Tieši nesaka, bet mērķis ir skaidrs: Mitrofanovs par pārmaiņām Rīgas bērnudārzos

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovСопредседатель РСЛ Мирослав Митрофанов (в центре) возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года
Сопредседатель РСЛ Мирослав Митрофанов (в центре) возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā Rīgas domes politika attiecībā uz bērnudārziem ir pat stingrāka nekā iepriekš pieņemtais likums par apmācības iespējām visās Latvijas pirmsskolas iestādēs valsts valodā.

RĪGA, 20. janvāris - Sputnik. Rīgas bērnudārzos var tikt slēgtas vairāk nekā 30 krievvalodīgās grupas. Sociālajos tīklos apspriež "laimes vēstules", kurās Rīgas domes Izglītības departaments liek galvaspilsētas bērnudārziem atvērt vienu vai divas latviešu grupas, neatkarīgi no rindas, pieprasījuma un iestādes gatavības. Rīdzinieki sauc šo direktīvu par vecāku mānīšanu un pirmsskolas izglītības diskrimināciju.

Šis risinājums draud rīdziniekiem ar mākslīgo deficītu krievu bērnudārzos, brīdināja Rīgas domes deputāts, Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

"Pašlaik Rīgas pašvaldības ierēdņu spiedienā notiek bērnudārzu pārorientācija no mācībām krievu valodā latviešu valodā. Tieši par to nav teikts, bet mērķis ir saprotams," teica Mitrofanovs Sputnik Latvija.

Viņš uzsvēra, ka šī domes politika ir pat stingrāka nekā likums, kas tika pieņemts pagājušajā gadā, - par iespēju nodrošināt apmācību visos Latvijas bērnudārzos valsts valodā.

"Tur tas tika ierosināts, kā atklāts piedāvājums, proti, pašvaldībām jāmēģina nodrošināt šādu iespēju. Taču kādā veidā tas jānodrošina - vai būvējot jaunus bērnudārzus, vai izveidojot jaunas grupas - likumā nebija teikts. Parlaments to neprecizēja. Savukārt Rīgas dome ar latviešu valdošo koalīciju priekšgalā nolēmusi kļūt svētāk par Romas pāvestu," uzsvēra politiķis.

Митинг в защиту образования на русском языке в Латвии. Рига, 24 февраля 2018 г. - Sputnik Latvija
Nepilsoņu tiesības, krievu skolas un viendzimuma laulības: ko rīdzinieki par to visu domā

Pēc Mitrofanova teiktā, Rīga veicina mākslīgo vietu deficītu krievu bērniem.

"Ir jāsaprot, ka krievvalodīgos bērnus neņem latviešu grupās neierobežotā skaitā. Pastāv savā veidā "kvotas" - aptuveni trešdaļa no grupas apjoma. Ja sanāk vairāk, tad sāk protestēt latviešu vecāki... Ja lēmums tiks īstenots, tad "latviešu" grupās būs mazāk bērnu, bet "krievu" grupas būs pārpildītas. Tas nav taisnīgi, un pret to jācīnās ar visiem likumīgajiem līdzekļiem.

Pēc viņa vārdiem, pirmais solis šajā virzienā tika sperts vēl 2017. gadā, kad faktiski "Saskaņas" spiedienā septiņos bērnudārzos tika mainīta apmācības valoda.

"Būdama pie varas, "Saskaņa" centās izvairīties no šī temata. Tagad Rīgas domē "Saskaņa" atrodas opozīcijā, un šīs temats viņiem ir izdevīgs. Mēs, protams, apsveicam to, ka viņi, lai arī par vēlu, bet "nobrieduši" un ir atvērti sadarbībai šajā virzienā," teica Mitrofanovs.

Sputnik sarunbiedrs piebilda, ka te vairs nav ko dalīt, un kopīgiem spēkiem jāpretojas šīm pārmaiņām. "Šodienas Rīgas domes sēdē mēs sāksim cīņu ar valdošo koalīciju šajā jautājumā. Latvijas Krievu savienības noskaņojums ir visai možs," rezumēja deputāts.

Митрофанов объяснил последствия директивы Рижской думы по детсадам
Ziņu lente
0