Viedoklis

Amerikāņu atbilde "Kalibriem": ko prot jaunie "Tomahauki"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidot tālāk, sist sāpīgāk, ignorēt pretdarbību- amerikāņi izmēģinājuši spārnotās raķetes Tomahawk jauno modifikāciju – Block V.

Klusajā okeānā, netālu no Havaju salām, eskadras kuģis Chafee palaida raķeti pret mērķi poligonā. ASV Jūras spēki lakoniski informēja, ka izmēģinājumi bijuši sekmīgi. Par to, kas zināms par Block V un kā tās fonā izskatās Krievijas "Kalibr", portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Divi varianti

Darbus pie Block V Pentagons attaisnoja ar Ķīnas jūras kara potenciāla nostiprināšanās milzu tempu. Patiešām, ĶTR ļoti ātri būvē lielos kuģus un zemūdenes, aktīvi strādā pie to bruņojuma un iekārtām. Amerikāņi nopietni baidās zaudēt priekšrocības Pasaules okeānā – eksperti vērtē, ka jau līdz 2035. gadam Ķīnai būs 420 vimpeļi.

Малый ракетный корабль Град Свияжск запускает ракету Калибр - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kalibra" klusais lidojums. Kāpēc Krievijas spārnotās raķetes nedod mieru NATO

Tā nu Pentagons palielinājis pretkuģu bruņojuma iepirkumu. Līdz 2025. gadam plānots iepirkt 850 raķetes, kas spēj iznīcināt lielos mērķus virs ūdens lielā attālumā. Vēl nesen amerikāņu jūrnieku bruņojumā bija tikai 70. gados izstrādātās pretkuģu "Harpune" ar darbības rādiusu 280 km apmērā. Tomēr 2018.  gadā JKS saņēma virsskaņas AGM-158C LRASM, kas spēj likvidēt mērķi līdz 900 km attālumā.

Jaunā bruņojuma sērijveida ražošana vēl nav sākta, tāpēc paralēli LRASM Pentagons nolēmis atkal atjaunot vecā labā zemskaņas "Tomahawk" iespējas cīņā pret kuģiem, ko raķete zaudēja 90. gadu vidū – tad bruņojumā tika pieņemts variants Block II. Zināms, ka par Block V plānots modificēt visas pašreizējās 4. paaudzes "Tomahawk" raķetes.

Pirmā versija ar apzīmējumu Block Va tiks pielietota no kuģiem un zemūdenēm pret mērķiem virs ūdens. Šis variants nosaukts MST (Maritime Strike Tomahawk — jūras trieciena "Tomahawk"). Speciālisti uzskata, ka tajā būs aktīvais un pasīvais radiolokācijas un termovīzijas paštēmēšanas kanāls, kā arī spēcīgs datu apstrādes procesors un jauns inerciālās tēmēšanas bloks. Domājams, šis "Tomahawk" varēs trāpīt lielos, kustīgos virsūdens mērķos līdz 1600 km attālumā.

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo by Petty Officer 3rd Class Jeramy Spivey / Spārnotās raķetes "Tomahawk" palaišana
Amerikāņu atbilde Kalibriem: ko prot jaunie Tomahauki - Sputnik Latvija
Spārnotās raķetes "Tomahawk" palaišana

Vēl ir arī Block Vb. Tas ir "klasiskais" "Tomahawk" sauszemes objektu apšaudēm. Tam ir jauns šāviņš Joint Multiple Effects Warhead System (JMEWS), programmējams un daudzfunkcionāls detonators, kas var uzspridzināt šāviņu arī gaisā. Raķete paredzēta nocietinātu pazemes bunkuru un parasto militāro objektu apšaudei.

Pieci iemesli

Interneta portāla Defense News speciālisti paskaidroja, kāpēc "Tomahawk" vēl joprojām ir aktuāli, pat virsskaņas un hiperskaņas ieroču gadsimtā. Pirmkārt, Block V ir daudz precīzāka nekā tās priekšgājēji un strādā pietiekami lielā attālumā, lai efektīvi stātos pretī ķīniešu raķetēm DF-26 un DF-21 Āzijas un Klusā okeāna reģionā. Otrkārt, modificētais "Tomahawk" ir aizsargāts no radioaktīvās cīņas līdzekļiem un tā ražošanā izmantotas tehnoloģijas, kas ļauj tam palikt mazpamanāmam, tātad aug tā izdzīvošanas spēja.

Фрегат Маршал Шапошников вышел на ходовые испытания после модернизации - Sputnik Latvija
Video
Krievijas "kalibrētā" fregate dodas uz izmēģinājumiem

Treškārt, raķetes zemskaņas ātrums dāvā priekšrocības salīdzinājumā ar ātrākiem konkurentiem – 5. versijas Tomahawk ir ekonomiskāka no degvielas patēriņa viedokļa, tātad pieaug efektīvās iedarbības attālums. Ceturtkārt, šī raķete ir relatīvi lēta. Viens Block V starts nodokļu maksātājiem izmaksās miljonu dolāru. Piemēram, "kuģis-gaiss" tipa virsskaņas raķete SM-6 ir četrreiz dārgāka.

Un, visbeidzot, Block V neatšķiras no priekšgājējiem gabarītu ziņā, tāpēc to var izmantot vecajās vertikālā starta iekārtās Mk41, ar ko aprīkoti Arleigh Burke tipa eskadras kuģi un "Ticonderoga" tipa kreiseri. Pie tam šīs raķetes bez modernizācijas var palaist arī "Los Angeles" tipa atomzeūdenes, dažas "Ohio", "Virginia" un "Sea wolf". Domājams, abu Tomahawk Block V variantu sērijveida ražošana sāksies 2023. gadā.

Galvenais konkurents

Par amerikāņu "Tomahawk" tuvāko analogu tiek uzskatītas spārnotās raķetes "Kalibr", ko Krievija pirmo reizi kaujas apstākļos izmēģināja 2015. gada rudenī. JKF kuģi vienlaikus uzbruka 26 teroristu objektiem Sīrijā un sekmīgi likvidēja gandrīz visus. Ar šīm raķetēm ekipētas 22350 un 11356 projektu fregates, 20385 projekta korvetes, 21631 un 22800 projektu mazie raķešu kuģi, kā arī 885, 636.3, 677, 971 un 877 projektu zemūdenes. Tuvākajā nākotnē "Kalibru" vajadzībām tiks modernizēta daļa vimpeļu, kas būvēti jau padomju laikā.

Дежурный боевой пост РВСН - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas "Cirkon" padarījis bezjēdzīgu ASV globālā trieciena koncepciju

"Kalibr" saimes raķešu precīzas īpašības nav zināmas. Tomēr 2017. gada 19. oktobrī Vladimirs Putins diskusijā "Valdai" klubā atklāja, ka jūras bāzes raķetes spēj sasniegt mērķi virs ūdens līdz 1400 km attālumā – šis rādītājs ir salīdzināms ar jaunajiem "Tomahawk". Raķetes darbības rādiuss pret mērķiem uz zemes – no 2 līdz 2600 km. Taču tas nav lielākais rādītājs.

2018. gada janvārī daži mediji, atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministriju, vēstīja, ka valsts izstrādā modernizētu spārnoto raķeti "Kalibr M" – tā būs kuģu bāzes raķete, kuras maksimālais darbības rādiuss pārsniegs 4500 km. Atzīmēts, ka jaunā raķete ir lielāka par savām priekšgājējām, šāviņa svars sasniegs nepilnu tonnu. Raķete varēs nest gan konvencionālos, gan kodollādiņus.

Spriežot pēc publiski pieejamajiem datiem, "Kalibr M" taktiski tehniskās īpašības pārsniegs amerikāņu jaunās "Tomahawk". Tomēr amerikāņiem ir neapstrīdama priekšrocība spārnoto raķešu nesēju skaita ziņā – ASV Jūras spēku rīcībā ir vairāk nekā simt kuģu un zemūdeņu, kas bruņotas ar lielu skaitu precīzo ieroču. Patlaban Krievijas rīcībā ir tikai mazliet vairāk nekā 20 tāda veida kuģi.

Ziņu lente
0