"Eiropa iespītējusies": eksperts par "Ziemeļu straumes 2" noslēgumu

© Газпром флотКраново-монтажное трубоукладочное судно "Академик Черский"
Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācija noraida eksteritoriālās sankcijas, ko ASV varētu vērst pret gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektā iesaistītajiem uzņēmumiem. Krievijas kuģis, kas spēj pabeigt "Ziemeļu straumi 2", ieradies nepabeigtā gāzesvada rajonā.

RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Vācija noraida eksteritoriālās sankcijas, ko ASV varētu vērst pret gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektā iesaistītajiem uzņēmumiem, informēja Vācijas Enerģētikas ministrijas pārstāve Anna Sofija Aihlere, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš ASV vēstnieka Vācijā pienākumu izpildītāja Robina Kvīnvila nāca klajā ar paziņojumu avīzē Handelsblatt, kurā ieteikca ES un Vācijai noteikt moratoriju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem – pēc viņas domām, šāds lēmums liktu saprast, ka ES vairs nesamierināsies ar "Krievijas pastāvīgo ļaunprātīgo uzvedību". Viņa klāstīja, ka Krievijas gāzesvads esot politisks instruments un tā mērķis – apiet Ukrainu un sašķelt Eiropu.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM atbildēja uz ASV aicinājumu ES apturēt "Ziemeļu straumi 2"

"Jūs zināt mūsu viedokli par "Ziemeļu straumi 2", pareizāk sakot par iespējamām sankcijām. Mēs tās noraidām, jo neuzskatām, ka eksteritoriālās sankcijas būtu atbilstošas starptautiskajām tiesībām. Šajā ziņā nekas nav mainījies. Jautājumā par būvdarbu turpināšanu jums vajadzētu vērsties pie uzņēmumiem," Aihlere norādīja preses brīfingā pirmdien, atbildot uz lūgumu komentēt Kvīnvilas izteikumus.

Krievijas kuģis "Akademik Chersky", kas spēj pabeigt "Ziemeļu straumi 2", ieradies nepabeigtā gāzesvada rajonā un nostājies pie gāzesvada punkta, no kura jāturpina būvdarbi, informēja RBK.

Saskaņā ar kuģu izsekošanas portāla Marine Traffic datiem, kuģis atrodas starp Polijas un Bornholmas salas krastiem ierobežotas manevrētspējas režīmā. Cauruļvada būvdarbu rajonā atrodas arī sagādes kuģi, - "Ivan Sidorenko", "Umka", "Finval", "Baltijskij issledovatel" regulāri pieiet pie "Chersky", pēc tam atgriežas Mukranas ostā, būvdarbu loģistikas bāzē.

Būvdarbu noslēgšanai kompānijai Nord Stream AG alicis uzbūvēt apmēram 6% cauruļvada. Iepriekš Vācija nolēma atļāva "Akademik Chersky" un "Fortune" turpināt būvdarbus no 5. februāra.

Krievijas Nacionālās enerģētikas institūta ģenerāldirektora vietnieks Aleksandrs Frolovs radio Sputnik ēterā pauda viedokli, ka minēto kuģu un to iespēju pietiks, lai projektu pabeigtu.

"Kuģu projekta pabeigšanai, protams, pietiks. Kā saprotu, cauruļvadu būves kuģis "Akademik Chersky" ir modernizēts, turklāt tas jau lielā mērā atbilda prasībām, kas izvirzītas gāzesvada būvei dziļumā, kādā jānoslēdz "Ziemeļu straumes 2" atlikušais iecirknis. Savukārt barža "Fortune" jau piedalījas gāzesvada būvdarbos Krievijas teritorijā, tāpēc jau zināms, ka tā varēs noteiktos apstākļos izbūvēt cauruļvadu šajā projektā," norādīja Aleksandrs Frolovs.

Pēc viņa domām, ASV sankcijas un citi spiediena instrumenti nespēj kavēt būvdarbu noslēgšanu.

"Protams, ASV paudis dažādus protestus, centīsies verbāli un neverbāli piespiest Eiropas politiķus un Eiropas biznesu. Tomēr, manuprāt, Eiropa jau ir iespītējusies. Visticamākais, ASV neko nespēs izdarīt šajā jomā," atzīmēja eksperts.
Ziņu lente
0