Viedoklis

"Sankciju" lieta Latvijā: kad civilā tērpti aģenti ieradīsies pie Šuplinskas?

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Muļķīgas apsūdzības, tādas pašas, ko izvirzīja krievvalodīgajiem žurnālistiem, var uzrādīt arī valsts izglītības ministrei. Paralēles ir absurdas, bet skaidras.

Latvijas Valsts drošības dienests ierosinājis kriminālprocesu pret septiņiem žurnālistiem. Arī es esmu viņu vidū. Mums inkriminē Eiropas Savienības sankciju režīma pārkāpšanu, kas ieviestas pret konkrētu personu – Krievijas pilsoni Dmitriju Kiseļovu.

Loģika ir vienkārša: mēs publicējam materiālus starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" izdevumos, kuras ģenerāldirektors ir Kiseļovs. Tā latviešu juristi nākuši pie slēdziena, ka mēs pārdodam Kiseļovam savus rakstus, bet viņš tos izdevīgi pārdod lasītājiem. Tā mēs paveram sankciju sarakstā iekļautai personai finansiālo iespēju "logu", un to likums neatļauj.

Es negribu tagad diskutēt par sankciju leģitimitāti vai loģiku, par juridiskajiem aspektiem, kas saistīti ar mūsu krimināllietām. Aprunāsimies par vienkāršākām un acīmredzamām lietām.

Kosmiska mēroga absurds

Krievijā ir tāda valsts korporācija – "Roskosmos". To vada Dmitrijs Rogozins. Arī viņš ir tajā pašā ES sankciju sarakstā. Vai šis fakts kavē "Roskosmos" sadarbību ar Eiropas kosmisko aģentūru (EKA)? Nē, ne mazākajā mērā. Re, mediji stāda, ka Rogozins un EKA vadītājs Jans Verners turpina pārrunas par kopīgo programmu – kosmiskā aparāta startu uz Marsu.

Генеральный директор МИА Россия сегодня Дмитрий Киселев. - Sputnik Latvija
"Nekrītiet kaunā!" Kiseļovs aicina Latviju pārtraukt savu pilsoņu vajāšanu

Tātad EKA nesaista Rogozinu kā fizisku personu ar Rogozinu – Krievijas valsts korporācijas vadītāju. Sankcijas ieviestas pret Dmitriju Rogozinu, taču ne pret "Roskosmos". Vai abās situācijās ir kaut kāda principiāla starpība? Es to neredzu. Sankcijas vērstas pret Dmitriju Kiseļovu, nevis pret ziņu aģentūru "Rossija segodņa", juridisku personu, ar ko žurnālisti noslēguši līgumus.

Starp citu, šovasar Latvija kļuva par EKA asociēto locekli. Latvijas zinātnieki piedalīsies EKA projektos, domājams, arī Krievijas un Eiropas kopīgajās kosmiskajās programmās. VDD loģika liecina, ka šos zinātniekus jau tagad var saukt pie kriminālatbildības: viņu darba augļus taču baudīs Dmitrijs Rogozins!

Un, tā kā Latvijas valsts kosmiskā programma tiek īstenota Izglītības un zinātnes ministrijas paspārnē, līdz ar zinātniekiem pie atbildības var saukt arī ministri Ilgu Šuplinski.

Ar tādu pieeju var nonākt pie vēl lielāka absurda. Pieņemsim, Dmitrijs Kiseļovs aizies no "Rossija segodņa"  ģenerāldirektora posteņa un kļūs, teiksim, par AAS "Rossijskije železnije dorogi" galvu. Žurnālisti acumirklī būs tīri likuma priekšā, toties specdienestu dusmas gāzīsies pār Latvijas dzelzceļniekiem. Kurš tur rakstīja tās žēlabainās vēstules ar lūgumiem atjaunot tranzītu? Laipni lūgti uz nopratināšanu!

Miera nebūs

Mana provizoriskā prognoze: VDD ierosinātā "sankciju" lieta, domājams, līdz tiesai nenonāks. Ja arī nonāks, tur tā izgāzīsies. Latvijā vienkārši nav prokuroru, kas spētu uzturēt tik samezglotu un sarežģītu apsūdzību. Tomēr miera nebūs.

Man radies iespaids, ka kratīšanās un nopratināšanās Valsts drošības dienests pūlas "uzrakt" materiālus, lai izvirzītu apsūdzības saskaņā ar ierastākiem Krimināllikuma pantiem: darbība pret Latviju, atbalsta sniegšana ārvalstij tās darībā pret Latviju.

Negribu izrādīties slikts pareģis, tomēr tāds variants ir iespējams. Tāpēc došu padomu kolēģiem: nekādas saziņas ar VDD bez advokāta.

Ziņu lente
0