Lietuva samaksās simtiem miljonu eiro: uzņēmējs par sankcijām pret "Belaruskalij"

© Foto : Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijaКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas nākamā ekonomikas ministre Aušrine Armonaite paziņoja, ka valdībai vajadzētu izskatīt Baltkrievijas opozīcijas lūgumu par sankciju ieviešanu pret "Belaruskalij". Uzņēmējs, kurš Klaipēdā nodarbojas ar minerālmēslu pārkraušanu, paskaidroja, kādas būs sekas.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Lielākā daļa politiķu, kuri šodien spriež par sankcijām pret "Belaruskalij", pat neaptver, kādu maksu tas prasīs. Lietuvai tās nesīs simtiem miljonu eiro zaudējumus gadā un tūkstošiem atlaistu ostas, dzelzceļa un daudzu ar tiem saistītu uzņēmumu darbinieku, konstatēja uzņēmējs Igors Udovickis, kam pieder 70% "Biriu kroviniu terminalas" termināļa akciju Klaipēdas ostā. Uzņēmums nodarbojas ar minerālmēslu pārkraušanu.

Вагон компании БеларусьКалий - Sputnik Latvija
Lietuva spēlē uz visu banku: pie kā var novest sankcijas pret "Belaruskalij"

Iepriekš Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska aicināja Lietuvas valdību izskatīt sankcijas pret minerālmēslu ražotāju "Belaruskalij". Viņa apgalvo, ka Baltkrievijas valsts uzņēmums vajā savus darbiniekus par protestiem pret Aleksandra Lukašenko režīmu.

Lietuvas nākamā ekonomikas ministre Aušrine Armonaite, komentējot Tihanovskas interviju, paziņoja, ka valdībai vajadzētu izskatīt Baltkrievijas opozīcijas lūgumu.

"Es uzskatu, ka šis jautājums ir jāizskata. Nevaru komentēt konkrētu modeli, viss ir jānovērtē. Ir nozīmīgi cilvēktiesību jautājumi, ir arī īstermiņa ekonomiskās intereses. Jā, tas var nest negatīvas sekas Lietuvas ekonomikai, taču tas var negatīvi ietekmēt arī Baltkrievijas režīma rezultātu," teica Armonaite.

Uzņēmējs Igors Udovickis, komentējot situāciju, pauda pārliecību, ka jautājums par sankcijām pret Baltkrievijas uzņēmumu vairs nebūs aktuāls, tiklīdz Lietuva parēķinās, cik tai izmaksās šāda iniciatīva.

"Strādājot ar "Belakruskalij" jau 28 gadus, esmu redzējis daudzas situācijas, nav jauna arī situācija ar sankcijām. Iepriekš Lietuva vienmēr ieņēma absolūti noteiktu pozīciju – sankcijas ir kaitīgas. Tā bija, piemēram, 2011. gadā, kad Lietuva, Latvija un Slovākija bloķēja tamlīdzīgas sankcijas.

Saprotu, ka šīs sankcijas ir izdevīgas Vācijai, Krievijai, Kanādai, tām valstīm, kas "Belaruskalija" eksporta blokādes gadījumā, par desmitiem miljardu audzēs savu kālija uzņēmumu kapitalizāciju. Taču vai Lietuva ir gatava maksāt par citu valstu panākumiem? Maksāt ar simtiem miljonu eiro zaudējumu gadā un tūkstošiem atlaistu ostas, dzelzceļa un daudzu ar tiem saistītu uzņēmumu darbinieku? Vai Lietuva ir gatava uzņemties atbildību par to, ka atņemšanu desmitiem tūkstošu baltkrievu šahtu strādnieki un viņu ģimenes locekļi zaudēs iztikas līdzekļus? Vai par simtiem tūkstošu baltkrievu, kuri algu saņem no budžeta un tāpat dzīvo uz baltkrievu kālija eksporta ienākumu rēķina?" viņš vaicāja savā lapā Facebook.

Udovickis atgādināja, ka "Belaruskalija" eksports caur Lietuvu veidojies divdesmit gadus, un lielākā daļa to, kuri šodien spriež par sankcijām pret "Belaruskalij", pat nespēj iedomāties, cik maksās tas, par ko viņi runā.

"Esmu pārliecināts, - pēc tam, kad tiks detalizēti izpētīts šī biznesa mērogs un nozīme, tā nozīme Lietuvai, sankciju jautājums vairs nebūs aktuāls," noslēgumā piezīmēja uzņēmējs.

Ik gadus Klaipēdas ostā tiek pārkrauti aptuveni 12 miljoni tonnu minerālmēslu no Baltkrievijas. Lielāko daļu šī apjoma veido "Belaruskalij" kravas. Kopumā 2019. gadā Baltkrievijas kravas veidoja 30,5% no ostas apstrādāto kravu kopapjoma (14,1 milj. tonnu no 46,3 miljoniem).

Ziņu lente
0