Politika

Mediji ziņo: Baidens vēlas pagarināt līgumu NEW START uz pieciem gadiem

© REUTERS / Jim BourgИзбранный президент США Джозеф Байден с супругой Джилл Байден во время инаугурации
Избранный президент США Джозеф Байден с супругой Джилл Байден во время инаугурации  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas avoti ziņo presei, ka ASV prezidenta lēmums pagarināt līgumu saistīts ar tuvojošos tā beigu termiņu – 5. februāri.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija apņēmusies par pieciem gadiem pagarināt Līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu, vēsta The Washington Post, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem.

"Prezidents Baidens cenšas panākt vienīgā spēku saglabājušā līguma ar Krieviju pagarināšanu par pieciem gadiem, kas ierobežo divus lielākos kodolarsenālus pasaulē, tikai dažas dienas pirms tā termiņa beigām," mediju citēja RIA Novosti.

Белый дом в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Militārais politologs: ASV un Krievijas sadarbības vektors mainās

Informācijas avots atzīmēja, ka lēmums pagarināt līgumu saistīts ar tuvojošos tā beigu termiņu – 5. februāri.

Iepriekš Krievijas ĀM ziņoja, ka Maskava uzskata par lietderīgu pagarināt līgumu NEW START ar Savienotajām Valstīm uz maksimālo paredzēto p8iecu gadu termiņu. Diplomātu viedokli resors publicēja oficiālajā vietnē pēc ASV jaunā līdera inaugurācijas sākuma.

Pirmdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs konstatēja: situāciju abu valstu attiecībās bruņojuma jomā ir "absolūti nenormāla". Viņš uzsvēra, ka Maskavas viedoklis šajā jautājumā ir nemainīgs, bet ĀM gaida amerikāņu partneru konkrētus piedāvājumus.

Krievijas un ASV līgums NEW START stājās spēkā 2011. gada 5. februārī. Saskaņā ar vienošanos, tās dalībnieki samazina savus kodolarsenālus tā, lai septiņus gadus pēc parakstīšanas un nākotnē bruņojuma kopējais skaits nepārsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 lādiņus un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas. Šobrīd tas ir vienīgais līgums bruņojuma ierobežošanas sfērā, kas saglabājies spēkā starp Krieviju un ASV.

Президент России Владимир Путин участвует в ежегодной пресс-конференции в режиме видеоконференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija
Par NATO, grēkiem un specdienestiem. Kādus jaunumus atklāja Putins

Vienošanās termiņš beidzas 5. februārī, un Donalda Trampa administrācija vairākkārt apgalvoja, ka pašreizējā redakcijā tas neatbilst amerikāņu interesēm. Republikānis pieprasīja izstrādāt jaunu dokumentu ar Ķīnas dalību. Pie tam Vašingtona pieļāva līguma pagarināšanas varbūtību, tomēr izvirzīja papildu noteikumus, kas, cita starpā, skāra verifikācijas režīmu. Savukārt Krievija ierosināja parakstīt līgumu bez jebkādiem noteikumiem un kopā ar ASV iesaldēt esošos kodolarsenālus, bet Tramps šo piedāvājumu noraidīja.

Decembrī Krievija brīvprātīgi iekļāva hiperskaņas sistēmu "Avangard" Līgumā par stratēģisko uzbrukuma bruņojumu.

Ziņu lente
0