Politika

Vai daudzi Latvijā ir gatavi brīvību mainīt pret desu

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция работников культуры "Несуществующая картина" против повышения налогов
Акция работников культуры Несуществующая картина против повышения налогов - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā mainījusies politiskās brīvības nozīme Latvijas sabiedrības acīs pēdējo divdesmit gadu laikā.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nav gatavi samierināties pat ar nelieliem politisko brīvību ierobežojumiem ekonomiskā stāvokļa uzlabošanas labad. Tādi ir sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujas rezultāti.

Ziņas par aptaujas rezultātiem savā lapā Twitter publicēja centra direktors Arnis Kaktiņš

"Izskatās, ka lēnām un pamazām augot iedzīvotāju labklājībai, arvien augstāk tiek novērtētas politiskās brīvības. Ja pirms 20 gadiem ~ 43% uzskatīja, ka "brīvība būtu maināma pret desu", tad patlaban tādi ir vairs tikai 31%. Patlaban vairāk kā puse (55%) šādai tēzei iebilstu," uzskata Arnis Kaktiņš.

​Patiešām, publicētajā grafikā novērojama zināma tendence – pamazām samazinās respondentu skaits, kuri gatavi piekrist politisko brīvību ierobežošanai labklājības celšanas labad. Augstāko rādītāju šī grupa sasniedza 2003. un 2010. gadā (45%), bet no 2012. viņu skaits nav pārsniedzis 39%.

Акция протеста у здания Сейма с требованием провести внеочередные парламентские выборы - Sputnik Latvija, 1920, 11.10.2019
Politika
Demokrātija latviešu gaumē: trīs no četriem netic, ka spēj ietekmēt politiku

Pakāpeniski aizvien lielāks skaits respondentu negatīvi vērtē brīvības maiņu pret desu. Viņu skaits vismazākais bija 2004. un 2006. gadā, bet pēdējos gados šādu viedokli pauž vismaz puse respondentu.

Patlaban Latvijas valdība ierobežo iedzīvotāju brīvības ne viņu labklājības, bet gan sabiedriskās veselības labad. Ārkārtējās situācijas režīmu līdz ar veselu virkni aizliegumu lemts pagarināt vismaz līdz 6. aprīlim. Tiesa, saslimstība joprojām ir augsta, tāpēc nav zināms, vai ierobežojumus atcels vismaz aprīļa sākumā. Toties pieaug sūdzību skaits tiesā par pandēmijas mazināšanai ieviestajiem ierobežojumiem.


Ziņu lente
0