Piemaksā 10 centus par pudeli un atgūsti tos vēlāk: Latvijā tiks ievesta depozīta sistēma

© AP Photo / Mark NiesseМужчина возле аппарата по приёму бутылок
Мужчина возле аппарата по приёму бутылок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cik daudz taras automātu plāno izvietot Latvijā, kā tiks pieņemtas pudeles citās vietās un kas notiks, ja depozīta sistēmas operators nepaspēs vienoties ar veikaliem un uzpildes stacijām.

RĪGA, 1. janvāris - Sputnik. Pēc divdesmit gadus ilgām diskusijām Latvija ir tuvu taras depozīta sistēmas ieviešanai praksē. Valsts vides dienests izsludināja šīs sistēmas operatora atlases konkursa rezultātus — uzvarēja SIA "Depozīta iepakojuma operators", ziņo TV3. Šo kompāniju ir izveidojuši lielākie Latvijas dzērienu ražotāji. Depozīta sistēmu plāno palaist praktiski pēc gada.

Iepakojumu depozīta sistēmas mērķis ir ievērojami samazināt iepakojuma apjomus, kas nonāk dabā. Cilvēkus finansiāli motivēs nemest plastmasas, stikla un skārda iepakojumu, bet ielikt to specializētajos taras aparātos vai nest atpakaļ uz veikaliem. Par katru nodoto iepakojuma vienību varēs saņemt 10 eiro centus, taču sākumā šo summu pieskaitīs pie dzēriena pārdošanas cenas.

"Šo nedrīkstētu uzskatīt par sadārdzinājumu. Sadārdzinājums tas ir vienīgi tajā gadījumā, ja mēs šo iepakojumu izvēlamies neatgriezt, bet izmest sadzīves atkritumos vai vēl sliktāk – kaut kur dabā. Tad mēs par to samaksājam," stāsta "Depozīta iepakojuma operators" vadītājs Miks Stūrītis.

"Jau pēc septiņiem, astoņiem gadiem mēs sagaidām, ka vidē vairs neredzēsim mētājamies PET pudeles, skārdenes, noteikti arī stiklu daudz mazāk," norāda Valsts Vides Dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Latvijas dzērienu ražotāji, kuri izveidojuši Depozīta iepakojuma operatoru, kontrolē vairāk nekā 80% tirgus.

"Līdz ar to ražotāji paši ir visieinteresētākie, lai šīs sistēmas izmaksas būtu optimālākās, jo pretējā gadījumā nāktos sadārdzināt produktu. Protams, neviens ražotājs nav ieinteresēts sadārdzināt savu produktu," uzskata Stūrītis.

Latvijas teritorijā depozīta sistēmas operators plāno izvietot 694 taras automātus. Veikalos, kur šādus aparātus fiziski uzstādīt neizdosies, vai tur, kur nav daudz iedzīvotāju, iepakojumu pieņems un depozītu izsniegs pārdevēji.

"Cilvēkam būs iespēja vai nu saņemt atlaidi no tajā pašā veikalā izdarītā pirkuma vai arī saņemt atpakaļ skaidrā naudā," skaidro Stūrītis.

В разливочном цехе - Sputnik Latvija
Dzērienu ražotāji noraizējušies: kas iedzīvosies uz taras depozīta sistēmas rēķina

Plānots, ka sistēma sāks darboties 2022. gada februārī. Šobrīd operatoram jāsāk sarunas ar veikaliem un uzpildes stacijām, kur tiks uzstādīti taras automāti vai organizēta taras pieņemšana.

Vides dienestā uzskata, ka, lai sagatavotu visu, pietiks ar gadu, bet, ja "Depozīta iepakojuma operatoram" rādīsies nopietnas problēmas, tad tam var atņemt tiesības pārvaldīt depozīta sistēmu.

"Ņemot vērā, ka mums bija divi pretendenti, kas atbilda minimālajām prasībām joprojām pastāv iespējamība otram pretendentam, SIA "Nulles depozīts", ja uzvarējušais pretendents nespēs ieviest sistēmu, saņemt tiesības slēgt līgumu un nodrošināt sistēmas ieviešanu," norāda Elita Baklāne-Ansberga.

SIA "Nulles depozīts" plāno izvērtēt iemeslus, kāpēc to pietiekums tik noraidīts un tad lems, vai būtu vērts apstrīdēt konkursa rezultātu.

Ziņu lente
0