Varas kļūmes, cilvēki stresā: kāpēc ES sākušies "kovida" grautiņi

© Sputnik / Mikhail VoskresenskyАлександр Рар
Александр Рар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvību mīlošajiem eiropiešiem šausmīgi nepatīk valdības eksperimenti sabiedrības kontroles jomā, konstatēja vācu politologs Aleksandrs Rārs.

RĪGA, 31. janvāris - Sputnik. Covid-19 ierobežojumi, pirmkārt, izolācija mājoklī, kļuva ne tikai par piespiedu pasākumu cīņai ar pandēmiju, bet arī par iemeslu masu protestiem Eiropā. Nemaz ne visiem patika ievērot mājsēdes režīmu, zaudēt biznesu un sociālekonomisko aktivitāti - cilvēki nolēma aizstāvēt savas tiesības, izejot ielās.

Rietumeiropas valstu iedzīvotāji nonākuši spēcīgā sociālajā stresā – to izprovocēja ilgstoši ierobežojumi un neapmierinātība ar varas iestādēm, radio Sputnik ēterā atzīmēja vācu politologs Aleksandrs Rārs.

Люди в защитных масках на улице Женевы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumi gatavi karot par vakcīnu

"Kad sākās pandēmija, cilvēki bija šokā, bet Rietumeiropas valdības vien attīstīja paniku, lai iesēdinātu cilvēkus mājās. Tā vietā, lai turētu iedzīvotājus stingrā karantīnā, kā to darīja Āzijā, vasarā visus izlaida, tad sāka pievilkt skrūves - arvien stiprāk un stiprāk. Tagad atkal nežēlīga izolācija, un nav skaidrs, kad tā beigsies. Protams, cilvēki ir nonākuši sociālajā stresā, tāpēc ir daudz protestu," skaidro Rārs.

Politologs apgalvo, ka tagad, kad sāka veikt aprēķinus, kļuva skaidrs, ka ekonomiskās struktūras sabrūk, bezdarbs var pieaugt, valstij vairs nepietiek līdzekļu biznesa glābšanai. Ekonomiskie satricinājumi noved pie sociālajiem satricinājumiem, tā notiek visās Eiropas valstīs, konstatēja politologs.

"Eiropā gandrīz nepalika cilvēku, kuri atceras Otrā pasaules kara šausmas. Cilvēki ir pieraduši pie komfortablas dzīves. Valdībām nav ne jausmas, ko darīt. Sākumā teica, ka masku valkāšana nelīdz, tad lika tās valkāt. Izdomāja mobilo aplikāciju tālrunim, kam jārada ar koronavīrusu inficētos, - tas nestrādā, un visi par to sūdzas. Tā ir varas kļūme," Rārs norādīja.

"Tad izdomāja vakcīnu un teica, ka visus vakcinēs. Trīs mēnešus lēma, kā organizēt vakcīnas ražošanu un kur to nopirkt. Visi gaidīja šo solīto vakcīnu un tagad noskaidrojas, ka tās nav. Pilnīgi loģiski, ka politiķiem par to ir jāatbild," saka eksperts.

Pēc Rāra vārdiem cilvēki likumīgi uzdod varas iestādēm jautājumus par viņu rīcību, bet vācu valdība uzkrauj atbildību Briselei.

"Politiķi ir pārslogoti ar koronavīrusa problēmu, baidās izdarīt kļūdas, netiek galā ar procesa koordināciju visā Eiropas Savienībā... Daudzus aizkaitina, ka valsts varas sniedz atšķirīgu informāciju. Šķiet, ka valdības veic eksperimentus sabiedrības kontroles jomā, un tas ļoti nepatīk brīvību mīlošajiem eiropiešiem. Tāpēc Eiropu pārņem nopietni protesti," eksperts secināja.

Koronavīrusa pandēmija aptvērusi gandrīz visas pasaules valstis. Džonsa Hopkinsa universitātes aprēķini rāda, ka ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 101,5 miljoni cilvēku, vairāk nekā 2,2 miljoni ir miruši. Pērnā gada beigās dažādās valstīs sākusies vakcinācija pret koronavīrusu, kas pēc speciālistu apgalvojumiem palīdzēs apturēt pandēmiju.

Проколы властей, люди в стрессе: Рар о природе "ковидных" погромов в ЕС
Ziņu lente
0