Petīcija par eitanāzijas legalizāciju savākusi nepieciešamos parakstus

© FotoliaРука пожилой женщины
Рука пожилой женщины - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimai būs jāizskata petīcija par pašnāvības tiesību ieviešanu Latvijā aktīvas eitanāzijas ceļā un ar ārsta asistenta palīdzību.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Petīcija par eitanāzijas legalizāciju savākusi nepieciešamos 10 tūkstošus parakstus sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv un tiks nodota Saeimā.

Parakstu vākšana sākta jau 2017. gada martā. Petīcijas autors Pēteris Buks atgādināja, ka aktīvā brīvprātīgā eitanāzija atļauta vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Beļģijā, Luksemburgā un Nīderlandē, bet pašnāvība ar ārsta palīdzību ir legāla Šveicē un vairākos ASV štatos, piemēram, Kalifornijā, Oregonā, Vašingtonā, Montānā un Vermontā.

Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija, 1920, 05.09.2019
Palīdzības noraidījums: Saeima apspriedīs eitanāziju

Pēc iniciatīvas autora domām, pašnāvības tiesības aktīvas eitanāzijas ceļā un ar ārsta asistenta palīdzību dāvās iespēju brīvprātīgi izbeigt ciešanas neārstējami slimiem cilvēkiem.

Pērn Latvijas Ārstu biedrība, speciālisti medicīnas ētikas jautājumos, juristi un Veselības ministrija apsprieda iespējas legalizēt eitanāziju valstī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride ieteica kolēģiem ierosinājumu atbalstīt.

Stradiņa Rīgas universitātes asociētais profesors Vents Silis apgalvo, ka eitanāzija Latvijā jau pastāv, tomēr saprotamu iemeslu dēļ neko sīkāk nepastāstīja.

Ziņu lente
0