Kāpēc maskas nav izšķirošais ierocis cīņā pret Covid-19?

© Sputnik / Sergey MelkonovПервый снег в Риге
Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti paskaidroja, kāpēc maskas nepalīdz pilnā mērā apturēt Covid-19 izplatīšanu. Tostarp tika minēta šo pretvīrusa līdzekļu nēsāšana.

RĪGA, 21. decembris - Sputnik. Iepriekš Pasaules Veselības organizācija (PVO) ieteica valkāt maskas ne tikai slēgtās telpās, bet arī uz ielas. Rodas jautājums - ja visi cilvēki visur valkā maskas, kāpēc Covid-19 turpina savu uzbrukumu?

Daily Mail pastāstīja, kā šo situāciju skaidro zinātnieki, vēsta RIA Novosti.

Edinburgas Universitātes virusologs Pols Digards paskaidroja, ka jaunais koronavīruss izplātās ar sīkiem siekalu pilieniem, kas rodas klepus un šķaudīšanas rezultātā un nonāk gaisā. Covid-19 daļiņas ir pārāk mazas, tāpēc tās bieži vien aizsargmaska tās neaptur.

Акция протеста представителей индустрии красоты у кабинета министров против ограничений, связанных с пандемией COVID-19 - Sputnik Latvija
Elpot ir bīstami: PVO iesaka valkāt maskas visur

Vīruss var izplatīties arī ar putekļiem un dūmiem, teikts jūlijā publicētajos PVO vadlīnijās. Ja inficētais atradās telpā, tad vīruss var palikt tur diezgan ilgi.

Tajā pašā laikā vīruss var pārvietoties arī lielākajās pilienos, un tāda gadījumā maska ir droša aizsardzība.

Kā norāda profesors Džimijs Vitvorts no Londonas higiēnas un tropiskās medicīnas skolas, par 100% nav iespējams novērtēt masku efektivitāti, jo nav zināms, cik kārtīgi cilvēki tās valkā.

Ja maskas tiek valkātas pareizi, proti, ja mute un deguns ir piesegti, maskas ir palīdz.

Itālijas zinātnieki arī norāda, ka maskas nēsāšana sekmē sociālās distances efektu, bet šis instruments ir vēl spēcīgāks cīņā pret Covid-19.

Kopumā eksperti ir vienprātīgi par to, ka, ja visi ignorētu koronavīrusa ierobežojumus, situācija būtu vēl bēdīgāka, nekā pašlaik. Pat tad, ja efekts no maskas valkāšanas ir salīdzinoši mazs, tās tik un tā nekaitē. Tātad ignorēt šo līdzekli būtu bezjēdzīgi.

Ziņu lente
0