"Moderna" iznīcina lielu vakcīnas partiju ražošanas problēmu dēļ

© Sputnik / AFK Sistema / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе "Биннофарм"
Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valdībā norāda, ka šī situācija neietekmēs kopējo ražošanas apjomu vai tās tempus.

RĪGA, 20. decembris - Sputnik. Amerikāņu biotehnoloģijas kompānija "Moderna" bija spiesta iznīcināt aptuveni 400 000 savu vakcīnu, jo radušās problēmas ar filtrēšanu ražošanas pēdējos posmos, pastāstīja ASV valdības padomnieks Monsefs Slavi, raksta Bb.lv.

Pēc Slavi vārdiem, "Moderna" vakcīnai ir nepieciešams sarežģīts ražošanas process, un bija sagaidāmas problēmas ar filtrēšanu. Bet tas neietekmēs kopējo ražošanas apjomu vai tempu.

Viņš precizēja, ka sabojātās vakcīnas bija daļa no partijas 1,4 miljonu devu apmērā.

Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Griež nost kaķim asti pa gabalam vien: Gilis kritizē pasākumus pret Covid-19

ASV valdība piešķīra "Moderna" gandrīz 1 miljardu dolāru vakcīnas izstrādei pret koronavīrusa infekciju. Uzņēmums nodarbojas ar vakcīnas izstrādi sadarbībā ar Nacionālajiem veselības institūtiem – ASV Veselības departamenta iestādi, ko veido 27 institūti un pētniecības centri. "Moderna" un veselības aprūpes institūti atklāja, ka potenciālā vakcīna aizsargā no pērtiķu koronavīrusa infekcijas. Testi tika uzsākti martā un parādīja daudzsološus rezultātus. Trešā pārbaužu fāze sākās 27. jūlijā. Tajā piedalās 30 tūkstoši veselīgu brīvprātīgo visā valstī.

Uzņēmums izstrādā vakcīnas uz matricu RNS (mRNS) bāzes. Vakcīna satur vīrusa molekulu, kas līdzinās mRNS, tā ir sava veida "šablons", no kura tiek nolasīta vīrusa olbaltumviela. Agrāk šāda tipa vakcīnu nebija. "Moderna" informēja, ka izstrādātās vakcīnas efektivitātes līmenis sasniedz 94,5%, bet smagos koronavīrusa gadījumos – pat 100%.

"Moderna" ir ASV kompānija, kuras vakcīnu tehnoloģijas pamatā ir informācijas RNS molekulas, kas nonāk šūnās ar lipīdu nanodaļiņām. Vakcīnu ražošanas platforma izstrādāta pēdējo gadu desmitu laikā. Pamatprincips: informācijas RNS molekulas pielietojuma rezultātā organisms var patstāvīgi ražot olbaltumvielas un radīt pastāvīgu imunitāti pret Covid-19.

Ziņu lente
0