Nākas saskaņot katru pacientu: kā strādā NMPD

© Sputnik / Sergey MelkonovМашины скорой помощи
Машины скорой помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija būtiski atšķiras no stāvokļa pirms Covid-19 pandēmijas, kad droši varēja vest pacientus uz katru stacionāru.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Augošā slodze, ar ko saskaras slimnīcas, apgrūtina arī Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta darbu, vēsta Mixnews.lv.

Decembra sākumā Latvijas veselības aprūpē tika izsludināts ārkārtējā stāvokļa režīms. Tas cita starpā nozīmē, ka Covid-19 pacientus tagad ārstē ne tikai lielākajās reģionālajās slimnīcās, bet arī nelielos stacionāros. Vietas un personālu Covid-19 pacientu ārstēšanai sameklē, slēdzot citas nodaļas. Slimniekus ved uz tālākām slimnīcām, pie cilvēkam, kam izsaukums nav "neatliekams", NMPD vairs nebrauc.

Университетская клиническая больница имени Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Latvijā uz divām nedēļām pārtraukta plānveida medicīniskā palīdzība stacionāros

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās sasniedzis 1010 cilvēkus, pie tam iepriekš Veselības ministrija konstatēja, ka tūkstotis gultasvietu koronavīrusa pacientiem – tā ir maksimālā slodze stacionāriem.

NMPD pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka hospitalizācijas kārtība atšķiras no situācijas pirms pandēmijas un tādā režīmā NMPD strādā jau kopš rudens.

Situācija slimnīcās var strauji mainīties, piemēram, gultasvietu slodze slimnīcā ātri var pieaugt līdz maksimumam. Pie tam slimnīcas mediķi var saslimt vai doties karantīnā.

Bukša konstatēja, ka faktiski nākas saskaņot katru pacientu, lai sapratu, kāda slimnīca noteiktajā brīdī var viņu pieņemt. Slimnīcas ik dienas ziņo par gultasvietu skaitu, un dienests skatās, kada hospitalizācija ir iespējama," atzīmēja Bukša.

Viņa konstatēja, ka situācija būtiski atšķiras no stāvokļa pirms Covid-19 pandēmijas, kad droši varēja vest pacientus uz katru stacionāru, kas iezīmēts hospitalizācijas plānā, neskatoties uz slodzi un brīvo gultasvietu skaitu. Tagad gadās, ka uz tuvāko slimnīcu pacientu nogādāt nevarēs.

Неотложная помощь - Sputnik Latvija
NMPD vadītāja: kolapsa pazīmes veselības aprūpes sistēmā jau ir

Bukša paskaidroja, ka pacientu ved uz stacionāru, kurā iespējama hospitalizācija, ja tuvākā iestāde nevar nodrošināt palīdzību.

Iepriekš NMPD vadītāja Liene Cipule atzina, ka vairs neviens nevar būt drošs par to, ka saņems palīdzību savlaicīgi. Ceļš līdz veselības aprūpes iestādei tagad ir garāks, tādēļ NMPD mediķi spiesti ilgāk veikt reanimācijas pasākumus. pārslodzes dēļ ārsti "izdeg", koncentrācija zūd un viņi sliktāk spēj tikt galā ar pacientiem.

Ziņu lente
0