Krimas "reintegrācijas" nebūs: pussalā komentēja angļu "iejaukšanos"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbrīvojoties no Eiropas Savienības, Lielbritānija nolēma ķerties klāt Krievijas Krimai, turklāt pieeju tai angļi meklē no Ukrainas puses. Krimā uzsver, ka nevienam nav ļauts iejaukties Krievijas iekšlietās.

RĪGA, 14. janvāris - Sputnik. Lielbritānijas valdības mājaslapā parādījās dokuments, saskaņā ar kuru Lielbritānijas vēstniecība Kijevā plāno finansēt projektus, kuri paredz Krimas "reintegrāciju" Ukrainas sastāvā, vēsta RIA Novosti.

Atgādinām, ka pēc Brexit Lielbritānija samazināja pret Krimu vērstās sankcijas: tagad tās kuģiem ir atļauts maksāt OGP "Krimas jūras ostas" par Kerčas, Eipatorijas un Jaltas ostu pakalpojumiem.

Krimas parlamenta Tautas diplomātijas un starpnacionālo attiecību komitejas priekšsēdētājs Jurijs Gempels komentēja situāciju, paziņojot, ka ar šādām darbībām Lielbritānija cenšas iejaukties Krimas iekšlietās, kas nevienam nav atļauts.

"Krimas pilsoņi, sabiedriskas organizācijas kopā ar varas iestādēm neļaus iejaukties mūsu iekšlietās. Visiem Lielbritānijas kaltajiem reintegrācijas plāniem tiks pārvilkta svītra. Turklāt Lielbritānijas sankciju politikas mīkstināšanas fonā attiecībā uz Krimu gatavība finansēt reintegrācijas projektus izskatās kā tāda nabagdāvana," uzsvēra Gempels.

Viņš atzīmēja, ka kopš 2014. gada Rietumvalstu varas iestādes fantazē un sacer mītus par Krimu, taču nevienas valdības pārstāvis joprojām nav apmeklējis pussalu, kaut gan tas ir tik vienkārši  —atbraukt uz personīgi aprunāties ar Krimas iedzīvotājiem.

"Krima ir atvērta un gatava dalīties attīstības un starpnacionālās saskaņas pieredzē", norāda Krimas parlamenta Tautas diplomātijas un starpnacionālo attiecību komitejas priekšsēdētājs.

Krima un Krievija

Krima atgriezās Krievijā pēc referenduma 2014. gadā. Tajā 96,77% Krimas Republikas un 96,5% Sevastopoles iedzīvotāju atbalstīja iekļaušanos Krievijas sastāvā. Referendums notika pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī.

Ukrainas valdība vēl joprojām uzskata Krimu par savu okupēto teritoriju. Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka Krimas iedzīvotāji demokrātiski, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijā. KF prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka Krimas jautājums ir "slēgts uz visiem laikiem".

Памятник архитектуры Ласточкино гнездо - Sputnik Latvija
Lielbritānija finansēs Krimas "reintegrāciju" Ukrainas sastāvā

Pussalu vairākkārt apmeklējuši ārvalstu delegāti. Viņi visi secināja: Krimas pussala kļuvusi par Krievijas daļu saskaņā ar tautas likumīgu gribas izpausmi, un krimiešu izvēli pievienoties Krievijai diktējušas reģiona iedzīvotāju intereses.

Jāatzīmē vēl viens interesants fakts. Amerikāņi, kuri vārdos dedzīgi uzstāj, ka neparko neatzīs Krievijas Krimu, 2020. gada oktobrī ļāva savām aviokompānijām atsākt lidojumus Simferopoles lidojumu informācijas rajonā, šīs aizliegums bija spēkā no 2014. gada.

Politologs Aleksejs Živovs uzskata, ka pēc būtības ASV atļauja saviem civilajiem laineriem lidot līdzās Krimai de facto atzīst Krievijas jurisdikciju pussalā, ja arī ne de iure.

Ziņu lente
0