gaiduha uzsvēra, ka vakcīnu deficīna apstākļos ES nevar nekādā gadījumā atteikties no "Sputnik V", ņemot vērā, ka Krievijas vakcīnas rādītāji ir daudz labāki nekā AstraZeneca, kas iedarbojas pēc tāda paša principa.

""Sputnik V" rādītāji ir daudz labāki nekā AstraZeneca, kas izstrādāta saskaņā ar līdzīgu principu," konstatēja Gaiduha, kas līdz 2020. gada decembra beigām pildīja valsts nacionālā koordinatora pienākumus Covd-19 testēšanas jautājumos.

Atgādināsim, ka Ungārija, ES dalībvalsts, negaidīja Krievijas vakcīnas reģistrāciju EMA un apstiprināja to patstāvīgi. Ungārija parakstīja ar Krieviju līgumu par preparāta "Sputnik V" saņemšanu – tā bija pirmā valsts ES, kas pārvarēja politiskos aizspriedumus cilvēku drošības labad.

Российская вакцина от коронавирусной инфекции Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Vācijā stāsta, ka vakcīna "Sputnik V" patiešām pārsteigusi Rietumus

Savukārt Čehijā premjerministra padomnieks veselības aprūpes jautājumos, bijušais veselības ministrs Romāns Primula jau paziņoja: valstij jāseko Ungārijas piemēram un jāiepērk vakcīna "Sputnik V" patstāvīgi, negaidot tās reģistrāciju EMA.

Primula atgādināja: saskaņā ar Briseles viedokli, Ungārija nav pārkāpusi ES likumus.

"Sputnik V" jau reģistrēta 16 valstīs: Krievijā, Baltkrievijā, Serbijā, Argentīnā, Bolīvijā, Alžīrā, Palestīnā, Vlenecuēlā, Paragvajā, Turkmēnijā, Ungārijā, AAE, Irānā, Gvinejā, Tunisijā un Armēnijā. Vakcīnas reģistrācijas procesu iniciējusi Eiropas zāļu aģentūra un Pasaules veselības organizācija.

Ziņu lente
0