Atsākt darbu: kurš iegādāsies šprotu rūpnīcu Liepājā

© Sputnik / Sergey MelkonovПростаивающий конвейер и пустые рабочие места в консервном цеху после массовых сокращений
Простаивающий конвейер и пустые рабочие места в консервном цеху после массовых сокращений - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepājas zivju konservu rūpnīcas potenciālais pircējs plāno organizēt jaunu ražotni.

RĪGA, 7. janvāris - Sputnik. Liepājas zivju konservu rūpnīcai ir potenciāls pircējs. Izsoli rīkoja AS "Trasta komercbanka" maksātnespējas administrators Armands Rasa, ziņo liepajniekiem.lv.

Izsolē tika piedāvāts zivju konservu rūpnīcai piederošā lietu kopība, kuru kopējā vērtība ir vairāk nekā 10,5 miljonus eiro, proti, prasījuma tiesības pret pieciem uzņēmumiem (LSEZ SIA "Kolumbija Ltd", LSEZ SIA "PK Invest", SIA "Roņu 6", SIA "Baltā zivīte" un "Nirtolex Limited"), ražošanas ēkas Roņu ielā 6 un 6d, šobrīd bankai, bet iepriekš uzņēmumam "Kolumbija Ltd" piederošā kustamā manta (sabiedrības ražošanas pamatlīdzekļi) un visas SIA "Baltā zivīte" kapitāla daļas.

Готовая к копчению килька - Sputnik Latvija
Latvijas šprotes kļūs par Dagestānas: Krievijā varētu izmainīt GOSTu

Mantas sākotnēja cena bija 3,8 miljoni eiro.

Taču izsole bija atzīta par nenotikušu, jo tajā nepieteicies neviens pretendents, pastāstīja advokātu biroja "Rasa & Ešenvalds" advokāts Jānis Ešenvalds, kurš kopā ar "Trasta komercbankas" administratoru A. Rasu nodarbojas ar zivju rūpnīcas mantas realizāciju.

"Taču mums ir vairāki interesenti un viens potenciāls pircējs, kurš piedāvā zināmu cenu, kas, protams, nav tika augsta kā izsoles sākumcena. Par iespējamo darījumu informēti visi interesenti, un, ja kāds būs gatavs maksāt vairāk, tad attiecīgi mēģināsim viņam šo objektu notirgot," norādīja Ešenvalds.

Potenciālais pircējs, tāpat kā citi interesenti, interesējas par zivju pārstrādes rūpnīcu ar ražošanas organizācijas mērķi.

Готовая к копчению килька - Sputnik Latvija
Šprotu piegādes aizliegums KF negaidot nesis labumu zivju pārstrādātājiem

Taujāts, cik ātri var tikt noformēts darījums, Ešenvalds paskaidroja, ka līdz janvāra vidum visām ieinteresētajām personām ir dots laiks savu piedāvājumu izteikšanai, bet darījumu varētu noslēgt šī mēneša beigās vai februāra pirmajā pusē.

Zivju rūpnīcas teritorijā Roņu ielā darbojās vairāki savstarpēji saistīti uzņēmumi: "Kolumbija Ltd", "PK Invest", "Baltā zivīte", "Libava", "Roņu 6", "Liepājas zvejas osta". Lielākā daļa no tiem pašlaik nestrādā.

Pēc bankas sabrukuma tās administrators mēģināja atgūt neapmaksātos kredītus, izsolot prasījuma lietu kopību pret "Kolumbiju", "PK Invest", "Baltā zivīte", "Roņu 6", "Liepājas zvejas osta" un "Nirtolex Limited". Gan pirmā, gan otrā izsole beidzās bez rezultāta.

Zivju konservu rūpnīca, kas strādāja Liepājā kopš tālā 1892. gada, ir pārcietusi milzum daudz kataklizmu – divus pasaules karus, politisko režīmu maiņu, pirmos neatkarības gadus, teju vai netika slēgta 2000. gadu sākumā, taču, pateicoties maskavieša Igora Krupņika apņēmībai, faktiski augšāmcēlās no mirušajiem. Ar toreizējā Liepājas mēra Ulda Seska atbalstu.

Балтийская треска - Sputnik Latvija
Latvijai neizdevās atstāvēt savas tiesības ķert mencas Baltijas jūrā

Taču 2016. gadā uzņēmumam par ļaunu nāca "Trasta komercbankas" bankrots, kurā firmai "Kolumbija Ltd." bija kredītlīnija. Bankai un pēc tam arī rūpnīcai virsū metās maksātnespējas administratori. Sākumā tika slēgts zivju audzēšanas komplekss un zivju nūjiņu ražotne – jauns biznesa veids, kurā Krupņiks investēja līdzekļus. Administratori atļāva ražot tikai konservus, taču, ņemot vērā Krievijas slēgto tirgu, tas nebija viegli. No 450 darbiniekiem izdevās saglabāt tikai 80.

Vasarā tika pieņemts lēmums apturēt rūpnīcas darbību ar domu atgriezties atsākt to septembrī, tomēr konkrētajos apstākļos tas nav bijis iespējams. Igors Krupņiks kopā ar ģimeni pārcēlās uz Izraēlu.

Ziņu lente
0