Šodien Covid-19 tests pozitīvs, rīt negatīvs: eksperte skaidro, kā tas ir iespējams

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус
В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SIA "Centrālā laboratorija" valdes priekšsēdētāja paskaidroja, vai var ticēt Covid-19 testa rezultātiem un kāpēc ir gadījumi, kad cilvēkam pēc visiem simptomiem ir Covid-19, bet analīze ir negatīva.

RĪGA, 20. janvāris - Sputnik. Covid-19 testa rezultāts ir atkarīgs no tā, kā un kad tas tika veikts, Stella Lapiņa, SIA "Centrālā laboratorija" valdes priekšsēdētāja kanālā RīgaTV 24 ēterā.

Ir gadījumi, kad cilvēks izslimojis ar Covid-19 bez simptomiem, bet dažu dienu laikā viņa tests ir pozitīvs, jo organismā vēl ir vīrusa nedzīvās daļiņas. Šo pozitīvu Covid-19 testu viņš saņēma, piemēram, tajā pašā "Centrālajā laboratorijā". Daži neuzticas šiem rezultātiem un atkārtoti veic testu, piemēram, E. Gulbja laboratorijā, un tests rada negatīvu rezultātu. Pēc Lapiņas vārdiem, daudzi ar šādu informāciju daļas sociālajos tīklos, medijos un pauž neapmierinātību ar to, ka viņiem esot izdarīta nepareiza analīze.

Открытие центра вакцинации в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Le Monde publicē slepenu informāciju no Covid-19 vakcīnas apstiprināšanas dokumentiem

Lapiņa skaidro, ka pozitīvo testu nodotie paraugi tiek saglabāti un tālāk nodoti pētniecībai un tāpēc pierādīt, ka tests ir pozitīvs, nav grūti. Bet pierādīt negatīvus testus ir sarežģītāk, jo to paraugi tiek utilizēti.

Taču jebkurā gadījumā visi speciālistu secinājumi ir balstīti uz pierādījumiem.

Lapiņa uzsvēra, ka ir daudz atkarīgs no tā, kā tika paņemts tests, cik precīzi un kvalificēti darbojās medicīnas darbinieks, kurš veica šo procedūru, cik apzinīgi sagatavojies pats pacients, vai viņš ievērojis visas rekomendācijas.

Tāpat arī pasaules praksē ir fiksēti tādi gadījumi, kad pacientam ir smaga slimības gaita, bet visi testi ir negatīvi.

Uz jautājumu, kā tas iespējams, Lapiņa atbildēja, ka vīruss jau ir noslīdējis uz leju un nonācis bronhos un plaušās, bet lai dabūtu paraugu no turienes jāveic sarežģīta manipulācija, ko principā nav jēgas veikt.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, šobrīd Covid-19 testu ir iespējams veikt bez ārsta nosūtījuma.

Ziņu lente
0