Satiksmes ministrija nodod valsts ceļus privātās rokās

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad noslēdzas valsts uzņēmuma "Latvijas autoceļu uzturētājs" monopola 7 gadu periods.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik.  Aizvadītajā nedēļā Saeimas plenārsēdē tika pieņemti grozījumi likumā par autoceļiem, stāsta BВ.lv.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits parlamentam norādīja, ka, gribot vai negribot, tomēr esot jālemj, kā saimniekot.

Lielceļa konkurence

Resora vadītājs skaidroja, ka tirgus ir jāatver, sadalot Latvijas teritoriju 19 lotēs. Viņš atklāja, ka resors izpētījis citu valsts pieredzi un risku, ko nes tirgus atvēršana, arī Somija un Igaunija gājušas uz priekšu ar mēģinājumu un kļūdu metodi. Politiķis stāstīja, ka plāno veicināt konkurenci un meklēt visspēcīgāko privāto piedāvājumu – viņš nav pārliecināts, ka cena, ar ko "Latvijas autoceļu uzturētājs" piedalās iepirkumos, ir zemākā.

Linkaits atgādināja, ka privātie uzņēmēji Rīgā, Liepajā un Jelgavā bija lētāki – audita kompānija "KMPG" atradusi valstī aptuveni 50 ceļu profila uzņēmumus.

"Interese piedalīties šajos darbos no uzņēmēju, no privāto uzņēmēju puses ir ļoti liela. Protams, pretī būs kvalitātes prasības, būs garantijas, būs viss pārējais, lai nebūtu tā, ka ziemā nav, kas nošķūrē sniegu, ja pēkšņi kaut kas notiek," komentēja Tālis Linkaits.

Starp citu, likumprojekta anotācijā teikts, ka valsts budžeta programmu "Valsts autoceļu fonds" veido transporta ekpluatācijas nodoklis un 80% no degvielas akcīzes nodokļa ienākumiem.

Гужевой транспорт на латвийской дороге - Sputnik Latvija
Latvijas valsts ceļus vēlas nodot privātuzņēmumu rokās

Pie tam, ja 2020. gadā abos šajos posteņos valsts kase plāno saņemt 766,22 milj. eiro, ceļiem tiks atvēlēti tikai 255,3 miljoni. Ja no 2019. līdz 2020. gadam abu minēto nodokļu pieaugumam būtu jāsastāda 102,48 milj., izdevumi ceļiem varētu pieaugt par 19 miljoniem.

Likuma jaunā redakcija tika pieņemta pirmajā lasījumā ar 69 balsīm par un 9 pret, 2 atturoties. Šonedēļ tā izies galīgo lasījumu.

Tomēr paliek jautājums: ja tagad pakalpojumi tiks iepirkti, piedevām daļu naudas nāksies atdot pievienotās vērtības nodoklim. Domājams, piešķiro dotāciju kopsumma joprojām veidos trešo daļu no cēļu vajadzībām iekasētajiem nodokļiem.

Kur to visu likt?

Valsts AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" tagad strādā 1270 cilvēki. AS iepirkusi aptuveni 1000 autotehnikas vienības, apmēram 1000 autoceļu tehnikas vienību, kā arī 600 traktorus.

Visiem šiem cilvēkiem un tehnikai ir jāuztur kārtībā 20 115 km Latvijas ceļu. 54% no tiem veido asfaltēta šoseja, 46% - zemes ceļi. Pie tam šīs valsts struktūras pienākums ir uzturēt kārtībā apmēram 900 tiltu.

Par uzņēmuma darbības mērogiem liecina fakts, ka ziemas periodā tā darbinieki izkaisa uz ceļiem apmēram 75 tūkstošus tonnu sāls un sāls-smilšu maisījuma. Vajadzīgi 150 kravas vagoni, lai nogādātu valstī tādu apjomu sāls un smilšu maisījuma. Tagad šo un daudzus citus darbus darīs privātie uzņēmumi.

Ziņu lente
0