Viedoklis

Krievijas atbilde uz agresīvu politiku – ziņas par "Poseidonu" nesēju

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation / Pāriet pie mediju bankasВо время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса "Посейдон"
Во время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса Посейдон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noslēdzas speciālo uzdevumu atomzemūdenes korpusa būvdarbi, drīz sāksies hidrauliskie izmēģinājumi. Plānots, ka Krievijas JKF saņems kuģi līdz 2027. gadam.

Zemūdenes "Ulyanovsk" būvdarbi Sevmašā sākās 2017. gadā. Izmēru ziņā tā līdzinās "Habarovsk" (projekts 09851), tomēr tās konstrukcijā izmantotas mūsdienīgas sistēmas un mehānismu. Saskaņā ar  Military Watch Magazine datiem, tās ir stratēģisko raķešu zemūdens kreiseru "Borey" konstruktīvi samazinātas mantinieces. No Belgorod" (projekta prototips) "Ulyanovs" un "Habarovsk" atšķiras ar to, ka Jūras kara flotē jaunā zemūdene ienāks, bruņota ar unikālajām kodoltermiskajām torpēdām "Poseidon". Tuvākajā laikā Krievija plāno uzņemt Ziemeļu un Klusā okeāna flotē divus "Poseidon" nesējus katrā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Daudzfunkcionālā okeāna sistēma "Poseidon" ir Krievijas asimetriskā atbilde uz NATO paplašināšanos un Pentagona uzbrukuma potenciāla bīstamu koncentrēšanos Austrumeiropā, uz ASV PRA globālās sistēmas veidošanu, ko iespējams izmantot Krievijas aizsardzības potenciāla preventīvai likvidācijai.

Корвет Тихоокеанского флота Совершенный - Sputnik Latvija
Viedoklis
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā

"Poseidon" ir viens no slepenākajiem Krievijas JKF projektiem, tomēr iepriekš publicētais aptuvenais raksturojums (speciālistu vērtējums) ļauj pietiekamā mērā iztēloties unikālās kodolsavaldīšanas sistēmas iespējas.

Sērijveida zemūdene "Ulyanovks" ir "Habarovsk" koncepcijas turpinājums. Aptuveni 113 metrus garā zemūdene var saņemt divu korpusu formējumu, pilnā tonnāža – apmēram 10 tūkstoši tonnu, ieniršanas dziļums darbam – līdz 500 metri, ātrums zem ūdens – vairāk nekā 30 mezgli. Autonomais darbs – 120 diennaktis. Neierobežotu darbības attālumu nodrošina principiāli jaunais enerģētiskais kodolreaktors. Ekipāža – aptuveni 100 cilvēki. Domājams, sešas kodoltermiskās torpēdas "Poseidon" būs novietotas priekšgalā. Turklāt "Ulyanovsk" var saņemt spārnotās raķetes "Kalibr PL", hiperskaņas " un pašaizsardzības kompleksu "Paket PL" – pretinieka torpēdu uzbrukumu atvairīšanai. 

Daudzfunkcionālā okeāna sistēma paredzēta aviācijas bāzes grupu, lielu armijas bāzu un pretinieka stratēģisko objektu likvidācijai piekrastes rajonā, kā arī nepieņemamu zaudējumu nodarīšanai plašā agresora valsts teritorijā.

Putina "Matrjoška"

"Pastardienas kodoltorpēdu" zemūdens nesēji ir grūti pamanāmi un vareni, tie spēj līdz četrus mēnešus pildīt dienesta uzdevumus lielā dziļumā (neiznirstot virs ūdens). Tie var strādāt jebkurā Pasaules okeāna rajonā. Savukārt bezpilota aparāti "Poseidon" ir vēl grūtāk iznīcināmi, apveltīti ar lielāku autonomā darba laiku, absolūti neatvairāmi militārā pielietojuma situācijā. Visa daudzfunkcionālā okeāna sistēma – atomzemūdene un kodoltermiskās transkontinentālās torpēdas uz tās – mazliet atgādina krievu matrjošku. To labāk neaizkaitināt. Sistēma "Poseidon" nekad nesāks darbu bez svarīga iemesla.

Военнослужащий нажимает кнопку Залп во время пуска баллистической ракеты в рамках учений стратегических сил - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rokas par īsām. Kāpēc NATO noder tikai Krievijas provocēšanai

Bezpilota aparāts ar kodoldzinēju "Poseidon" ir aptuveni 20 metrus garš, diametrs – 1,8 metri, masa – 100 tonnas. Darbības rādiuss ir gandrīz neierobežots, darbības dziļums – 1000 metri, ātrums – 100 mezgli (185 km/h) – šādi parametri ir gandrīz neaizsniedzami visām iespējamā pretinieka mūsdienu torpēdām. Bez tam zemūdens aparātam ar kodoltermisko lādiņu ir datora intelekts, tas spēj patstāvīgi darboties vairāku tūkstošu kilometru attālumā no nesēja. Darbības dziļumu un ātrumu aparāts izvēlas atbilstoši apstākļiem. Maksimālais ātrums ļauj izvairīties no jebkādiem draudiem. Ir gandrīz neiespējami izsekot tādu mērķi ar hidroakustiskajām iekārtām.

"Poseidon" var pārvietoties, orientējoties pēc jūras dibena reljefa, līdz 10 tūkstošu kilometru attālumā. Pie mērķa tas nolaidīsies dibenā un mēnešiem ilgi gaidīs signālu – militārā pielietojuma pavēli vai rīkojumu atgriezties bāzē (garie viļņi var pārvarēt ūdens slāni). "Poseidon" lādiņa jauda – 100 megatonnas trotila ekvivalentā. Pie tam lādiņš ar kobalta sekciju radīts teritorijas maksimālai radioaktīvajai piesārņošanai.

Domāju, visas šīs spilgtās īpašības atklātas īpaši "partneriem", kuri vēlas runāt ar Krieviju "no spēka pozīcijas". Atomzemūdeņu un stratēģisko torpēdu unikālās iespējas garantē satriecošu atbildes kodoltriecienu, pat tad, ja tālā perspektīvā domājamam pretiniekam izdosies radīt "necaursitamu" pretraķešu aizsardzības kupolu virs zemes un jūras.

Plānotas četras zemūdenes – tātad Pasaules okeānā būs 24 bezpilota "Poseidon", kas spēj, pēc Forbes izteikumiem, padarīt bezjēdzīgu jebkura pretinieka krasta aizsardzību, likvidēt Jūras kara spēku aviācijas bāzes grupas un "nodarīt nelabojamu kaitējumu Savienoto Valstu austrumu vai rietumu piekrastei", pie tam "diezin vai citi JKS varēs paveikt kaut ko tamlīdzīgu".

Krievu revolūcija JKF stratēģijā

Vašingtona savā visnotaļ agresīvajā ārpolitikā lielas cerības liek uz JKS, cenšas kontrolēt planētu, balstoties uz ārvalstu bāzu milzīgo tīklu.

Krievija reaģēja asimetriski, un šodien ir gatava aizsargāties ne tikai ar stratēģisko un daudzfunkcionālo zemūdeņu palīdzību. Patiesībā arī amerikāņu eksperti apzinās, ka "Poseidon" ir atbilde uz pretraķešu sistēmu un ASV kreiseru, eskadras kuģu un zemūdeņu armādu ar spārnotajām raķetēm "Tomahawk", kuru darbības rādiuss sasniedz 2500 km.

Атомный ракетный подводный крейсер стратегического назначения Юрий Долгорукий в Кольском заливе  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gada rezultāti Krievijas Jūras kara flotē: "cirkonizācija" un 40 jauni kuģi

Amerikāņi ir nopietni noraizējušies par Krievijas "Poseidon", viņus moka doma: vai šī ieroča iespējamais pielietojums militāra konflikta laikā atbilst starptautisko tiesību normām? Retorisks jautājums.

Krievijas "Poseidon" atņem ASV drošību un visatļautību, ko agrāk "garantēja" divi okeāni. "Gudrie" zemūdens droni ar kodoltermiskajiem "argumentiem" piespiež amerikāņus ievērot mieru, ceļ spēju vienoties, jau pateicoties savai eksistencei vien. Alternatīvu varētu dāvāt vienīgi milzīgi tēriņu principiāli jaunu sistēmu radīšanai, kas spētu tāties pretī "Pastardienas torpēdām", tomēr šajā ceļā ASV manāmā tehnoloģiskā atpalicība no Krievijas nekādus panākumus nesola.

Perspektīvā kodoltorpēdas varētu saņemt arī lielie kuģi – kara kuģi vai par hidrogrāfiskajiem un tirdzniecības peldlīdzekļiem maskēti kuģi. Uz sistēmu "Poseidon" neattiecas līgumi par bruņojuma ierobežošanu, tai ir liels eksporta potenciāls, tā var iziet starptautiskajā tirgū ar konvencionālo lādiņu. Domāju, Indija un Ķīna to nopirktu bez ilgām pārdomām. Ķīnas speciālisti jau paziņojuši, ka tamlīdzīgas tehnoloģijas ir ideāli piemērotas dziļūdens pētījumiem. Patiešām, "Poseidon" korpuss ir pietiekami izturīgs, lai varētu ienirt līdz 14 kilometru dziļumā.

Krievijas stratēģisko starpkontinentālo dziļūdens aparātu gaida lieliska nākotne. Un Maskava no savas humānās "spēka pozīcijas" vienmēr ir gatava līdztiesīgām un miermīlīgām pārrunām pat ar pašiem neērtākajiem partneriem.

Ziņu lente
0