Kāds spēks ir sazvērestības teorijām Latvijā?

© REUTERS / INTS KALNINSМедицинский сотрудник на вакцинации от COVID-19 в госпитале Вентспилса
Медицинский сотрудник на вакцинации от COVID-19 в госпитале Вентспилса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ienākusi prātā konspiroloģiska teorija? Apciemojiet mēru un palūdziet to gaisināt. Kāpēc speciālists uzskata, ka sazvērestības teorijas Latvijā nedarbojas.

RĪGA, 23. janvāris — Sputnik. Krievijas Tautsaimniecības un valsts dienesta akadēmijas antropoloģe Aleksandra Arhipova intervijā radio Baltkom pastāstīja, kāpēc sazvērestības teorijas Latvijā nav īpaši izplatītas.

Iepriekš tika publicēta informācija par to, ka skolu un pirmskolas izglītības iestāžu pedagogi nevēlas vacinēties pret Covid-19, ņemot vērā konspiroloģiskās teorijas, kas izplatījušās viņu vidū.

Летучая мышь - Sputnik Latvija
"Izlīda" no slepenas laboratorijas? Latvijas iedzīvotāji pastāstīja, ko domā par Covid-19

Tomēr eksperts paskaidroja, ka vispārēja aizraušanās ar sazvērestības teorijām Latvijai nav raksturīga, jo tā ir maza valsts un vara tajā nav tik lielā mērā attālināta no tautas, kā tas mēdz būt lielajās valstīs.

Apstiprinot savu viedokli, Arhipova pieminēja reitingu, ko izstrādājis Nīderlandes sociologs Gerts Hofsteds (Hofsteda kulturālo pārmaiņu tipoloģija). Tas paredz: jo tālāk vara no tautas, jo vairāk izdomu dzimst valstī.

"Jo tālāk viens no otra attālināti varas pārstāvji un pakļautie, jo mazāk viņi var pusdienot vienā ēdamtelpā, jo retāk pakļautais var uzdot jautājumu priekšniekam sapulces laikā, jo spēcīgāka ir varas distance. Jo sakrālāka un no cilvēkiem attālinātāka ir vara, jo mazāk to uztver kā cilvēku, jo mazāk mēs saprotam, kādi soļi ir paslēpti aiz varas pārstāvju vārdiem un darbībām. Jo vairāk mums gribas to izskaidrot. Un tad dzimst sazvērestības teorijas," paskaidroja eksperte.

Viņa paskaidroja: valstī, kur mēru var itin vienkārši sastapt uz velosipeda pilsētas ielās, sazvērestības teoriju rašanās iespēja ir daudz mazāka.

Tomēr jāatsauc atmiņā ar sabiedriskās domas pētījumu aģentūras SKDS aptaujas rezultāti, kas publicēti 2020. gada otobrī. Toreiz iedzīvotājiem apjautājās, ko viņi domā par koronavīrusa izcelsmi.

Пассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя  - Sputnik Latvija
"Izsprucis no laboratorijas": Nacionālās apvienības deputāts "atklāja" Covid-19 izcelsmi

Noskaidrojās, ka katrs otrais aptaujātais uzskata: Covid-19 mākslīgi izgudrots laboratorijā. Tāpat atzimēts, ka lielākā daļa šīs versijas piekritēju ir cilvēki 55-63 gadu vecuma grupā ar zemāku izglītības līmeni. Tiesa, šo versiju atbalstīja arī 44% respondenti ar augstāko izglītību.

Japiebilst, ka teorijai par koronavīrusa izcelsmi laboratorijā biežāk tic strādnieki, pašnodarbinātie un mājsaimnieces, kā arī Latgales un Zemgales iedzīvotāji.

Rīgā, kur patiešām var sastapt mēru uz velosipēda, studenti un cilvēki 18-24 gadu vecuma grupā pārsvarā atbildēja, ka Covid-19 cilvēcei uzdāvājusi daba. Tas ir, vīruss no dzīvnieka pārgājis pie cilvēka. Vīrusa dabiskas izcelsmes teorijai Latvijā piekrita aptuveni 50% respondentu.

Ziņu lente
0