Kongresmenis nosaucis sankciju mērķi pret "Ziemeļu Straumi 2"

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikas Savienotās Valstis ir noraizējušās par Eiropas nākotni, kas ir atkarīga no Krievijas energonesējiem.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. ASV sankcijas pret gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" nav mēģinājums kontrolēt Eiropu, tās attiecas uz Krievijas politiku enerģētikas jomā, norāda Enerģētikas un tirdzniecības komitejas loceklis Ādams Kicingers, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš abas ASV Kongresa palātas saskaņoja valsts aizsardzības budžeta projektu 2021. gadam, paplašinot sankcijas pret projektu "Ziemeļu Straume 2". Kincingers atzīmēja, ka ASV ir nopietni progresējušās sankcijās attiecībā uz "Ziemeļu Straumi 2".

"Amerikas Savienotās Valstis attiecās pret to ļoti nopietni. Tas nav mēģinājums kontrolēt Eiropu un noradīt, kas jādara, bet tā ir tā atzīšana, ko pagātnē Krievija paveikusi enerģētikas jomā… mēs zinām, ka lielākā daļa Eiropas, it īpaši Austrumeiropā, ir ļoti noraizējusies par Eiropas nākotni, kas atkarīga no Krievijas energonesējiem," viņš teica, uzstājoties tiešsaistes tikšanos Māršala institūtā.

Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
"Eiropa iespītējusies": eksperts par "Ziemeļu straumes 2" noslēgumu

Vašingtona atbalsta Eiropas partnerus pat tad, ja starp pusēm pastāv domstarpības, uzsver Kincingers.

Politisko pētījumu institūta direktors Sergejs Markovs sarunā ar RT paziņoja, ka Berlīne cīnīsies par "Ziemeļu Straumi 2", par spīti Vašingtonas darbībām.

Speciālists norāda, ka ASV sankcijas attiecībā uz projektu faktiski ir vērstas pret Vāciju, jo starp vācu un amerikāņu korporācijām notiek nopietna konkurence par pasaules tirgiem.

"Piekļuve lētai un stabilai Krievijas gāzei ļauj vācu uzņēmumiem (un tie veido Eiropas biznesa kodolu) padarīt savu produkciju konkurētspējīgāku, proti, iekarot tirgus," skaidro Markovs.

Politologs uzsvēra, kam pateicoties "Ziemeļu Straumei 2"m vācu rūpniecība var iegūt stabilus, lētus un ekoloģiski tīrus enerģijas avotus.

Iepriekš ASV vēstnieka Vācijā pienākumu izpildītāja Robina Kvīnvila nāca klajā ar paziņojumu avīzē Handelsblatt, kurā ieteica ES un Vācijai noteikt moratoriju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem – pēc viņas domām, šāds lēmums liktu saprast, ka ES vairs nesamierināsies ar "Krievijas pastāvīgo ļaunprātīgo uzvedību". Viņa klāstīja, ka Krievijas gāzesvads esot politisks instruments un tā mērķis – apiet Ukrainu un sašķelt Eiropu.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Vācijas triks "Ziemeļu straumes 2" glābšanai līdzēs?

Vācijas Ārlietu ministrijas vadītājs Haiko Mass savukārt uzsvēra, ka uzskata par netiesiskām eksteritoriālas sankcijas, kas tika uzliktas saistībā ar projektu "Ziemeļu Straume 2". Vācijas ekonomikas komitejas priekšsēdētājs Olivers Hermess atzīmēja, ka, pēc vācu biznesa domām, ASV paplašinātās sankcijas pārkāpj Eiropas suverenitāti.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, ziņoja, ka ASV sankcijas pret "Ziemeļu Straumi 2" ir tikai un vienīgi negodīgas konkurences izpausme, kas ir pretrunā ar starptautiskajām tiesību normām.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Ziņu lente
0