Video

Sputnik Igaunija bijušie žurnālisti nodibinājuši neatkarīgu izdevumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais Sputnik Meedia paliks uzticīgs vektoram, kādā strādāja Sputnik Igaunija, - tas strādās alternatīva ziņu satura piegādātāja nišā.

Otrdien Igaunijā sāka darbu jaunā neatkarīgā informatīvā vietne Sputnik Meedia. Tās žurnālistu kolektīva kodolu veido Sputnik Igaunija redakcijas bijušie darbinieki, kas pārtrauca darbu 2020. gada 1. janvārī valsts varasiestāžu spiediena rezultātā.

"Pavadījuši gadu bez darba Sputnik, bez darba, kam bija veltīti četri gadi, mēs nolēmām, ka laiks atgriezties. Sputnik Meedia paliks uzticīgs vektoram, kādā strādāja un attīstījās Sputnik Igaunija, - tas ieņems alternatīva ziņu satura piegādātāja nišu," pastāstīja jaunā resursa vadītāja, Sputnik Igaunija bijusī galvenā redaktore Jeļena Čeriševa.

Viņa uzsvēra, ka jaunā vietne joprojām centīsies atbalstīt siltas kaimiņattiecības Igaunijas un Krievijas starpā un novērst austrumu kaimiņa demonizāciju.

"Mēs esam apņēmušies stingri aizstāvēt vēsturisko patiesību, it īpaši Otrā pasaules kara kontekstā. Cīnīsimies ar meliem, pretī liekot faktus," piebilda Čeriševa.

Sputnik Meedia nav mediju holdinga "Rossija segodņa" struktūrā, nav saistīts ar to ar jebkādām līgumattiecībām. Tas saņem finansējumu no neatkarīgiem avotiem.

Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs atgādināja: portāls Sputnik Igaunija slēgts, piedraudot attiecināt pret pret visu viņa vadīto mediju holdingu individuālās sankcijas, ko ieviesa Eiropas Savienība – "it kā valsts organizācias budžets piederētu man personīgi".

"Vispār jau tā ir mežonība, tomēr, paldies Dievam, represētie žurnālisti spēja saglabāt vīrišķību, un viņiem izdevies sameklēt investoru, lai turpinātu darbu Igaunijā. Mēs ļoti labi saprotam, ka Tallina var ar mazāko ieganstu apsūdzēt Sputnik Meedia komandu sadarbībā ar mums, tāpēc esam izslēguši jebkādus oficiālus kontaktus ar jauno vietni. Pie tam uzmanīgi un ar simpātijām sekosim jaunā medija darbam," paziņoja Kiseļovs.

Mediju grupas "Rossija segodņa" galvenā redaktore Margarita Simoņana novēlēja sekmes Sputnik Meedia.

"Jeļena Čeriševa un viņas kolēģi ir pārcietuši smagus pārbaudījumus. Viņu vīrišķība, apņēmība, gatavība, neskatoties ne uz ko, atzstāvēt vārda brīvību, ir sajūsmas vērti. Tieši Baltijā tagad ir vitāli svarīgi stāstīt patiesību," uzsvēra Simoņana.

Sputnik Igaunija darbinieki bija spiesti pamest darbu, jo valsts Policijas un robežsardzes departaments izvirzīja ultimātu: ja žurnālisti turpinās sadarbību ar "Rossija segodņa", viņiem draud krimināllieta pēc panta "Eiropas sankciju neievērošana". Igaunijas varasiestādes, ka parkāpums saistīts ar ierobežojumiem, kuri 2014. gadā vērsti pret holding ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu. Tomēr pati aģentūra vēl joprojām nav iekļauta nekādos sankciju sarakstos.

Ziņu lente
0