Viedoklis

"Pa ādu dabūs visi": ko ASV slēpj aiz vārdiem par "Krievijas draudiem"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satelītu grupējumu likvidācija, PRA sistēmas neitralizācija un triecieni pa Zemi no kosmosa – ASV atkal apsūdz Krieviju par mērķtiecīgu Zemes tuvējās orbītas militarizāciju.

Pentagons apgalvo, ka Maskavas nesen izmēģinātais pretaķešu lādiņš paredzēts nevis kodolraķešu pārtveršanai, bet gan satelītu neitralizēšanai. Pie tam amerikāņi klusē par savu orbitālo bruņojumu. Starp citu, izstrādes ir plašas. Par Rietumu gatavošanos "zvaigžņu karu" kurināšanai portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Aizsardzības sistēma

"Sargi" – tā tagad oficiāli dēvē ASV Kosmosa spēku karavīrus – regulāri stāsta par pretsatelītu raķešu izmēģinājumiem Krievijā. Pēdējo reizi ASV Aizsardzības ministrija par tiem ziņoja aprīlī. Kopumā Vašingtona informējusi par astoņiem "pret satelītiem paredzētas" sistēmas izmēģinājumiem Krievijā.

Ракета. - Sputnik Latvija
Ekspertu pārsteigušas ASV žēlabas par Krievijas jauno raķeti

Acīmredzot, amerikāņi runā par pretraķešu un kosmiskās aizsardzības sistēmu "A-235 "Nudol", kam Pentagons piešķīris indeksu PL-19. Tas ir viens no Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksa slepenākajiem izstrādājumiem.

Plānots, ka "Nudol" aizvietos pretraķešu aizsardzības sistēmu A-135 "Amur", kas piesedz Maskavu un Centrālo rūpniecības rajonu. Jaunā pretraķešu lādiņa izmēģinājumi sākās 2014. gadā Pļeseckas poligonā. A-235 galvenie mērķi ir starpkontinentālo ballistisko raķešu šāviņi. Darbības rādiuss – vairāk nekā pusotrs tūkstotis kilometru. Pārtvērēju ātrums sasniedz 10 Mahus.

"Nudol" šāviņi iekļauti kosmisko raķešu kategorijā. Acīmredzot, šī iemesla dēļ amerikāņi apsūdz Krieviju par kosmosa militarizāciju - it kā PL-19, ko ASV dēvē par tiešās pārtveršanas pretsatelītu raķeti, paredzēta, lai likvidētu tikai komunikāciju satelītus, orbitālo fotouzņēmumu aparātus un citus kosmiskos objektus. Pēc amerikāņu militārpersonu domām, tas būtiski ierobežo viņu iespējas Zemes tuvējā orbītā.

Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija
Vladimirs Putins: "Jā, Krievija ir balta un pūkaina"

Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs uzskata, ka ASV ir noraizējušās pret šo pretraķešu lādiņu, jo īsti neaptver tā šāviņa darbības principu.

"Viņiem ir zināms, ka iepriekšējai sistēmai A-135 bija kodoltermiskais šāviņš, kas spēj atvairīt ballistisko raķešu masveida uzbrukumu, - paskaidroja Ļeonkovs. – "Nudol" ir mūsdienīgāka, spēj sasniegt mērķi aptuveni 1600 kilometru augstumā. Mēs nesniedzam informāciju par tā šāviņu, tāpēc amerikāņi uzskata, ka tas ir kodoltermiskais šāviņš. Es pieļauju tādu iespēju: ASV globālā trieciena koncepcija paredz raķešu masveida pielietošanu, un pret to vajadzīgas sistēmas ar kodolšāviņiem."

Globālais tīkls

Amerikāņi, slēpjoties aiz saviem uzbrukumiem Krievijai, paši aktīvi gatavojas karadarbībai orbītā. Ne velti viņi visiem spēkiem cenšas aizkavēt starptautisko pārrunu procesu par bruņojuma kontroli kosmiskajā telpā, ko ierosinājusi Maskava un Pekina.

Atbildot uz draudiem, ko it kā radot Krievija un Ķīna, Pentagons izstrādājis veselu "Aizsardzības stratēģiju kosmosā". Pamatideja: ieņemt un kontrolēt Zemes tuvo orbītu, lai iegūtu stratēģisku pārsvaru. Pēc stratēģijas autoru domām, tas pavērs jaunas iespējas militāro operāciju plānošanā un īstenošanā.

Pagaidām amerikāņu galvenais ierocis orbītā ir satelīti. Pēdējā laikā Pentagons tiem piešķir milzu uzmanību – aktīvi izstrādā kosmiskos aparātus gan aizsardzībai, gan uzbrukumam.

Корабль Союз МС, пристыкованный к МКС - Sputnik Latvija
Lielbritānija pārmet Krievijai bruņojuma izmēģinājumus kosmosā

Amerikāņi izvietojuši kosmosā galvenos bruņoto spēku vadības, sakaru un izlūkošanas līdzekļus. Pat pieticīgas aplēses rāda, ka patlaban viņiem orbītā ir apmēram tūkstotis aparātu. Pie tam tuvākajā laikā ASV plāno sākt nelielu un lētu satelītu sērijveida ražošanu un palaišanu. Piemēram, izskanējušas ziņas par Perspektīvo pētījumu aģentūras BARPA programmu Blackjack – tās ietvaros plānots palaist orbītā vairākus simtus vienotā tīklā saslēgtu mazgabarīta aparātu. Pentagons var izmantot tos PRA sistēmā, kā arī platjoslas sakariem vai navigācijai.

Līdz šim nav skaidri zināms, kādiem nolūkiem paredzēts minišatls X-37B, kas spēj ilgi uzturēties orbītā. Nesenajā izmēģinājuma lidojumā aparāts pavadīja kosmosā vairāk nekā divus gadus. Vieni speciālisti ir pārliecināti, ka X-37B nes mazgabarītu izlūkošanas satelītus, ko var izlaist virs noteikta planētas punkta. Citi apgalvo, ka šatls izmēģina kosmisko pārtvērēju tehnoloģijas.

Triecieni no kosmosa

Nav ne mazāko šaubu: nav vairs tālu diena, kad Pentagons izvietos orbītā īstus trieciena ieročus, aizbildinoties ar to pašu "Krievijas un Ķīnas agresiju kosmosā".

To apstiprina arī pretsatelītu līdzekļu sekmīgie izmēģinājumi. Piemēram, 80. gadu vidū iznīcinātāja F-15 palaistā raķete ASM-135 ASAT 555 km augstumā notrieca zinātnisko satelītu Solwind. Savukārt 2008. gadā jūras bāzes pretraķešu lādiņš SM-3 iznīcināja militāro satelītu USA-193  250 kilometru augstumā.

Ļeonkovs atzīmēja, ka pēdējos gados amerikāņus nodarbina divu veidu kosmiskais bruņojums: kinētiskais un enerģētiskais. Pirmais paredzēt ballistisko un hiperskaņas raķešu likvidācijai. Piemēram, Multiple Kill Vehicle — nelielu pārtvērēju nesējs. Tas var uzņemt 6-20 satelītus-šāviņus.

Запуск ракеты американского противоракетного комплекса THAAD, архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM norāda uz melīgiem apgalvojumiem par ASV PGA sistēmas mērķiem

"Kad tas reģistrē ballistisko raķešu startu, mākslīgais intelekts patstāvīgi pieņem lēmumu par uzbrukumu, pārtvērēji startē un likvidē mērķus. Turklāt ar atbilstošām korekcijām šo ieroci iespējams izmantot uzbrukumam objektiem uz Zemes," precizēja eksperts.

Jāpiebilst, ka amerikāņu inženieri pilnā sparā strādā arī pie enerģētiskā ieroča – kosmiska ķīmiskā lāzera ar 8 MW jaudu. Projekts tiek īstenots programmas Space-based Lazer ietvaros. Plānots palaist orbītā aptuveni divus desmitus šādu iekārtu.

Domāts, ka lāzeri pārtvers ballistiskās un hiperskaņas raķetes, tomēr labvēlīgos apstākļos tie varēs iznīcināt arī stacionāros objektus uz Zemes.

Ziņu lente
0