Viedoklis

Beigas spēlītēm – krieviem izdevies uzlauzt amerikāņu apziņu

© Pixabay / PexelsРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļas nogalē svinētajai Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta simtgadei veltītais labākais apsveikums, neapšaubāmi, nācis no ASV.

Jau divas nedēļas amerikāņu politiķi un mediji spriež par Krievijas "asimetrisko uzvaru" pār ASV, ko tā izcīnījusi, pateicoties "neredzētajam ĀID hakeru uzbrukumam, kura darba metodes ir vienas no labākajām visā pasaulē". Par "krievu hakeru" bezprecendenta soļiem ASV stāsta Pjotrs Akopovs portālā RIA Novosti.

Atzīmē, ka "Krievijas nesenās operācijas mērogs un skarbums" pārsteiguši pat dažus pieredzējušus ekspertus, bet Trampa bijušais padomnieks iekšējās drošības jautājumos Tomass Bosserts sarunā ar The New York Times aprakstīja notiekošo kā īstu katastrofu:

"Notiekošā uzbrukuma mērogus ir grūti novērtēt. (..) Kaitnieciskais kods kompānijas "Solar Winds" programmatūrā tika iefiltrēts martā un atradās tur līdz jūnijam. Kaitniecisko atjauninājumu varēja lejupielādēt 18 000 organizāciju, tostarp federālās valdības neslepenie tīkli un vairāk nekā 425 kompānijas no saraksta Fortune 500. (..) 6-9 mēnešus krieviem bija piekļuve daudziem svarīgiem un slepeniem tīkliem. ĀID noteikti izmantoja šo piekļuvi, lai iegūtu administratīvo kontroli pār tīkliem, ko tas uzskata par prioritārajiem darbības objektiem. Šajos objektos hakeri jau sen šķērsojuši ieejas punktu, sajaukuši pēdas un, kā saka speciālisti, ieguvuši "stabilu piekļuvi". Tātad viņiem ir iespēja iekļūt tīklos un vadīt tos tā, ka viņus ir grūti identificēt un izdzēst.

Nāksies strādāt gadiem ilgi, lai noteikti noskaidrotu, kādus tīklus krievi vada, kādos tie vienkārši iekļuvuši. (..) Mums jāpieņem, ka Krievija kontrolē visus tās uzlauztos tīklus, un jārīkojas atbilstoši. Tomēr nav skaidrs, ko krievi plāno darīt tālāk. Iegūto piekļuvi iespējams izmantot ne tikai spiegošanas mērķiem. Reālu un šķietamu kontroli pār tik lielu skaitu svarīgu tīklu viegli iespējams izmantot, lai grautu sabiedrisko un patērētāju uzticību datiem, rakstiskai saziņai un pakalpojumiem. Tīklos, ko kontrolē krievi, viņi var iznīcināt vai mainīt datus, var izlikties par citiem cilvēkiem. Ja viņi spēs negatīvi ietekmēt un nodarboties ar dezinformāciju (tās ir Krievijas izturēšanās raksturīgas īpatnības), viegli var pastiprināties iekšējā un ģeopolitiskā spriedze."

Ko iesākt nabaga neaizsargātajām amerikāņu varasiestādēm? Bosserts stāsta, ka seku likvidācija ilgs gadiem:

"Ja arī mēs divkāršosim darba tempus ar "Solar Winds" programmām, pat ja vēl nav par vēlu ķerties pie nodzēšanas, situācija būs šausmīga vēl ļoti ilgu laiku.

Tikai seku likvidācija un atjaunošana vien prasīs kolosālu darbu. Vajadzēs atsevišķi nomainīt veselas datoru, tīkla programmatūras un serveru grupas plašos valsts un korporatīvajos tīklos. Tomēr valsts svarīgākajiem tīkliem vajadzēs kaut kā turpināt darbu, lai arī mēs nezinām, kādā mērā krievi tajos iespiedušies un kādā mērā krievi mūs kontrolē ar šo tīklu starpniecību. Vajadzēs noteikti visu pārtaisīt un no nulles veidot jaunus tīklus, pie tam izolēt no uzlauztajiem tīkliem."

Avīzei The New York Times un Bosertam jau piebalso simtiem mediju un politiķu pulks, piemēram, valsts sekretārs Maiks Pompeo apgalvo: "Tagad mēs varam diezgan skaidri teikt, ka šajā akcijā piedalījušies tieši krievi," un iekļauj Krieviju ASV ienaidnieku sarakstā, lai arī prezidents Tramps pauž šaubas par Maskavas vainu – viņš tur aizdomās Ķīnu. Taču nav svarīgi, kas uzlauzis programmas, ko izmanto tūkstošiem amerikāņu ierēdņu (arī izlūkdienestu darbinieki). Pateicoties tik nopietnai reklāmas kamapaņai, visi būs droši – to pastrādājuši krievi, pie tam Baidena topošā administrācija jau gatavo sankcijas par šo "viltīgo uzbrukumu".

Хакер - Sputnik Latvija
KF vēstniecība nosaukusi publikācijas par "krievu hakeriem" par informācijas uzbrukumu

Tātad Krievija tagad būs spiesta sadzīvot ar kibersuperlielvalsts statusu, piedevām statusam "valsts, kas ievēl ASV prezidentus". Nu jau vairs pat nav ne mazākās nozīmes atspēkot murgus par Krievijas iespaidu 2016. gada vēlēšanās, – tie tapuši par amerikāņu politikas un masu apziņas elementu, un tagadējais "krievu uzbrukums" ir tikai toreizējās paranojas atvasinājums.

Jā, "Vašingtonas purvā" nepaspēja vēl nopriecāties par uzvaru pār "Putina marioneti" Trampu, kad noskaidrojās, ka tagad "krievi mūs kontrolē" jau tīklos, lai arī mēs nezinām, ko viņi nospēruši. Patiesībā neviens neko nav zadzis, pareizāk sakot, hakeri uzlauzuši hakerus. Jā, notiekošā pamatā ir fakts, ka noticis uzbrukums hakeru programmām, ne velti pirmā par incidentu ziņoja kiberdrošības nozarē strādājoša nozīmīga kompānija ar daiļrunīgu nosaukumu FireEye ("Ugunīgā acs").

Five Eyes ("Piecas acis") — tā saucas piecu anglosakšu valstu (ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Austrālijas un Jaunzēlandes) izlūkdienestu alianse. Pat ne alianse – Eduards Snoudens to visai precīzi nosauca par "pārnacionālu izlūkošanas organizāciju, kas nepakļaujas zināmiem savu valstu likumiem".

Tātad uzlauztas programmas firmā ar līdzīgu nosaukumu. Acīmredzot, tas noticis jau pirms "ĀID hakeri" pamanījās iespraust savus kodus tīklu administrēšanai izmantotajos "Solar Winds" atjauninājumos. Kas tad īsti notika ar kompāniju "FireEye", kuras klientu vidū ir amerikāņu specdienesti?

"FireEye paziņoja, ka valsts labā strādājoši hakeri nozaguši daļu ārkārtīgi vērtīgu līdzekļu, kas paredzēti kļūmju meklēšanai klientu, tostarp arī federālajai valdībai piederošajās sistēmās. "FireEye" klienti, kuru vidū ir Iekšējās drošības ministrija un izlūkdienesti, noalgojuši kompāniju savu sistēmu izsmalcinātai, tomēr noderīgai pārbaudes uzlaušanai. Kompānija šiem nolūkiem izmanto plašu datubāzi, kurā iekļauti dažādi visā pasaulē savākti paņēmieni. Tai ir "sarkanā komanda", kas imitē īstus hakerus un ar savu instrumentu palīdzību meklē "caurumus" tīklu drošībā. Tātad hakeri, kas nozaguši FireEye instrumentus, papildināja ar tiem savu arsenālu."

Сторонники Джо Байдена празднуют победу на выборах, Уилмингтон, штат Делавэр - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu hakeri var uzpīpēt: kas sagrābis savās rokās varu ASV

Re, kas par lietu – vieni hakeri uzlauzuši otrus! Bet tā taču ir parasta prakse, arī specdienestu līmenī. To atzīst arī nepolitizēti amerikāņu eksperti kiberdrošības jautājumos, piemēram, Tomass Rīds no Džona Hopkinsa universitātes:

"Cilvēki, kuri uzskata, ka tas ir politiski izdevīgi, melš niekus. Notikušo nevar saukt par uzbrukumu – tā izskatās izlūkošanas datu vākšana. Šis darbs Krievijai izdodas ļoti labi, iespējams, labāk, nekā mēs domājām, taču mēs darām to pašu. Tā ir lieliski īstenota spiegošanas kampaņa, tomēr reālais jautājums ir sekojošs: kāpēc bija vajadzīgi deviņi mēneši, lai to atklātu? Kāpēc neviena ASV valdības aģentūra neieraudzīja plaisu? Prātīgāk būtu padomāt par to."

Protams, Rīds neuzskata, ka pie amerikāņu specdienestu akluma būtu vainīgs "krievu aģents" Tramps, toties pārējie gan nonāk pie tāda slēdziena. Pat tie, kas Trampu atklāti neapsūdz. Piemēram, viņa bijusī padomniece Krievijas jautājumos Fiona Hilla lielu daļu vainas uzveļ "toksiskajai starppartiju politikai" un tam, ka "prezidents pievērsies savām interesēm un nodarījis ļaunu cilvēkiem, kam vajadzēja parūpēties par šo sistēmu drošību". Tātad Tramps ir vainīgs tik un tā – neļāva speciālistiem mierīgi strādāt, atvairīt krievu draudus:

"Visa tā mūsu iekšējā cīņa, pastāvīgā cilvēku atlaišana, uzmācīgā ideja par to, ka Krievijas iejaukšanās vēlēšanās ir mistifikācija, augstais korupcijas, radu būšanas un nekompetences līmenis Trampa tuvākajā lokā. Tas viss situāciju neuzlaboja. (..) Atbildība jāuzņemas arī otrai pusei. Dēvējot Trampu par neleģitīmu, par Putina ievēlētu, demokrāti piespieda viņu aizsargāties."

Tātad problēma nav tas, ka pret Trampu izveidojās visīstākā specdienestu un "dziļvalsts" sazvērestība. Nē, pēc Hillas domām, viss ir gluži pretēji, problēma ir tā, ka ASV prezidents Maskavas iejaukšanos spītīgi uzskatīja par viņa ienaidnieku izdomātu mistifikāciju. Ja būtu piekritis, ka tā bijusi (starp citu, jau no 2017. gada vidus viņš ar to pat nestrīdējās, saprata, ka pats sev dara ļaunu), tagad ar "Piecu acu" drošību viss būtu kārtībā!

Jāpiebilst gan, ka Hilla vismaz pūlas uzlikt atbildību gan Trampam, gan viņa pretiniekiem, toties konsekventie aizejošā prezidenta un Krievijas apkarotāji nekādi nespēj apstāties un no pašreizējā stāsta izdara tīri apdullinošus slēdzienus. "Krievija uzlauzusi ne tikai mūsu datorsistēmas, tā uzlauzusi mūsu apziņu," rakstā The Washington Post apgalvo pazīstamais politiskais analītiķis Farids Zakarija:

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Hakeri atklāja Rietumu infokara rosināšanas metodes pret Krieviju

"Krievijas metodes ļoti līdzinās Trampa propagandas stratēģijai. (..) Apzināti vai ne, Tramps tomēr izmanto Krievijas modeli, kuras pamatā likts princips: agri vai vēlu cilvēki sāk ticēt, ka vienu un to pašu ziņu izdzird vairākas reizes no dažādiem avotiem, pie tam nav svarīgi, cik angažēti ir šie avoti. Domājams, pandēmija veicinājusi dezinformācijas izmantošanas efektivitātes izaugsmi. Sociāli izolētie un no sabiedrības pārsvarā nogrieztie amerikāņi tagad vēl lielākā mērā pakļauti teorijām, kas apstiprina viņu ideoloģisko pārliecību. Pats pārsteidzošākais fakts 2020. gadā nebūt nebija tas, ka Tramps mēģināja apstrīdēt vēlēšanu rezultātus. Daudzi prognozēja, ka viņš to mēģinās. Pārsteidzošākais bija tas, ka, saskaņā ar aptauju rezultātiem, 60 miljoni amerikāņu patiešām tic viņa izteikumiem un melīgajiem skaidrojumiem, uz kā tie balstīti. Problēmu rada nevis tas, ka Krievija uzlauzusi amerikāņu datorsistēmas, bet gan tas, ka tai, acīmredzot, izdevies uzlauzt mūsu apziņu."

Krievi kontrolē nevis Trampu vai pat amerikāņu izlūkdienestu datortīklus, bet gan amerikāņu apziņu. Dīvaini tikai, ka Zakarija runā tikai par 60 miljoniem – par 40% nobalsojušo amerikāņu vēlētāju. Kā tad ir ar pārējiem? Tiem, kuri netic Trampa stāstam par mahinācijām vēlēšanās. Vai tad viņi nav Krievijas izlūkdienesta marionetes? Ja jau ĀID uzlauzis amerikāņu apziņu, tad jau noteikti uzlauzti ir visi un uzreiz. Nevajag ķēpāties! To vislabāk apstiprina pats Farida Zakarija raksts.

Ziņu lente
0