Pfizer informē par grūtībām Covid-19 paredzētās vakcīnas ražošanā

© AFP 2023 / JOEL SAGETФлакон с надписью Vaccine COVID-19 на фоне логотипа Pfizer
Флакон с надписью Vaccine COVID-19 на фоне логотипа Pfizer - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānija Pfizer un tā partneris Vācijā BioNTech SE cerēja laist klajā simt miljonus vakcīnas devu līdz gada beigām, taču tagad ieplānotais apjoms ir samazināts divkārt – līdz 50 miljoniem.

RĪGA, 6. decembris — Sputnik. Pfizer plāno laist klajā tikai pusi iepriekš ieplānotā vakcīnas devu skaita, ņemot vērā problēmas ar piegādes ķēdītēm, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Fox News.

"Vakcīnai nepieciešamo izejvielu piegādes ķēdītes paplašināšana aizņēma ilgāku laiku, nekā bija plānots. Tāpat jāuzsver, ka klīnisko izmēģinājumu rezultāti parādījās vēlāk, nekā bija plānots," paziņoja kompānijas pārstāve.

Kompānija Pfizer un tā partneris Vācijā BioNTech SE cerēja laist klajā simt miljonus vakcīnas devu līdz gada beigām, taču tagad ieplānotais apjoms ir samazināts divkārt – līdz 50 miljoniem.

Pfizer saņem izejvielas no piegādātājiem ASV un Eiropā. Vakcīnai paredzēto komponentu ražošanas paplašināšana novembrī bija sarežģīts uzdevums. Tobrīd kompānija vēl gaidīja preparāta izmēģinājumu rezultātus.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Veselības ministrija sagatavojusi bezprecedenta vakcinācijas plānu

Kompānija neprecizēja, ar kādu komponentu trūkumu tā saskārusies. Parasti vakcīnas satur materiālus, kas ietver pretvīrusa aģentus, antiseptiskos šķidrumus, sterilu ūdeni un paša vīrusa DNS elementus, kuri nerada nopietnus slimības simptomus, tomēr iniciē imūnsistēmas darbību antiķermenīšu sintēzei.

Parasti kompānijas vispirms gaida, kad to produkts tiks apstiprināts, pēc tam sāk izejvielu iepirkumus, ražošanas līniju organizāciju un sakārto piegādes ķēdītes, stāsta izdevums.

"Šajā gadījumā viss notika vienlaikus. Mēs sākām veidot piegādes ķēdītes martā, kad darbs pie vakcīnas tikai sākās. Tā ir bezprecedenta pieeja," pastāstīja ar Pfizer vakcīnas izstrādes procesu pazīstams cilvēks.

Patlaban Pfizer un BioNtech plāno nākamgad laist klajā 1,3 miljardus vakcīnas devu, savukārt 50 miljonu devu trūkumu segs, pakāpeniski paplašinot ražošanu.

Ziņu lente
0