Trešais vilnis ar jaunu štammu ir lieks: ierobežojumi saglabāsies vēl pusgadu

© Sputnik / Sergey MelkonovЖенщина в маске в общественном транспорте в Риге
Женщина в маске в общественном транспорте в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban nav iespējams apspriest Covid-19 izplatības ierobežošanai ieviesto pasākumu mīkstināšanu pēc 7. februāra, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes sēdes parādījušās jaunas prognozes par karantīnas pasākumu mīkstināšanu.

Tikai retajam vēl bija šaubas par to, ka 7. februārī viss beigsies un ārkārtējās situācijas režīms līdz ar karantīnas pasākumiem netiks pagarināts. Precīzākas prognozes sniedza veselības ministrs Daniels Pavļuts. Pēc viņa domām, tuvākā pusgada laikā nav vērts cerēt uz atgriešanos pie normālas dzīves. Ministrs piezīmēja: ja saslimstība kritīsies tāpat kā pēdējās divas nedēļas, aptuveni pēc mēneša, iespējams, rādītāji nonāks līdz 200 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Atgādināsim, ka šo rādītāju ministrs uzskata par nepieciešamu, lai būtu iespējams apspriest ierobežojumu mīkstināšanu.

Вырубка деревьев - Sputnik Latvija
Viedoklis
Iedzīvotāji sēž bez naudas, bet valdība vāra "zupu no cirvja"

Tomēr, pēc politiķa domām, pie normālas dzīves nebūs iespējams atgriezties tuvākā pusgada laikā, jo nepieciešama radikāla saslimstības lejupslīde, kas savukārt saistīta ar masveida vakcināciju. Ministrs atgādināja, ka citās Eiropas valstīs sācies jauns Covid-19 vilnis, saistīts ar jauno vīrusa štammu, un valsts pienākums esot novērst trešā viļņa parādīšanos.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš preses brīfingā atzīmēja, ka nav iespējams apspriest drošības pasākumu būtisku mīkstināšanu pēc 7. februāra. Viņaprāt, pagaidām ir pāragri spriest, kādi lēmumi tiks pieņemti pēc 7. februāra, par to turpinās diskusijas. Politiķis apgalvoja, ka feburāra beigās vai marta sākumā, iespējams, saslimstības dati kritīsies tiktāl, ka varēšot apspriest dažu pasākumu mīkstināšanu.

Valdības vadītājs pieminēja koronavīrusa jauno štammu, kas reģistrēts arī Latvijā. Viņš aicināja būt īpaši modriem un ievērot visus drošības pasākumus. politiķis ieteica atteikties no jebkādiem ceļojumiem, ņemot vērā vīrusa jaunā paveida risku. Latvijā fiksēti pieci inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusa štammu, kas, domājams, ieradies no Lielbritānijas. Iepriekš SPKC eksperti norādīja, ka jaunais štamms no simptomu un smaguva viedokļa neatšķiras no "klasiskās versijas", tas nav bīstamāks cilvēkam, tikai ir "lipīgāks".

Jāpiebilst, ka starp valdības locekļiem vairāki pauda viedokli par nepieciešamību mainīt drošības pasākumus. Viņu vidū ir arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks – viņaprāt, ierobežojumu sistēmai jābūt loģiskākai, sabiedrība tos labāk ievērošot, ka pasākumi būs saprotami.

Маникюр - Sputnik Latvija
Pārkāpj, vai pati vīlē? Radušies jautājumi labklājības ministrei

Virkne ierobežojumu (runa ir par noteiktu preču grupu tirdzniecības aizliegumu) jāatceļ, uzskata Pabriks, piemēram, grāmatu tirdzniecības aizliegums nekādi nesekmē pandēmijas savaldīšanu. Vēl vairāk, tāds aizliegums rada pretēju efektu, jo cilvēki ilgāku laiku pavada veikalā, pūloties noskaidrot, ko drīkst pirkt, ko – ne. Aizsardzības ministrs uzskata, ka arī skaistumkopšanas nozares pārstāvji var turpināt darbu, pie tam ievērojot infekcijas ierobežošanas algoritmus, turklāt skolēniem, kam šogad gaidāmi eksāmeni, varētu nodrošināt konsultācijas ar pedagogiem klātienē.

Iespējams, aizsardzības ministra viedoklis saistīts ar prasībām, ko nedēļas nogalē izvirzīja Tirgotāju asociācija. Tās pārstāvji lūdz pēs iespējas ātrāk atcelt tirdzniecības ierobežojumus darba dienās. Asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs norādīja, ka noteiktu preču grupu (to skaits ir visai liels) tirdzniecības ierobežojumi nav vērojami citās ES valstīs ar daudz augstāku saslimstības līmeni.

Ziņu lente
0