Operācija ar cirvi, nevis skalpeli: ciktāl Latviju novedīs nodokļu reforma

© pixabayВырубка деревьев
Вырубка деревьев - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad spēkā stājušies nodokļu sistēmas grozījumi, kas stimulēs bezdarba un ēnu ekonomikas pieaugumu. Ja vēlētāji būtu zinājuši, kā strādās tagadējā koalīcija, diezin vai viņi būtu par to balsojuši, ir pārliecināts TRK vadītājs Jānis Endziņš.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Ja vēlētāji būtu zinājuši, kādus lēmumus pieņems valdošā koalīcija, viņi nekad nebūtu atdevuši balsis par tagadējiem parlamenta vēlēšanu uzvarētājiem, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Savu viedokli viņš pauda intervijā žurnālam Baltijas Koks.

Независимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2021
"Valdība stāsta muļķības": kāpēc Latvijai nav izredžu uz ekonomikas augšupeju

Cita starpā tas attiecas uz nodokļu politiku. No šī gada faktiski atcelts mikrouzņēmumu nodokļu režīms. Formāli tas saglabājas, tomēr ar ierobežojumiem, kuri to liedz virknei uzņēmumu. Likme mainīta no 15 līdz 25%, tādu režīmu nevar izmantot uzņēmumi ar SIA īpašuma formu, bet, ja līdz ar īpašnieku firmā ir citi darbinieki, par viņiem jāmaksā pēc parastās likmes. Endziņš uzskata, ka šie grozījumi ierobežos mazo uzņēmējdarbību, bet tas ir nepareizi pašreizējā periodā, ņemot vērā pandēmijas ietekmi ekonomikā.

"Tagad ir krīze, un tas uzņēmējdarbību iedzen vēl dziļākā bedrē. Iepriekšējās krīzes laikā šis režīms mazā biznesa atbalstam tika izveidots. Tagad atkal ir krīze, un šī valdība dara pretējo," brīnījās TRK vadītājs.

Viņš atzina, ka mikrouzņēmumu režīmā bija trūkumi, tomēr tos varēja labot, neiznīdējot visu režīmu.

Акция работников культуры Несуществующая картина против повышения налогов - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2021
"Mums liek nodarboties ar uzņēmējdarbību": latviešu māksliniece par nodokļiem

"Bet noticis ir tā: jāoperē cilvēks, kam ir kādas veselības problēmas, un tas tiek darīts ar cirvi, nevis ar smalkiem ķirurga instrumentiem. Te tomēr vajadzēja rūpīgāk ar skalpeli padarboties," pārliecināts Endziņš.

Vēl viens svarīgs jautājums – sociālās apdrošināšanas obligātās minimālās iemaksas. To ieviešanu viņš uzskata par pareizu, tomēr īstenošanai izraudzīti nepareizi lēmumi. Piemēram, neizdevīgā stāvoklī būs nepilnu darba dienu nodarbinātie, kādu Latvijā nav mazums. Jaunie noteikumi paredz, ka darba devējam būs jāmaksā vismaz 170 eiro sociālo iemaksu par katru darbinieku.

"Esmu pārliecināts, ka viena daļa cilvēku, kas līdz šīm bija atraduši kādu darbu piepelnīties uz dažām stundām, vienkārši paliks bez šī darba. Tad ir jautājums: ja ekonomika krīt, mums ir risks, ka bezdarbs palielinās. Vai mums vajag to vēl vairāk stimulēt un papildus radīt bezdarbniekus? Noteikti nē, gluži otrādi," ir pārliecināts TRK vadītājs.

Endziņš uzskata, ka Saeimas apstiprinātie nodokļu grozījumi stimulēs ēnu ekonomiku: autora honorāru saņēmējiem, fotogrāfiem, auklītēm un citiem, kas sniedz pakalpojumus fiziskām personām, būs izdevīgāk aiziet ēnā nevis pāriet citā nodokļu režīmā.

"Kaut kā dīvaini: valdība teic, ka mēģina samazināt ēnu ekonomiku, bet patiesībā tas, ko viņi piedāvā, novedīs pie ēnu ekonomikas palielināšanās," atzīmēja eksperts.

Viņš atgādināja, ka līdz ar kļūdām nodokļu sfērā ir arī pozitīvas pārmaiņas.

Улица Александра Чака - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2021
Sākumā neaptvēra, tagad iestājies šoks: autonodokļi Latvijā 2021. gadā

"Viena no tām: samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pamatlikme par vienu procentlikmi. Tas ir pareizi, jo mums ir ļoti svarīgi panākt situāciju, ka Latvijas nodokļu vide ir konkurētspējīga ar citām Baltijas valstīm," uzskata Endziņš.

"Otra labā lieta ir tā saucamais diferencētais neapliekamais minimums, to palielinot no 1200 eiro uz 1800 eiro. Tas nozīmē, ka šajā algu kategorijā strādājošie cilvēki vairāk varēs izmantot nodokļu atvieglojumus, un tas ir pareizi," viņš turpināja.

Tomēr lēmumu, kas ekonomiku ietekmēs negatīvi, tomēr ir vairāk.

Politiķi bieži atsaucas uz to, ka saņēmuši vēlētāju mandātu, tātad viņiem ir tiesības rīkoties pēc saviem ieskatiem. Tomēr Endziņš atzīmēja, ka partiju programmās nebija daudz no tā, ko tagad dara valdība.

"Esmu pārliecināts: ja pirms vēlēšanām mēs būtu izlasījuši par to, ko tagad lemj valdība un parlaments, daudzi netiktu ievēlēti. Neticu, ka vēlētāji būtu devuši mandātu kaut ko tādu darīt," atzīmēja Endziņš.


Ziņu lente
0