Mājās vienatnē vai tiešsaistē: puse Latvijas iedzīvotāju mēdz regulāri lietot alkoholu

© pixabayПивные бутылки
Пивные бутылки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar pētījuma datiem, no alkohola atkarības Latvijā visbiežāk cieš iedzīvotāji ar pamatizglītību un zemiem ienākumiem vecumā no 35 līdz 44 gadiem.

RĪGA, 8. janvāris - Sputnik. Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ikdienā mēdz pārsniegt pieļaujamās alkohola normas, liecina pētījuma rezultāti, ko veica pētījumu centrs SKDS sadarbībā ar aptieku tīklu Mana Aptieka – Apotheka, informē Latvijas Radio 4.

Karantīnas laikā kaitīgais ieradums nav izzudis, tieši pretēji, cilvēki dzer alkoholu mājās vienatnē vai tiešsaistē ar draugiem.

Gandrīz katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs aptaujas laikā paziņoja, ka regulāri un pārmērīgi lieto alkoholu. Sieviešu vidū šis rādītājs ir trīs reizes zemāks.

Похмелье - Sputnik Latvija
Paģiras un kā ar tām cīnīties

"Šis pētījums notiek jau piekto gadu, katru reizi mēs jautājam par veselībai kaitīgiem ieradumiem, un katru reizi tendence ir diezgan augsta. Šodien, kad Latvijas iedzīvotāji lielākoties paliek mājās, arvien pieaug tendence lietot alkoholu mājās, vienatnē vai tiešsaistes ballītēs," komentēja aptaujas rezultātus "Mana Aptieka" farmaceite un "Tukuma Centra aptiekas" vadītāja Agnese Ritene.

Saskaņā ar pētījuma datiem, no alkohola atkarības Latvijā visbiežāk cieš iedzīvotāji ar pamatizglītību un zemiem ienākumiem vecumā no 35 līdz 44 gadiem.

"Alkohola patēriņš nevar kļūt par normu. Protams, pastāv rekomendācijas sievietēm un vīriešiem nepārsniegt noteiktu devu vienas glāzes vīna apjomā. Alkohols nav pārtikas produkts, tas nav tas, kas nepieciešams organismam," komentē pētījumu narkoloģe Ilze Maksima.

Viņa uzskata, ka alkohola patēriņa tendences liecina, Latvijas iedzīvotāji nav pietiekami informēti par alkohola bīstamību un tās pieļaujamajām devām. Tāpat sabiedrībā pastāv stereotipi, kas veicina alkoholisko dzērienu lietošanu. Ar tiem ir jācīnās, uzsver Maksima.

Saskaņā ar Eurostat datiem Latvija, Lietuva un Igaunija joprojām paliek Eiropas Savienības iedzert mīlošāko valstu trijniekā.

Ziņu lente
0