Petīcija pret maskām sākumskolas klasēs savāca 18 000 parakstu mazāk nekā diennakts laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovДень знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке
День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnus jau tā nelaiž ārā starpbrīžos, bet ja viņiem liks valkāt maskas, viņi ieelpos vēl mazāk gaisa, kas nepieciešams viņu attīstībai; spriežot pēc tā, kā tiek apstiprināti ierobežojumi, ministri arī paši netic to efektivitātei, uzskata petīcijas autori.

RĪGA, 3.. decembris – Sputnik. Iniciatīva "ļausim bērniem skolā brīvi elpot" par obligātā masku režīma atcelšanu jaunāko klašu skolēniem tiks iesniegta Saeimai.

Petīcija, kura publicēta portālā Manabalss.lv 2. decembrī, mazāk nekā diennakts laikā savākusi ne vien 10 000 parakstu, kuri nepieciešami iniciatīvas izskatīšanai parlamentā, bet krietni vairāk – šobrīd ir pagājusi diena kopš tās publicēšanas, savukārt to jau ir parakstījuši vairāk nekā 21 tūkstotis cilvēku.

Валерий Петров - Sputnik Latvija
Petrovs: Covid-19 pasākumi ir absurdi un tiek ieviesti demonstratīvos nolūkos

Nepieciešamais atbalsts tika saņemts tik ātri, jo petīcijas iesniedzēji vēl pat nebija paspējuši organizēt tās tulkojumu krievu valodā (šobrīd tas jau ir).

Prasību būtība ir tāda – atcelt obligātu sejas masku lietošanu 1.-4. klašu skolēniem, ko Ministru kabinets vēlas ieviest no 4. janvāra. Šādu lēmumu valdība pieņēmusi otrdien, 1. decembrī.

"Ja ministri šādu lēmumu pieņem mēnesi pirms regulējuma stāšanās spēkā, tad viņi neslēpj to, ka paši netic sevis pieņemto ierobežojumu efektivitātei," uzskata petīcijas autore Olga Petkeviča.

Viņa atgādina, ka, lai gan PVO pieļauj, ka bērniem no 6 līdz 11 gadiem var ieteikt lietot sejas maksas, šis process ir jākontrolē pieaugušajiem, un tas nozīmē, ka skolotājiem būs papildu slodze apstākļos, kad viņiem jau tā neklājas viegli.

Vēl viena problēma ir saistīta ar bērnu elpošanas ierobežošanu. Kopš septembra viņus tā arī nelaiž koridorā starpbrīdī, kā dēļ gaiss klasēs nebūt nav tik svaigs, kā to gribētos.

"Masku valkāšana nozīmēs, ka bērni ieelpos vēl mazāk svaiga gaisa, kas nepieciešams viņu normālai attīstībai un veselībai.

Turklāt šāda ierobežojuma pieņemšana jau 2020. gada 1. decembrī dod sabiedrībai skaidru signālu: arī pēc mēneša mūsu līdz šim pieņemtie ierobežojumi nedos nekādu pienesumu vīrusa izplatības ierobežošanai. Tas ir nepieņemami, jo valdība solīja sekot situācijas dinamikai un skaitļiem, un pieņemt lēmumus par jauniem ierobežojumiem, balstoties uz tiem.

Uzklausot šo iniciatīvu, mūsu sākumskolu skolēni būs veselīgāki un brīvi ieelpos jau tā klašu telpās ierobežoto skābekli. Bērni nav lielākie slimotāji valstī, tāpēc šie ierobežojumi attiecībā uz viņiem nav samērīgi," tiek uzsvērts petīcijā.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, no 3. decembra, spēkā stājušies jauni koronavīrusa ierobežojumi, tai skaitā attiecībā uz masku režīmu: turpmāk maskas ir jālieto visās iekštelpās, izņemot savu mājokli.88.

Ziņu lente
0