Viedoklis

Krievijas iznīcinātājs Su-57 iekaro pasauli. Kas notiks tālāk?

© Sputnik / Андрей Катаев / Pāriet pie mediju bankasМногофункциональные истребители пятого поколения Су-57 во время полета
Многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 во время полета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 joprojām pārsteidz ar unikālām taktiski tehniskajām īpašībām, jau sestās paaudzes tehnoloģiju spektru, iekaro slavu pasaulē, demonstrē optimistiskas attīstības perspektīvas un augstu eksporta potenciālu.

Pirmo sērijveida Su-57 Krievijas Gaisa kosmiskie spēki saņems vēl šogad. Pirmais 5. paaudzes iznīcinātājs ar otrā posma dzinēju parādīsies 2022. gadā. līdz 2024. gadam Krievijas GKS būs 22 iznīcinātāji Su-57, līdz 2028. gadam – 76 vienības. Klāja versija tiks izstrādāta līdz 2021. gada beigām, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Vēlmi iegādāties Su-57 paudušas un rindā stāv jau astoņas valstis. Krievijas Kara rūpniecības komisijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Jeļčaņinovs informēja: "Tiek izskatīti dažādi piegādes varianti: atsevišķa lidmašīna vai lidmašīna ar pilnu bruņojuma komplektu, ar pēcpārdošanas servisa sistēmu."

Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu ieroči: iznīcinātāja Su-57 un bezpilota "Okhotnik" savienība

Alžīra pirmā pasūtīja Krievijā 14 iznīcinātājus Su-57E. Lielākais potenciālais Su-57 pasūtītājs ir Indija – tā plāno iegādāties gatavas lidmašīnas un attīstīt licencētās ražošanas projektu savā teritorijā (tāpat kā iepriekš iznīcinātājus MiG-21, MiG-27 un Su-30). Pie tam Indijas Gaisa spēki dod priekšroku divvietīgajiem iznīcinātājiem, un Krievija ir ar mieru vienoties ar svarīgo partneri.

Līdz ar Indiju un Alžīru par iznīcinātāju ļoti interesējas Ķīna, Mjanma, Vjetnama, Malaizija, Irāna un Turcija. Domājams, ārvalstu pasūtītāju skaits pieaugs, jo 4. paaudzes iznīcinātāji fiziski nolietojas un pakāpeniski atkāpjas pagātnē, bet cienīga konkurenta pasaules tirgū Su-57 šodien nav un tuvākajā perspektīvā nav arī gaidāms. Iespējams, tas sacentīsies par kundzību gaisā ar pašas Krievijas iznīcinātāju-pārtvērēju MiG-41 – tas būs lielāks un dārgāks (tiek izstrādāts kopš 2018. gada).

Fantastiskas perspektīvas

Amerikāņu izdevums Military Watch Magazine uzskata, ka Su-57 kļūs vēl populārāks pasaulē, kad Krievija vēl vairāk pietuvinās mašīnas konstruktīvās iespējas 6. paaudzes līmenim, integrēs hiperskaņas raķetes un jaunos dzinējus "Saturn 30". Tomēr jau šodien Su-57 piemīt unikāls iznīcinātāja-pārtvērēja un trieciennieka funkciju apvienojums. Jāpiebilst, ka lietderīgās kravas proporcija pret lidmašīnas masu ir daudz augstāka nekā 4. paaudzes iznīcinātājiem, turklāt mākslīgais intelekts ļauj Su-57 sekmīgi strādāt saiknē ar smago trieciena bezpilota lidaparātu S-70 "Okhotnik" (tam ir arī pašam savs "prāts", sešas tonnas smags bumbu un raķešu arsenāls, kā arī 5000 kilometru darbības rādiuss).

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti

Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 lielā mērā "austs" no sestās paaudzes tehnoloģijām. Tā ir efektīva kaujas vienība un vienlaikus – zinātniskā laboratorija, pētījumu poligons, solis nākotnē. 90% uzdevumu pilotējamais Su-57 spēj izpildīt automātiski, pat rīkoties pilnībā patstāvīgi – pēc iepriekš sagatavotas programmas. Iznīcinātāja Su-57 integrācija ar trieciena dronu "Okhotnik" nozīmē jaunu taktiku un sestās paaudzes smago bezpilota lidmašīnu eskadriļu pielietojuma metodes. Tā nav nekāda fantastika.

21. decembrī Krievijas vicepremjers Jurijs Borisovs pastāstīja, ka 6. paaudzes iznīcinātājs būs bezpilota lidaparāts, pie tam tiek izstrādāta nevis "spārnota kaujas vienība", bet gan efektīvs aviācijas komplekss. Tādu lidmašīnu varēs vadīt no zemes vai no lidaparāta līdzās. Pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma rit zinātniski pētnieciskais darbs, tiek izskatīti dažādi varianti un novērtēti jau inženiertehnisko piezīmju līmenī. Parasti darbs pie tādiem projektiem no izmēģinājumu un konstruktoru darba sākuma ilgst 5-7 gadus. Darbs pie sestās paaudzes iznīcinātāja sākās 2016. gada pavasarī. Šajā laikā Apvienotās aviobūves korporācijas Kara aviācijas programmu vadītājs Vladimirs Mihailovs apliecināja, ka pirmais lidojums notiks jau pirms 2025. gada.

Pagaidām ir pilotējamais Su-57 ar izcilu eksporta potenciālu. Pirmie iznīcinātājus saņems Krievijas GKS. Jurijs Borisovs uzsvēra: "Uz ārzemēm neko nepārdodam, kamēr nebūs apmierinātas visas mūsu bruņoto spēku vajadzības. Varu teikt, ka ir ar Aizsardzības ministriju parakstīts līgums par 76 mašīnām, tātad darbs rit."

Pārākuma noslēpumi

Oficiālo specifikāciju ražotājs tur noslēpumā. Šobrīd no atklātiem avotiem zināms, ka komplekss Su-57 ietver aptuveni 15 jaunākos "gaiss-gaiss" un "gaiss-virsma" tipa aviācijas cīņas līdzekļus, ieskaitot pretkuģu raķetes ar darbības rādiusu līdz 250 km un hiperskaņas "Kinzhal". Jaunākā bruņojuma izmēģinājumus plānots noslēgt 2021. gadā.

No Rietumu militārās tehnikas viedokļa, Krievijā tapušais iznīcinātājs Su-57 ir cienījams 5. paaudzes kara aviotehnikas pārstāvis (tehnoloģijas pieejamas vien 2-3 pasaules valstīm) un tuvojas sestajai paaudzei.

Су-57 на взлете - Sputnik Latvija
Krievijas GKS lidotāji pārbauda jaunos iznīcinātājus Su-57

Trīsdimensiju vilkmes vektors ļauj Su-57 demonstrēt neticamus manevrus, neiespējamus citiem 5. paaudzes iznīcinātājiem. "Sānu" radiolokācijas stacijas ļauj kompleksam patstāvīgi identificēt mērķus, turklāt lidmašīnas neredzamība pretinieka radaros nemazina kompleksa raķešu tēmēkļu efektivitāti. Radioelektroniskās cīņas (REC) integrētā sistēma dāvā iespēju radīt traucējumus visos rakursos un projekcijās – aizsargāt lidmašīnu no raķetēm ar paštēmējošiem šāviņiem. REC komplekss "Gimalai" spēj ievērojamā attālumā "ieraudzīt" un "neitralizēt", piemēram, iznīcinātājus F-22 un F-35.

Iznīcinātājs Su-57 ir radīts virskundzības iegūšanai gaisā. Tas ir tehnoloģiski daudz pārāks par F-22 un F-35 no bruņojuma spēka, lidojuma attāluma, ātruma un manevrētspējas viedokļa. Populārie salīdzinājumi ne vienmēr ir korekti. Amerikāņi tomēr projektēja F-22 tikai "gaiss-gaiss" tipa raķetēm (principiāli kļūdains risinājums), pēc tam mēģināja "iebāzt" brīvajās tilpnēs "gaiss-virsma" tipa raķetes, kas tām vienkārši nederēja. Tā nu nācās laist klajā lētāku (tikai 100 milj. dolāru gabalā) "neredzamo bumbvedēju" F-35. Jāpiebilst, ka daudzfunkcionālais iznīcinātājs-bumbvedējs F-35 radīts cerībā, ka tas spēs "neredzams zemskaņas ātrumā" iekļūt pretinieka PGA darbības zonā, apšaudīt virszemes objektus un koordinēt citu lidmašīnu darbības. Su-57, F-22 un F-35 konstrukcijas īpatnības dāvā tām dažādas priekšrocības atšķirīgā attālumā, tomēr Krievijas iznīcinātājs ir pārāks no tehnoloģiju un militāro iespēju viedokļa.

Daudzfunkcionālais Su-57 paredzēts jebkādu objektu likvidācijai gaisā lielā attālumā un tuvcīņā, objektu neitralizēšanai uz zemes un ūdens virsmas, pie tam pārvarot pretinieka PGA, gaisa telpas monitoringam lielā attālumā no bāzes vietas, pretinieka aviācijas kontroles sistēmas iznīcināšanai. Mašīna lielā mērā panākusi tehnoloģisko pilnību, pārbaudīta kaujas apstākļos Sīrijā. Ne velti Krievijas Aizsardzības ministrija uzreiz pasūtīja lielu partiju - 76 iznīcinātājus trim aviācijas pulkiem.

Российский многофункциональный истребитель пятого поколения Т-50 (ПАК ФА или Су-57) - Sputnik Latvija
Krievija sākusi iznīcinātāju Su-57 sērijveida ražošanu

Iznīcinātājs Su-57 aprīkots ar principiāli jaunu dziļi integrētās avionikas kompleksu ar augstu vadības automatizācijas un ekipāžas intelektuālā atbalsta pakāpi (piloti var uzticēties "autopilotam" visā pilnībā un pievērsties taktiskajiem uzdevumiem). Iekārtas ļauj pārsūtīt un saņemt datus reālā laika režīmā no kontroles sistēmām uz zemes un aviācijas grupas vai pildīt uzdevumus autonomi.

Su-57 prioritātes un bruņojums ļauj identificēt un likvidēt apdraudējuma faktoru (mērķi) daudz lielākā attālumā nekā to spēj amerikāņu F-22 un F-35. Šeit mūsu acu priekšā paveras kompleksa tehnoloģiju un karadarbības koncepciju cīņa.

Ziņu lente
0