Beidziet melot! Zaharova norāja Latvijas ārlietu ministru par "žurnālistu lietu"

© Foto : МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saņemiet dūšu un atzīstieties, ka jūs uzbrūkat visam, kas saistīts ar Krieviju un krieviem: Marija Zaharova vērsusies pie Latvijas ārlietu ministra.

RĪGA, 11. decembris – Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova vērsusies pie Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ar lūgumu pārtraukt melus un saņemt dūšu, lai uzņemtos atbildību par savu politiku – krievvalodīgo mediju izspiešanu no Baltijas valsts informatīvās telpas.

Preses brīfingā Zaharova informēja, ka ieraudzījusi Rinkēviča paziņojumu par to, ka krievvalodīgo žurnālistu aizturēšana it kā neesot saistīta ar vārda brīvības ierobežošanu, bet gan ar tā saucamo sankciju ievērošana. Iepriekš Rinkēvičs paziņoja, ka likumsargu darbības pret žurnālistiem, kuri publicē savus materiālus Sputnik Latvija un Baltnews, saistītas ar viņu sakariem ar mediju grupu "Rossija segodņa", kuras ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs ir ES individuālo sankciju sarakstā.

"Galu galā, Rinkēviča kungs un visi šīs soda operācijas dalībnieki, pātrauciet melot! Par ko jūs runājat? Par kādām sankcijām? Beidziet maldināt, beidziet melot! Ja jau jūs organizējat soda operācijas, esiet tik laipni un atbildiet par saviem soļiem, neslēpieties aiz tā, kas neatbilst patiesībai," aicināja Zaharova.

Viņa uzsvēra, ka skaidri saskatāmi Latvijas valdības sistemātiskie centieni agresīvi padzīt Krievijas medijus.

"Kāds tam sakars ar sankcijām? Saņemiet dūšu un pasakiet, ka jūs padzenat no savas mediju telpas plašsaziņas līdzekļus, kas jums nepatīk. Jūs padzenat krievu valodu no savas valsts informatīvās telpas, ar kuru katru izdomātu ieganstu uzbrūkat visam, kas saistīts ar Krieviju un krieviem," konstatēja ĀM pārstāve.

Krievijas žurnālisti pastāvīgi saskaras ar spiedienu, atzīmēja diplomāte.

Министр иностранных дел Латвии Эдгар Ринкевич - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija ir informēta: Rinkēvičs komentēja žurnālistu aizturēšanu

"Pasakiet to atklāti – mēs to konstatējam nepārtraukti. Neslēpieties aiz citu mugurām. Saņemiet dūšu un atbildiet par šo politiku, ja jau esat to sākuši," paziņoja Zaharova.

Viņa atgādināja, ka Latvija bloķējusi septiņu grupas Russia Today kanālu retranslāciju, kā arī apstiprinājusi grozījumus likumā par elektroniskajiem medijiem un valodas kvotām televīzijā. 

"Saskaņā ar grozījumiem programmu proporcija citās valodās būs ierobežota ar 20% no kopējā translācijas apjoma. Tas diskriminē iedzīvotājus (aptuveni 40%), kuri dod priekšroku apraidei krievu valodā. Jūs nožņaudzāt Pirmo Baltijas kanālu. Kāds tam sakars ar sankcijām? Un melo, un melo – bez gala un malas," Zaharova bija sašutusi.

"Mēs uzskatām par nepieļaujamu atsauci uz ES prettiesiskajiem vienpusējiem ierbežojošajiem pasākumiem, lai attaisnotu atklāto cenzūru, ko Latvijas varasiestādes īsteno, pie tam kaitējot pašu tautai un pārkāpjot savas starptautiskās saistības viedokļu paušanas brīvības un mediju plurālisma nodrošināšanas jomā. Jā, ir atbaidoša rīcība, taču vēl atbaidošāk ir neprast uzņemties par to atbildību," piezīmēja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve.

Atgādināsim, ka 3. decembrī Latvijas Valsts drošības dienests aizturēja krievvalodīgos žurnālistus, kuri sadarbojas ar portāliem Sputnik Latvija un Baltnews, un veica kratīšanu viņu dzīves vietās. Žurnālisti aizturēja, nopratināja un atlaida pret parakstu par neizbraukšanu no valsts un informācijas neizpaušanu. Viņiem uzrādītas apsūdzības saskaņā ar pantu par ES sankciju režīma pārkāpšanu, kas paredz sodu no naudas soda līdz brīvības atņemšanai.

Региональный съезд партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
LKS: žurnālistu vajāšana ir krievu mediju iznīcināšanas stratēģijas daļa Latvijā

Šie žurnālisti nav Baltnews un Sputnik Latvija darbinieki, viņi ir portālu ārštata autori.  Baltnews un Sputnik Latvija ir saistīti ar mediju holdingu "Rossija segodņa", kura vadītājs Dmitrijs Kiseļovs iekļauts ES sankciju sarakstā. Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka sankcijas ir individuālas un nav attiecināmas uz visiem, kas sadarbojas ar mediju holdingu. Arī Kiseļovs uzsvēra, ka individuālās sankcijas nekādi nav attiecināmas uz viņa vadīto mediju holdingu.

Krievijas ĀM nosauca Latvijas varasiestāžu darbības par soda akciju un vārda brīvības pārkāpumu. KF ĀM uzsvēra, ka Latvijas varasiestāžu soda akcija neatstāj ne mazākās šaubas par safabricēto apsūdzību rusofobo kontekstu.

Ziņu lente
0