Latvijai ir vajadzīgs "Māršala plāns": Viņķele prognozē nopietnas problēmas pēc pandēmijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānveida medicīna un Latvijas iedzīvotāju psihiskās veselības atjaunošana prasīs milzīgas pūles no Latvijas pēc Covid-19 pandēmijas beigām, ziņo bijusī veselības ekonomikas ministre Ilze Viņķele.

RĪGA, 30. janvāris - Sputnik. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas biroja vadītājs Dr. Hanss Klīge savā Twitter mikroblogā informēja, ka līdz ar Covid-19 pandēmiju pasaule saskaras ar cilvēku psihiskās veselības stāvokļa pandēmiju.

Bijusī Latvijas Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele brīdina, ka valstij pēc Covid-19 pandēmijas beigām būs nopietnas problēmas ne tikai ar cilvēku psihisko veselību, bet arī ar plānveida medicīnu.

Viņķele brīdina par rindām pēc plānveida medicīniskās palīdzības un ziņo par "Māršala plānu" nepieciešamību Latvijai, proti, analoģiskam tam, ko ASV piedāvāja pēckara Eiropas atjaunošanai.

Bažas un bailes

Iepriekš PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss ziņoja par pandēmijas negatīvo ietekmi uz miljoniem cilvēku psihisko veselību – cilvēci pārņēma bažas un bailes.

Здание штаб-квартиры Всемирной организации здравоохранения в Женеве.  - Sputnik Latvija
PVO vadītājs: pasaulei jābūt gatavai jaunām epidēmijām

Turklāt, pēc Gebreiesusa stāstītā, psihiskās veselības atbalsta dienestu darbības traucēšana arī negatīvi ietekmēja cilvēkus. Ierobežojoši pasākumi, kas tika ieviesti, lai novērstu Covid-19 izplatīšanos, un, attiecīgi, kontaktu ierobežošana arī nesekmēja psihiskajai veselībai.

Kā atzīmēja Gebreiesuss, aptuveni miljards cilvēku pasaulē cieš no psihes traucējumiem. Turklāt lielākajai daļai iedzīvotāju nav pieejama medicīniskā palīdzība.

Latvijas valdība jau ir nolēmusi piešķirt 7,11 miljonus eiro Veselības ministrijai, lai īstenotu pasākumus, kas samazinātu ilglaicīgu negatīvo ietekmi uz sabiedrības psihisko veselību, ko rada Covid-19 pandēmija. Turklāt tā realizācija ir jāsāk jau šogad.

Ziņu lente
0