"Izņēma visu, ko varēja": Jakovļevs pastāstīja par kratīšanu, apsūdzībām un VDD mērķiem

© Sputnik / Sergey MelkonovБывший главный редактор портала Baltnews, журналист Андрей Яковлев
Бывший главный редактор портала Baltnews, журналист Андрей Яковлев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievvalodīgo žurnālistu nopratināšanas un kratīšanas par sadarbību ar Baltnews un Sputnik ir mēģinājums iztīrīt informācijas lauku un iznīcināt jebkādu alternatīvu viedokli, uzsvēra Andrejs Jakovļevs.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. RT uzsācis informatīvu kampaņu Latvijā aizturēto krievvalodīgo žurnālistu atbalstam Marijas Butinas projekta #Своихнебросаем ietvaros.

2020. gada 3. decembrī Latvijas Valsts drošības dienests aizturēja un nopratināja septiņus krievvalodīgos žurnālistus sakarā ar apsūdzībām par ES sankciju režīma pārkāpšanu, ņemot vērā sadarbību ar starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa".

© RT"Izņēma visu, ko varēja": Jakovļevs pastāstīja par kratīšanu, apsūdzībām un VDD mērķiem
Izņēma visu, ko varēja: Jakovļevs pastāstīja par kratīšanu, apsūdzībām un VDD mērķiem - Sputnik Latvija
"Izņēma visu, ko varēja": Jakovļevs pastāstīja par kratīšanu, apsūdzībām un VDD mērķiem

RT sarunājās ar vienu no aizturētajiem, bijušo Baltnews galveno redaktoru Andreju Jakovļevu.

"Izdzirdēju zvanu un kāpu lejā atvērt durvis. Ieraudzīju, ka stāv cilvēks atstarojošā vestē, nodomāju – Pašvaldības policija. Tomēr, kad atvēru, ienāca vesela biedru grupa maskās. Tikai izmeklētājs bija aizsargmaskā. Pārējie sāka kratīšanu – uzrādīja man tiesneša lēmumu un sāka visu pārmeklēt," atcerējās Baltnews bijušais redaktors.

Viņam izņemtas visas zibatmiņas pat no fotoaparātiem.

Jakovļevam izvirzītās apsūdzības mazliet atšķiras no citu autoru apsūdzībām, kuri gatavoja materiālus starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" portāliem: tieši Jakovļevs iepriekš – absolūti legāli – izveidoja Latvijā portālu Baltnews. Taču, kad viņš – tāpat absolūti legāli – nodeva vietni citam īpašniekam – "Rossija segodņa", tas radīja vietējo varasiestāžu nepatiku, jo viņš deva iespēju saņemt Latvijā žurnālista statusu cilvēkiem, kuri sadarbojās ar Krievijas medijiem.

Публицист и общественный деятель Владимир Линдерман  - Sputnik Latvija
"Varasvīri grib, lai cilvēki baidītos": Lindermans par žurnālistu vajāšanu Latvijā

"Es devu iespēju ar Krievijas medijiem strādājošajiem žurnālistiem saņemt žurnālista statusu, proti, Latvijas medija statusu šeit, Latvijā. Tas ļoti nepatika, tāpēc radās šī situācija," teica Jakovļevs.

Kratīšana šokēja Andreju Jakovļevu un viņa sievu Irinu. Īpaši nepatīkami bija tas, ka tobrīd dzīvoklī bija arī Irinas 95 gadus vecā māte pēc nesen pārciestas operācijas.

"Protams, es nedomāju krist histērijā. Vienīgais, es palūdzu vispirms evakuēt manu mammu. 95 gadi, pirms diviem mēnešiem pārcieta operāciju, un es gribētu informēt Krievijas vēstniecību, jo mana māte dzīvo saskaņā ar uzturēšanās atļauju, viņa ir Krievijas pilsone. Tomēr manu lūgumu noraidīja," intervijā pastāstīja Jakovļeva dzīvesbiedre.

Jakovļevs uzskata, ka kratīšanas un nopratināšanas ir nepārprotami represīvas metodes, kas ierobežo mediju darbu.

"Tās ir acīmredzami represīvas metodes, kas ierobežo plašsaziņas līdzekļu brīvību. Iedomājieties situāciju: kādas Rietumu korporācijas piemēram, BBC vadītājs kaut kur negatīvi izteiksies par Krieviju. Krievija viņu iekļaus sankciju sarakstā. Kas notiks pēc tam? Visi, kas sadarbojas ar BBC, visi, kas iznomā telpas BBC ofisiem, pret viņiem visiem jāierosina krimināllietas? Iznāk tāda loģika," VDD interpretāciju komentēja žurnālists.

Символ флешмоба в поддержку Sputnik Эстония - Sputnik Latvija
Preses dienā Krievijas Ārlietu ministrija atgādināja par uzbrukumiem Sputnik

Pēc tam viņš īsi pastāstīja par nopratināšanu, kurā piedalījās viņa advokāts.

Jakovļevs ir pārliecināts, ka šī kampaņa norit ar mērķi iztīrīt informācijas lauku un likvidēt alternatīvu viedokli, apkarot Krievijas medijus un krievu valodu Latvijā. Šī cīņa rit jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu, viņš atgādināja.

Iepriekš nākusi klaja arī pazīstamā publicista Vladimira Lindermana intervija.

Ziņu lente
0