Eksperts: "Gazprom" ir viss, lai pabeigtu "Ziemeļu straumi 2"

© RIA Novosti архивное фотоЭксперт Института энергетики и финансов Сергей Кондратьев
Эксперт Института энергетики и финансов Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bet pat pēc tam, kad gāzesvada būvniecība tiks pabeigta, spiediens uz projektu sankciju veidā diez vai beigsies, uzskata eksperts Sergejs Kondratjevs.

RĪGA, 7. janvāris - Sputnik. "Ziemeļu straume 2" pretinieki pat pēc gāzesvada būvniecības pabeigšanas var atrast veidus, kā uzlikt šķēršļus projektam, pastāstīja intervijā Radio Sputnik Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs.

Pēc Kondratjeva domām, sankcijas var piemērot arī Krievijas gāzes pircējiem, ņemot vērā to, ka Austrumeiropas politiķi vairākkārt draudēja ar šādām perspektīvām.

Перевалка труб для Северного потока - 2 в немецком порту Мукран, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Strādā par spīti visam": "Ziemeļu straume 2" izgājusi finiša taisnē

"Tāpēc es domāju, ka vēsture ar sankcijām var vilkties pietiekami ilgi, taču pašlaik "Gazprom" ir viss, lai pabeigtu projektu," uzsver eksperts.

Iepriekš Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks pastāstīja, ka, pateicoties Eiropas valstu un kompāniju atbalstam, projekts "Ziemeļu straume 2" tiks realizēts, lai arī ASV spiediena rezultātā tas saskaras ar zināmiem kavēkļiem.

Runa ir par Norvēģijas kompānijas "Det Norske Veritas" (DNV GL) atteikšanos sertificēt gāzesvadu, ņemot vērā ASV sankcijas, kas ieviestas pret projektu.

Saskaņā ar plānu "Ziemeļu straume 2" vedīs pāri Baltijas jūrai no Krievijas uz Vāciju paralēli esošajam gāzesvadam "Ziemeļu straume". Plānots, ka topošā cauruļvada jauda sastādīs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā. 2019. gada beigās pēc amerikāņu sankciju draudiem būvdarbi tika apturēti. 2020. gada vasarā Valsts departaments piedraudēja paplašināt ierobežojumus.

Kremlis norādīja, ka eksteritoriālās sankcijas nav pieļaujamas, un paziņoja, ka Krievija noslēgs projekta būvdarbus saviem spēkiem. Berlīne apliecināja pilnīgu bezierunu atbalstu "Ziemeļu straumei 2".

Кондратьев: у "Газпрома" есть все условия, чтобы достроить "Северный поток - 2"
Ziņu lente
0