"Ierosinu ausu nodevu": ziņa par jauno nodokli izplatījusies sociālajos tīklos

© Foto : pixabay.com / stevepbМобильный телефон
Мобильный телефон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņa par to, ka Latvijas Kultūras ministrija plāno no 1. marta ieviest jaunu nodokli datu nesējiem, radījusi vētrainu protesu un nosodījumu sociālo tīklu lasītāju vidū.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Ministrija iecerējusi, ka nodoklis par datu nesējiem attieksies uz iekārtām (viedtālruņiem, cietajiem diskiem un citām iekārtām), ko iespējams izmantot autora darbu, piemēram, mūzikas kopēšanai.

Nodoklis tiks nomaksāts, iegādājoties preces. Ministrija plāno iekasēt 2,85 eiro no katra nopirktā cietā diska vai datora. Pie tam 1,5 eiro resors iekasēs no katra nopirktā mobilā tālruņa.

Ziņa par jauno nodokli kā lavīna izplatās sociālo tīklu Latvijas segmentā – daudzi kritizē un izsmej ministrijas ideju.

"Papīrs arī reproducēšanas materiāls, lūdzu arī tam pievienot autoratlīdzības nodokli," sarkastiski ieteica pazīstamais vēsturnieks Kaspars Zellis.

​"Es domāju, ka nav ko čakarēties un jāiet tālāk, jāuzliek nodoklis par atmiņu. Jo vairāk atceries jo lielāks nodoklis," ieceri atbalstīja Ģirts Trekters.

​"Gaisam, gaisam jāliek, jo skaņa taču ir fiziska tā vibrācija un mēs citējam autora darbus, daži pat nodungo," vēl vienu ideju ieteica Intars Stilbiņš.

​"Kuš, ņekarkaj," autoru lūdza Edgars Engīzers.

"Cik jauki, AKKA/LAA (Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība - red.) iekasēs 1,50 EUR no katra pārdotā telefona. Pamatojums - visi telefona īpašnieki downloado mp3 un klausās tajos. Kādi vēl mp3... ir 2020. gads," likumprojekta autoriem atgādināja Māris Reliņš.

​Par jauno nodevu viedokli pauda partijas "Attīstībai/Par!" loceklis, zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs, kurš to nosauca par patvaļīgu nodokli ar absurdu "pamatojumu".

​Vētraina diskusija sākās arī pēc Kaspara Foigta tvīta, kurš autortiesību aizsargu iniciatīvu raksturoja īsi - marasms.

"Man šķiet, ka autortiesību sargi turpina iet kaut kadā marasmā. Varbūt vienkārši ieviešam datu kopētāja nodokli katram iedzīvotājam un miers? Jo katrs iedzīvotājs ir fiziski spējīgs nokopēt autordarbu," ierosināja menedžeris Kaspars Foigts.

​"Vajag katrai lietai, kas ir spējīga saglabāt informāciju. Jūras smiltīm, alu sienām, bērniem, netīriem logiem un netīriem auto, pildspalvām un kancelejas precēm, dažādu krāsu pupām. Nemaz nerunājot par alfabēta un ciparu lietošanu," ideju papildināja Rūdolfs.

​"Piedāvāju slepkavību nodokli dakšām un nažiem. Par to, ka tev ir iespēja kādu nogalināt. Nauda aizies slepkavību upuru fondam un to izmaksās cietušo radiniekiem līdz mūža beigām," jaunās iespējas aprakstīja Ģirts.

​"Tā ir nekaunīga patērētāju un tehnoloģiju uzņēmumu apčakarēšana. Kāds varētu uztaisīt iniciatīvu Manabalss, ja vēl iespējams šo kaut kā apturēt. Priecāšos par naudu kultūrai bez krāpšanās," norādīja Ēriks.

​"Ierosinu AKKA/LAA iekasēt ausu nodevu (dzirdīgu vai nedzirdīgu). Ausis ir? Tu tiec pakļauts visām skaņām, kas ir apkārt, vienalga vai tās dzirdi vai nedzirdi. 1.5 EUR 1 auss mēnesī," ar racionālu ierosinājumu nāca klajā Ance Tarvida.

Ziņu lente
0