Pēc Brexit Roterdamas Erasms pārvērtīsies par Alanu Tjūringu

© Lukes_photosКембридж, Великобритания
Кембридж, Великобритания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc vienošanos ar ES studenti no Lielbritānijas joprojām varēs mācīties Eiropā, bet ar citiem, pagaidām nezināmiem nosacījumiem.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Lielbritānija izstāsies no ES studentu apmaiņas programmas Erasmus un radīs savu, ziņo Euractiv.

Aizvakar Londona un Brisele saskaņoja Brexit tirdzniecības darījuma parametrus, un par vienu no šī darījuma upuriem kļuva ES studentu un pasniedzēju apmaiņas programma Erasmus, kas nosaukta par godu XV gadsimta Nīderlandes humānistam.

Еврокомиссар по вопросам евро и социального диалога в комиссии Юнкера Валдис Домбровскис. - Sputnik Latvija
Eirokomisārs no Latvijas uzrakstīja Brexit vienošanām veltītu dzejoli

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paskaidroja, ka šis "grūts risinājums" tika pieņemts finanšu apsvērumu dēļ, jo, pēc viņa vārdiem, ES esošā programma nav izdevīga Lielbritānijai.

Kopš 1987. gada vairāk nekā 300 tūkstoši studentu no Lielbritānijas piedalījās Erasmus programmā un mācījās Eiropas kontinentā. 2019. gadā programmā piedalījās 16 500 britu studentu, savukārt Lielbritānijā mācījās 31 727 studenti no ES.

Jaunā Lielbritānijas studentu apmaiņas programma tiks nosaukta par godu vienam no informātikas tēviem Alanam Tjūringam, kurš izstrādāja algoritmu vācu šifrēšanas mašīnas "Enigma" kodu atšifrēšanai Otrā pasaules kara laikā.

"Mūsu studenti saņems iespēju mācīties ne tikai Eiropas universitātēs, bet arī pasaules labākajās universitātēs," teica Džonsons.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena nosauca to par "kulturālu vandālismu".

​"Visvairāk uzmanības — nopelnīti — tiks pievērsts Brexit ekonomiskajām sekām. Taču atteikšanās no Lielbritānijas dalības programmā Erasmus, kas paplašināja iespēju un apvāršņus tik daudziem jauniešiem, ir kulturāls vandālisms no britu valdības puses," uzrakstīja viņā mikroblogā Twitter.

Ziņu lente
0