Cena, izmēģinājumi, ražošana, sadarbība: Krievija prezentēja Sputnik V ANO

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrРоссийская вакцина от COVID-19
Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezentācijas gaitā Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās Asamblejas speciālās sesijas ietvaros Krievija pastāstīja par pasaulē pirmās vakcīnas pret Covid-19 Sputnik V cenu, par izmēģinājumiem, ražošanu un par sadarbības iespējām.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. KF Veselības ministrija prezentēja pasaulē pirmo Krievijā radīto vakcīnu pret Covid-19 Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās Asamblejas speciālās sesijas ietvaros, vēsta RIA Novosti.

Tiešsaistes prezentācijas ietvaros ar nosaukumu "Sputnik V: vakcīna pret Covid-19", kura notika ar Krievijas pastāvīgās pārstāvniecības ANO un KF Veselības ministrijas vadītāja Mihaila Muraško piedalīšanos, Krievija pastāstīja par preparāta cenu, nākotnes ražošanas apjomiem un sadarbību ar ārvalstu partneriem.

Krievijas veselības ministrs paziņoja, ka vakcīnas pēcreģistrācijas izmēģinājumos, kuri notika KF, Baltkrievijā, Indijā, AAE un Venecuēlā, piedalās vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku. Tāpat viņš atzīmēja, ka Brazīlija un virkne citu valstu arī paudušas vēlmi veikt vakcīnas izmēģinājumus. Pašlaik notiek pārrunas.

Muraško uzsvēra, ka Sputnik V parādīja "spēcīgu imūno atbildi un antivielu atbildi" un šobrīd stāv galveno vakcīnu-kandidātu rindā, kuras tuvojas klīnisko izmēģinājumu noslēgumam un masveida ražošanas uzsākšanai.

Krievijas Veselības ministrijas vadītāja paziņoja, ka jau ir potēti vairāk nekā 100 tūkstoši Krievijas iedzīvotāju no riska grupām, un preparāta klīniskie izmēģinājumi turpinās. Sputnik V jau sākuši piegādāt visos Krievijas reģionos, un plānots palielināt preparāta ražošanu valstī un pasaulē.

Savukārt Krievijas Tiešo investīciju fonda (KTIF) vadītājs Kirills Dmitrijevs paziņoja, ka KTIF iesniedzis pieteikumu Sputnik V apstiprināšanai 40 valstīs un strādā ar regulatoriem šajās valstīs.

Viņš uzsvēra, ka šeit ir svarīgi, lai šie lēmumi netiek pieņemti politisku motīvu dēļ, jo valstīm šobrīd ir svarīgi, lai to rīcībā ir dažādu vakcīnu portfelis.

Saskaņā ar Dmitrijeva prognozēm, jau 2021. gada martā Sputnik V ražošanas apjoms ārvalstu ražotnēs sastādīs vismaz 40 miljonu dozu mēnesī, tātad vakcīna būs pieejama 40 miljoniem cilvēku. Taču KTIF cer uz vēl lielākiem apjomiem.

Vakcīnas cena varētu sastādīt mazāk nekā 10 dolārus par dozu. Tas ir daudz lētāk, nekā dažās vakcīnas, kuras tika radītas uz cilvēka adenovīrusa bāzes, atzīmēja Dmitrijevs. Potēšanai būs nepieciešamas divas preparāta dozas.

Viņš paziņoja, ka viens no galvenajiem mērķiem ir padarīt vakcīnu pieejamu visai pasaulei.

Ziņu lente
0