Par NATO, grēkiem un specdienestiem. Kādus jaunumus atklāja Putins

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент России Владимир Путин участвует в ежегодной пресс-конференции в режиме видеоконференции, 17 декабря 2020
Президент России Владимир Путин участвует в ежегодной пресс-конференции в режиме видеоконференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Kā vienkāršam krievu cilvēkam aprakstīt tādu dzīvi bez lamuvārdiem?" prezidentam pavaicāja pavisam ne vienkāršs krievu mākslinieks – Sergejs Šnurovs.

Atbildē Putins deva padomu: "Paskatieties pazīstamas filmas, padomju kinoklasiku." Vladimira Putina lielā preses konference teju vai uzstādīja rekordu ilguma ziņā. Formāts šogad bija unikāls – organizatori izkliedēja žurnālistus pa vairākiem preses centriem visā Krievijā. Viņi panāca gan drošību, gan kārtību. Izskanēja daudzas replikas par pašu svarīgāko un sāpīgāko.

Slikts gads

"Klājas pasmagi" – sen pazīstamā frāze izskanēja gandrīz visos jautājumos, kas skāra Krievijas iekšējās problēmas. "Tik slikti vēl nekad nav bijis," piezīmēja viens žurnālists. "Vai jūs varētu minēt kaut ko pozitīvu," palūdza cits.

"Ko nozīmē – slikts gads? – Putins nepiekrita. – Tas taču ir kā laiks – nav slikta vai laba, tāds tas laiks ir."

Tomēr pandēmija atstājusi smagas pēdas: lokdauni, ražošanas lejupslīde, bezdarbs, ienākumu kritums. Tomēr Putins atgādināja arī pozitīvākos aspektus: Krievijas IKP krities daudz mazāk nekā Eiropas valstīs vai ASV – par 3,6%. Rūpniecība ir slīdējusi lejup, bet lauksaimniecība jūtas labi, banku sektors – apmierinoši. Valsts parāds ir samazinājies, valūtas rezerves paaugušās. Krievija pakāpeniski "nokāpj no naftas adatas". "Ja kādam ļoti gribas mūs vēl joprojām uzskatīt par uzpildes staciju, tam vairs nav reāla pamata," uzsvēra valsts vadītājs.

Ежегодная пресс-конференция президента РФ Владимира Путина - Sputnik Latvija
"Tāpat kā divreiz divi ir četri". Putins novērtēja "Ziemeļu straumes 2" perspektīvas

Gurdi noņemot masku, žurnālisti sūdzējās, ka tas viss jau ir apnicis. Tomēr nevienam nav zināms, kad tas beigsies. Daudz kas ir atkarīgs no populācijas imunitātes veidošanās, atgādināja Putins un vēlreiz atkārtoja, ka vakcinācija var būt tikai brīvprātīga. Viņš pats vēl nav vakcinējies. Kopumā tādam nelaimes mērogam nav bijusi gatava neviena veselības aprūpes sistēma pasaulē. Arī Krievija nav izņēmums. Tomēr vājas vietas izdevās gana ātri nostiprināt: strauji palielināts gultasvietu fonds, izveidota medicīnas personāla sagatavošanas sistēma, operatīvi organizēta individuālās aizsardzības līdzekļu un masku ražošana.

Skanēja jautājumi arī par ekoloģiju – par "buksējošo" atkritumu reformu (ar atkritumu utilizāciju saistītā slodze jāuzņemas ražotājiem, atzīmēja Putins) un avāriju TEC Noriļskā, lielāko ceturtdaļgadsimta laikā Krievijā (kompānijai "Nornikeļ" izvirzītas augstas prasības par kompensāciju, tomēr nāksies atbildēt par sastrādāto, uzstāja prezidents).

Plaši pazīstamas lietas

Šonedēļ Aleksejs Navaļnijs vienlaikus ar amerikāņu telekanālu CNN, vācu žurnālu Spiegel un portālu Bellingcat nāca klajā ar materiālu, kurā apgalvots: viņam zināmi astoņi "FDD darbinieki", un šie konkrētie cilvēki it kā ne vienu vien reizi mēģinājuši viņu noindēt. Putins iepazinies ar publikāciju, tomēr nepiekrita apgalvojumam, ka tā būtu izmeklēšana. Tā ir amerikāņu specdienestu materiālu legalizācija, ir pārliecināts prezidents.

"Ja tas ir pareizi, tad tas ir interesanti, tad, protams, specdienestiem viņš ir jāpieskata. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka viņš būtu jāindē, kam viņš tāds vajadzīgs? Ja būtu gribējuši, laikam jau būtu lietu līdz galam noveduši. Bet tad viņa sieva (Jūlija Navaļnija – red.) vērsās pie manis, un es nekavējoties liku viņu izlaist ārstēties uz Vāciju. Tajā pašā brīdī," paskaidroja prezidents.

Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija
Vladimirs Putins: "Jā, Krievija ir balta un pūkaina"

Navaļnija publicētos materiālus viņš nosauca par mēģinājumu uzbrukt valsts vadībai un tā "pacelties līdz zināmam līmenim". Tomēr cieņu un atzinību var izpelnīties ar konkrētiem darbiem, nevis ar trikiem, uzsvēra Putins.

Izskanēja arī jautājums par Sergeja Furgala, bijušā Habarovskas gubernatora, lietu, kurš kopš jūlija atrodas izmeklēšanas izolatorā, apsūdzēts par slepkavību. Habarovskas iedzīvotāji izgāja ielās ar prasību viņu atbrīvot. "Es saprotu cilvēkus, kuriem ziņa par viņa aizturēšanu sakarā ar tādām apsūdzībām sagādāja vilšanos, jo viņi balsoja par viņu, rēķinājās ar viņa darbu, - teica Putins. – Bet ko darīt ar tādām apsūdzībām? Tā taču nav nekāda politiska izmeklēšana, tā vienkārši ir krimināllieta."

Pie tam Putins pozitīvi novērtēja Furgala darbu gubernatora postenī: "Man nebija nekādu problēmu ar viņu. Manuprāt, strādāja visnotaļ labi. Kopumā viņš centās."

Mīlestība un naids politikā

Kāpēc Krieviju nemīl, valsts vadītājam pavaicāja skolnieks no Kurskas. "Krieviju mīl cilvēki ļoti daudzās valstīs, - zēnu nomierināja Putins. – Ja mēs ar kaut kādiem onkuļiem un tantēm strīdamies, tas nozīmē, ka savā starpā strīdas pieaugušie."

Путин рассказал, почему не поздравил Джо Байдена с победой на выборах - Sputnik Latvija
Video
Putins paskaidroja, kāpēc neapsveica Džo Baidenu ar uzvaru vēlēšanās

Pieaudzis žurnālists jautājumu formulēja citādi: Krievija par spriedzi vaino ārējos spēkus, taču vai pie attiecību pasliktināšanās nav vainojama pati Maskava? Putins vilka vēsturiskas paralēles: Krima iekļāvās Krievijas sastāvā saskaņā ar referenduma rezultātiem, atšķirībā no Kosovas, taču Rietumos "sagremoja" Kosovas atdalīšanos, toties pret krimiešiem ieviesa sankcijas. Prezidents atgādināja, ka NATO paplašinās pie Krievijas robežām, ASV izstājas no svarīgākajiem aizsardzības līgumiem: INF, Atvērto debesu līguma un citiem. Bez NEW START drošība pasaulē ir apdraudēta. Putins norādīja arī to, ka Krievijai armijas bāzes ārzemēs ir tikai teroristiski bīstamos virzienos, bet Savienotajām Valstīm visā pasaulē ir milzīgs tīkls. "Kurš tad ir balts un pūkains, kurš – dzelkšņains un agresīvs," retoriski vaicāja prezidents.

"Jūs taču esat gudri cilvēki, kāpēc jūs uzskatāt mūs par pamuļķiem?" Putins piebilda jautājumā par Rietumu pretenzijām pret Krieviju militāri stratēģiskajā sfērā.

Austrumu līderi, gluži pretēji, izvēlējušies nosvērtu pieeju. Par ĶTR priekšsēdētāju Putins teica: "Mūsu intereses sakrīt ļoti daudzās jomās. Varbūt tas, varbūt kaut kādi fluīdi personiskā līmenī – tas viss veicinājis tas, ka man ir ļoti labas, pārsvarā – lietišķas, taču vienlaikus arī uzticības pilnas, draudzīgas attiecības." Par Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu atsaucās tā: "Pašlaik mums ir dažādi viedokļi par atsevišķiem jautājumiem. Iespējams, dažkārt pat pretēji viedokļi. Taču viņš ir cilvēks, kurš tur vārdu. Vīrietis. Viņš asti neluncina."

Cita starpā Maskavai un Ankarai ir dažādi viedokļi par Kalnu Karabahu. Turcija pieprasīja militāru problēmas risinājumu, bet Krievija centās samierināt konfliktējošās puses, un tai izdevās apturēt asinizliešanu.

Путин пообещал, что скоро будет зарегистрирована третья российская вакцина от коронавируса - Sputnik Latvija
Video
Putins pastāstīja par trešo Krievijā izstrādāto vakcīnu pret koronavīrusu

Komentējot iekšpolitisko krīzi Baltkrievijā, Putins no jauna uzsvēra, ka viss jānoregulē mierīgi, bez ārējas iejaukšanās. Un piebilda: "Tas, ko mēs redzam tagad, diemžēl ir iejaukšanās. Tas ir informatīvs, politisks, finansiāls atbalsts opozīcijai no ārvalstīm. No aizrobežas nekad neizdodas nekas labs."

Starp citu, Putins nešaubās par to, ka Rietumi iejaucas arī vēlēšanās Krievijā. Maskava tam gatavojas, tomēr lūdz arī iedzīvotājus būt modriem, īpaši pievēršot uzmanību blogeru un plašsaziņas informācijas līdzekļu noskaņojumam "aizsargāt pašiem sevi".

Ilgo preses konferenci Putins noslēdza ar vārdiem par mīlestību: tā ir ģimenes laimes un draudzības ķīla. Un pats briesmīgākais grēks, uzsvēra prezidents, - tā ir nodevība. Pats galvenais – Dzimtenes nodevība.

Ziņu lente
0