Mēģinājums izgāzies: kā Vakcinācijas birojs kontaktējās ar krievu auditoriju

CC BY 2.0 / curtis.kennington / curtis.kennington Studio MicrophoneРабота радиостанции
Работа радиостанции - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušās nedēļas nogalē jaunizveidotais Vakcinācijas birojs apliecināja, ka ar valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem plāno sazināties krieviski. Biroja vadībai tādas iespējas patrāpījās. Tās akurāti izgāztas.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča informēja medijus, ka iestāde izstrādā plānus saziņai ar valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Lai veidotu dialogu ar sabiedrību, ar tās krievu valodā runājošo daļu, paredzēts pat speciāls biroja pārstāvis. Tas ir valsts nozīmes jautājums, atzīmēja birojs, jo, nepiesaistot 40% iedzīvotāju, kam krievu valoda ir dzimtā, nav iespējams sasniegt nosprausto mērķi – vakcinēt 70% valsts pieaugušo iedzīvotāju.

Медицинский сотрудник на вакцинации от COVID-19 в госпитале Вентспилса - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2021
Būs jārunā krieviski: vakcinācijas kampaņai Latvijā jāaptver visa sabiedrība

Trīs dienas vēlāk Vakcinācijas biroja vadītājai radās iespēja īstenot izklāstītās tēzes – viņu uzaicināja piedalīties Latvijas radio 4 programmā "Doma laukums", kas raida krievu valodā. Gandrīz viss ēters aizritēja latviešu valodā: raidījuma vadītājs uzdeva jautājumus krieviski, bet Juhņēviča atbildēja latviski. Pie tam zināms, ka Juhņēviča pārvalda krievu valodu (visnotaļ labā līmenī), ētera laikā pat vairākkārt pārgāja pie krievu valodas, tomēr nekavējoties atgriezās pie savas dzimtās valodas.

Programmas gaitā Vakcinācijas biroja vadītāja pastāstīja, ka Latvija saņēmusi Moderna vakcīnu kravu – 2,5 tūkstošus devu. Tomēr pagaidām neesot zināms, kad gaidāmas nākamās šīs vai citas vakcīnas partijas. Juhņēviča konstatēja, ka pagaidām konkrētu termiņu nav, turklāt piezīmēja, ka jautājums par to, ko vakcinēs ar AstraZeneca vakcīnu nav Vakcinācijas biroja kompetencē – tas pārzinot vakcīnas operatīvas piegādes no brīža, kad tās šķērsojot Latvijas robežu. Mēneša laikā valsts saņēmusi 31 tūkstoti vakcīnu Covid-19 profilaksei.

Juhņēviča skaidroja, ka viens no biroja galvenajiem uzdevumiem ir pārliecināt sabiedrību par nepieciešamību vakcinēties: informācijas plāns jau izstrādāts, starp galvenajām mērķa grupām ir seniori un krievvalodīgā auditorija. Ierēdne ir pārliecināta, ka masveida vakcinācija ir vienīgā iespēja atgriezties pie normālas dzīves.

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2021
Kļuva zināms, kad tiks likvidēts vakcinācijas birojs

Grūti teikt, kāpēc Eva Juhņēviča palaida garām dāvāto iespēju īstenot praksē izstrādāto plānu saziņai ar vienu no savām galvenajām mērķa grupām. Ja biroja tālākais darbs un ieplānotā saziņa turpināsies tādā pašā gultnē, pastāv iemesls šaubām, vai izdosies efektīvi pārliecināt cilvēkus vakcinēties.

Atgādināsim, ka Vakcinācijas birojs tikai pavisam nesen izķepurojies no iepriekšējā skandāla, kad sabiedrībai kļuva zināms pārlieku dāsnais atalgojums, ko iestādes darbiniekiem paredzējis jaunais veselības ministrs.

 

Ziņu lente
0