Cepkalo ģimene pārcēlās uz Rīgu krievu skolu dēļ

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasСупруга Валерия Цепкало Вероника на митинге-встрече кандидата в президенты Беларуси Светланы Тихановской
Супруга Валерия Цепкало Вероника на митинге-встрече кандидата в президенты Беларуси Светланы Тихановской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozicionārus no Baltkrievijas Latvijā pievilka iespēja mācīt bērnus krievu valodā; taču no nākamā gada tās vairs nebūs.

RĪGA, 20. decembris - Sputnik. Baltkrievu opozicionāri Valērijs un Veronika Cepkalo pārcēlās uz Rīgu, ziņo "Nastojaščeje vremja".

Valērijs Cepkalo bija viens no Aleksandra Lukašenko priekšvēlēšanu štāba vadītājiem 1994. gada prezidenta vēlēšanās, pēc viņa uzvaras kļuva par Baltkrievijas ārlietu ministra pirmo vietnieku, bet pēc tam vairākus gadus bija Baltkrievijas vēstnieks ASV un Meksikā. Tāpat Cepkalo ir viens no līdzdibinātājiem un bijušais Augsto tehnoloģiju parka direktors, kura pārstāvjus aicina pārcelties Lietuva, Latvija un Polija.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs atbildējis uz apsūdzībām par Maskavas iejaukšanos citu valstu darīšanās

2020. gada maijā Cepkalo paziņoja par savu izvirzīšanu Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, bet viņam tika atteikts reģistrēties kā kandidātam. 2020. gada jūlijā, bailēs no aresta, viņš kopā ar bērniem pameta valsti. Viņa sieva Veronika apvienojās ar Svetlanu Tihanovsku un Mariju Kolesņikovu, kura bija arestētā prezidenta kandidāta Viktora Babariko štāba vadītāja, un aģitēja par Tihanovsku.

Politisko patvērumu Latvijā Cepkalo ģimene nav pieprasījusi, un dzīvi Rīgā uztver kā īslaicīgu piespiedu pasākumu. Viņi uztur saikni ar vietējo baltkrievu diasporu, piedalās atbalsta un solidaritātes akcijās.

"Vairākas reizes apmeklējām bēgļu nometni. Tagad mēs viņus aktīvi pievērsīsim mūsu darbībai. Mēs atradām biroju. Un, protams, mēs liekam likmi uz diasporu. Uz bēgļiem un brīvprātīgajiem, lai mēs varētu strādāt gan ārpus Baltkrievijas, gan informatīvi ietekmēt valstī notiekošos procesus," sacīja Valērijs.

Deviņpadsmit migranti no Baltkrievijas pašlaik dzīvo bēgļu centrā Muceniekos un, pēc Latvijas baltkrievu Savienības teiktā cer kādreiz atgriezties dzimtenē.

Пограничный переход между Беларусью и Польшей Переров - Sputnik Latvija
Baltkrievija slēdz robežas izbraucējiem

Par to, ka Cepkalo ģimene uzskata Rīgu par iespējamo dzīvesvietu, kļuva zināms septembrī, kad viņi tikās ar Latvijas Ārlietu ministrijas vadītāju Edgaru Rinkēviču. Tolaik ģimene dzīvoja Polijā.

"Mums taču ir mazi bērni, mums vajadzēja, lai būtu krievu skolas, — stāsta Valērijs, — Lietuvā ir tikai viena vēstniecībā. Tur neņem. Mēs tāpat gribējām, lai valstij būtu kopīga robeža ar Baltkrieviju. Mums tas bija svarīgi. Sajūta, ka mēs esam blakus," viņš teica.

Atzīmēsim, ka baltkrievu opozicionāru pievilkušajām krievu skolām Rīgā atlicis maz laika: izglītības reforma paredz pilnu vidējās izglītības pāriešanu latviešu valodā jau no nākamā mācību gada.

Ziņu lente
0