ES misija uzsākusi Baltkrievijas atomelektrostacijas pārbaudi

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas kodoldrošības eksperti uzsākuši Baltkrievijas pirmās atomelektrostacijas pārbaudi, rezultāti būs zināmi nākamā gada sākumā.

RĪGA, 15. decembris - Sputnik. Eiropas Kodoldrošības jomas regulatoru grupas (ENSREG) un Eiropas Komisijas pārstāvji uzsāka Baltkrievijas AES novērtējumu, paziņoja eirokomisāre enerģētikas lietās Kadri Simsone.

Pēc viņas vārdiem Eiropas misija uzsākusi darbu pirmdien, 14. decembrī. Izvērtēšanu plānots pabeigt 22. decembrī.

"Pašlaik ENSREG un EK eksperti novērtē 2018. gada ENSREG sniegto rekomendāciju implementāciju," informēja Simsone.

Paredzams, ka Eiropas misijas dalībnieki apmeklēs Baltkrievijas atomelektrostaciju. Eksperti "novērtēs Baltkrievijas sniegto informāciju", precizēja eirokomisāre.

Viņa atzīmēja, ka ENSREG publicēs savu pārskatu 2021. gada sākumā, bet "viss būs atkarīgs no vizītes".

Pirmais BelAES bloks tiks iekļauts nacionālajā energosistēmā 3. novembrī, bet 7. novembrī prezidenta Aleksandra Lukašenko klātbūtnē notika jaudas paaugstināšanas ceremonija līdz 400 MW. Plānots, ka pirmais atomstacijas bloks tiks ieviests rūpnieciskajā ekspluatācijā nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Baltkrievijā pirmā atomstacija kļuva par lielāko kopīgo Maskavas un Minskas sadarbības projektu kodolenerģētikas jomā. Stacija ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo projektēto jaudu 2400 MW apjomā tiek būvēta Grodņas apgabalā pēc mūsdienīga Krievijas 3+ paaudzes projekta, kas pilnībā atbilst starptautiskajām normām un IAEA ieteikumiem drošības jautājumos.

Белорусская АЭС - Sputnik Latvija
Parūpējieties par produktu krājumiem: lietuviešus gatavo avārijai BelAES

Kopš Baltkrievijas AES būvdarbu sākuma Lietuva turpina plašu kampaņu – tās politiķi apgalvo, ka stacija nav droša. Viļņa uzskata, ka atomstacija apdraudot Lietuvu, un aicināja kaimiņus boikotēt Baltkrievijā ražoto elektroenerģiju.

Pēc ilgstošām domstarpībām Baltijas valstis izstrādājušas elektroenerģijas tirdzniecības koncepciju, kurā atrunāts piegādātāja pienākums norādīt elektrības izcelsmi.

Lietuvas valdība vairākkārt aicināja ES vadību ietekmēt Baltkrieviju, kas it kā steidzas ar savas atomelektrostacijas palaišanu. Novembrī Simsone vērsās pie Baltkrievijas puses ar ierosinājumu veikt AES stresa testus ar Eiropas uzraudzības grupas kodoldrošības jomā piedalīšanos.

Ziņu lente
0