PVO aicina sagaidīt Ziemassvētkus un Jauno gadu maskās un uz ielas

© Sputnik / Sergey MelkonovПервый снег в Риге
Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO brīdināja, ka tikšanās telpās, pat nelielā skaitā var būt bīstamas, jo tās apvieno dažādu vecumu cilvēkus no dažādām mājsaimniecībām.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālais birojs vērsies pie eiropiešiem ar lūgumu ievērot ierobežojošos pasākumus svētku dienās.

Латвия и Литва не решились, Эстония рискнула: в Таллине открылся рождественский рынок - Sputnik Latvija
Video
Latvija un Lietuva neuzdrošinājās, Igaunija uzņēmās risku: Ziemassvētku tirdziņš Tallinā

"Neskatoties uz zināmu nelielu progresu, Covid-19 izplatība Eiropas reģionā joprojām ir liela un intensīva. Pastāv liels tālāka uzliesmojuma risks 2021. gada pirmajās nedēļās un mēnešos, un mums būs jāstrādā kopīgi, lai varētu to novērst," teikts organizācijas vietnē.

PVO iesaka valstīm, kurās iekārtoti kalnu slēpošanas kūrorti, uz gaidāmo svētku periodu izskatīt jautājumu par sezonas pasākumu sistēmas adaptāciju ar mērķi izvairīties no ļaužu pulcēšanās iespējām, it īpaši slēgtās vai ierobežotās telpās. Tāpat PVO uzskata, ka Eiropas valstu valdībām ir jāizskata iespēja atlikt, ierobežot vai atcelt masu pulcēšanos un veikt pasākumus ar mērķi atslogot sabiedrisko transportu un svarīgākos transporta mezglus.

Ziemassvētku dievkalpojumus šogad iespēju robežās nāktos organizēt zem atklātas debess un ierobežot baznīcēnu skaitu.

PVO brīdināja, ka tikšanās telpās, pat nelielā skaitā var būt bīstamas, jo tās apvieno dažādu vecumu cilvēkus no dažādām mājsaimniecībām.

"Iespēju robežās pulcēties ieteicams uz ielas, cilvēkiem jāvalkā maskas un jāturas attālumā... Var šķist neērti nēsāt maskas un fiziski distancēties draugu un ģimenes kompānijā, tomēr tas lielā mērā veicina katra cilvēka drošību un veselību," atzīmēja organizācija.

Cilvēkus, kuri ieplānojuši ceļojumus svētku laikā, PVO aicināja izvairīties no drūzmas sabiedriskajā transportā un braucienu laikā sekot uzturēšanās valsts varasiestāžu norādījumiem.

Iepriekš premjerministrs Krišjānis Kariņš stāstīja, ka pēc medicīnas ekspertu skaidrotā, situācija veselības aprūpes sistēmā ir raksturojama kā "kara medicīna", jo pieaugošā Covid-19 pacientu skaita dēļ slimnīcas ir spiestas samazināt savu pakalpojumu klāstu.

"Cīņā ar Covid-19 dienā zaudējam desmit cilvēku dzīvības, kas nav pieņemami," uzsvēra Kariņš.

Ministru prezidents aicināja sabiedrību izmantot gaidāmo svētku klusuma periodu, lai būtiski panāktu saslimstības samazināšanos.  

Veselības ministre Ilze Viņķele jau vairākkārt lūgusi iedzīvotājus svinēt Ziemassvētkus tikai ģimenes lokā.

Tāpat prezidents Egils Levits ieteica iedzīvotājiem būt piesardzīgiem pirmssvētku periodā, tomēr izvēlējās visnotaļ oriģinālu pieeju: viņš brīdināja, ka tiem, kuri nomirs no Covid-19, Ziemassvētku nebūs.

Ziņu lente
0