Viedoklis

"Strādā par spīti visam": "Ziemeļu straume 2" izgājusi finiša taisnē

© Foto : Nord Stream 2 / Aксель ШмидтПеревалка труб для "Северного потока - 2" в немецком порту Мукран, архивное фото
Перевалка труб для Северного потока - 2 в немецком порту Мукран, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visi ASV mēģinājumi apturēt "Ziemeļu straumi 2" nav devuši rezultātu. Tomēr analītiķi atzīmē, ka patlaban sācies, iespējams, sarežģītākais būvdarbu posms.

Gāzesvada iecirknis uz sauszemes ārvalstīs ir pabeigts. Patlaban tiek izbūvēts gāzesvads Vācijas ūdeņos, tam sekos Dānijas iecirknis. Analītiķi norāda, ka projekts izgājis finiša taisnē un jebkurā gadījumā tiks pabeigts. Tomēr iespējamas problēmas ar tā ekspluatācijas sākumu. Par tām portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Viss ir gatavs

Koncerna "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietniece, "Gazprom eksport" ģenerāldirektore Jeļena Burmistrova, tiekoties ar investoriem, pastāstīja, ka gāzesvada iecirknis uz sauszemes ārvalstīs ir pabeigts.

Pēc gadu ilga pārtraukuma 11. decembrī atsākās darbi Vācijas teritoriālajos ūdeņos. No 15. janvāra sāksies cauruļvadu izbūve Dānijas zonā. Burmistrova pastāstīja, ka būvdarbu noslēgums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp arī laikapstākļiem.

Kuģim "Fortune" palīdzēs Krievijas Jūras glābšanas dienesta "Murman" un "Baltiyskiy issledovatel" un citi sagādes kuģi. Jūrā tiks nosprausta 200 metrus plata pagaidu aizlieguma zona abās pusēs cauruļvadu izbūves līnijas. Tajā aizliegts peldēt, nirt, izmest enkuru un zvejot zivis.

Analītiķi atzīmē, ka patlaban sācies, iespējams, sarežģītākais būvdarbu posms. Ziemā Baltijā plosās spēcīgas vētras, turklāt gāzesvadu vēl joprojām apdraud amerikāņu sankcijas.

Turpina mēģinājumus

Oktobrī uz projektu tika attiecināta normatīvo aktu paketes PEESA "Par Eiropas enerģētiskās drošības aizsardzību" darbība. Ierobežojumi vērsti pret kompānijām, kas sniedz pakalpojumus un iekārtas vai finansējumu cauruļvadu izbūvē izmantot kuģu modernizācijai vai ekipējumam.

Tagad apdraudētas ir apdrošināšanas un sertifikācijas kompānijas, kas sadarbojas ar Krievijas kuģiem. Kongresa apstiprinātās sankcijas ietvers 2021. gada aizsardzības budžeta grozījumus. Rezultātā apdrošinātāji neriskēs kompensēt cauruļvada pabeigšanas ietvaros ciestos zaudējumus, sertifikācijas kompānijas nespēs novērtēt sametināto cauruļu drošību pirms gāzes padeves uz Vāciju. Tiesa, eksperti norāda, jauno sankciju bīstamība vēl nav gluži skaidra.

"No vienas puses, Kongress pieņēmis šo likumprojektu, no otras, Donalds Tramps to nav parakstījis, un nekur nav teikts, ka parakstīs Džo Baidens: pirmajam jāvāc kopā mantas, lai pamestu Balto namu, otrajam – tajā jāievācas un jātiek skaidrībā ar bēdīgo stāvokli ekonomikā," uzskata neatkarīgais eksperts Leonīds Hazanovs.

Atradīs risinājumu

Vācija jau apliecināja: ja Baltais nams īstenos šos plānus, Bundestāgs sagatavos atbildes pasākumus. Cita starpā Merkeles valdība izskata ar ES koordinētus soļus, teikts Vācijas Ekonomikas ministrijas iekšējā dokumentā.

Projekta partneri atzīmē: Krievija jebkurā gadījumā apies sankcijas un pabeigs būvdarbus. "Cauruļu izbūve atsāksies, gāzesvads tiks pabeigts," apliecināja Rainers Zele, Austrijas naftas kompānijas OMV AG izpilddirektors.

"Ziemeļu straumi 2" iespējams noslēgt līdz vasarai, līdz nākamajai ziemai – saņemt sertifikātus gāzes transportēšanai, uzskata Oksfordas Enerģētikas pētījumu institūta speciālisti. Domājams, tālākās sankcijas liks būvdarbiem ievilkties, tomēr galu galā Krievija "atradīs iespēju pārvarēt jebkuru šķērsli". Amerikāņiem ir "jāsaprot, ka viņiem neizdosies apturēt projektu", uzsvēra analītiķi.

Līdzīgas prognozes publicējuši arī Krievijas eksperti. "Sankcijas, kas patlaban vērstas pret "Ziemeļu straumi 2", "Gazprom" ir kā oda kodiens, tikpat labi Vašingtona varētu mēģināt aizliegt viņiem iegūt dabasgāzi. Ja Džo Baidens tomēr parakstīs likumprojektu, "Gazprom" ar partneriem tik un tā novedīs projektu līdz loģiskajam noslēgumam un sāks pārsūknēšanu. Manuprāt cauruļvadu izbūve tiks noslēgta aprīlī vai maijā," uzskata Leonīds Hazanovs.

Ekspluatācijas sākums

Speciālisti uzsvēra: aizliegts jau viss, kas saistīts ar būvdarbiem dziļūdens posmos. Tāpēc "Gazprom" burtiski strādā par spīti visam un neplāno apstāties. Pagaidām nav zināms tikai tas, vai "Fortune" strādās tikai seklajā Dānijas ūdeņu zonā, vai arī dziļūdens iecirknī. No tā atkarīgi būvdarbu tempi un nepieciešamo kuģu skaits.

"Gazprom" cenšas minimizēt sankciju sekas, mainot īpašnieku ķēdītes. Visi darbos iesaistītie kuģi ir mainīuši īpašniekus. Tas pats "Akademik Cherskiy" agrāk piederēja "Gazpromflot", tagad – Samaras enerģētiskajam fondam. Galvenais – nodalīt šo īpašumu. "Gazprom" uztic kuģus firmām, kam nekadu saistību nav cerībā, ka galvenās firmas struktūras necietīs," paskaidroja Krievijas valdības Finanšu universitātes eksperts Igors Juškovs.

Viņš piezīmēja: ar būvdarbu pabeigšanu viss ir skaidrs, iespējamas grūtības ekspluatācijas sākuma posmā. Lieta tāda, ka jaunās sankcijas, kas iekļautas ASV aizsardzības budžetā 2021. gadam, attiecas uz gāzesvada apkalpošanu un ekspluatāciju. Pilnīgi iespējams, tās būs stingras. Šajā ziņā daudz kas ir atkarīgs no eiropiešiem – nav zināms, vai viņi uzdrīkstēsies dot atļauju gāzes pārsūknēšanai un lietošanai.

Ziņu lente
0