Valsts ieņēmumu dienests draud ar sodu 42 tūkstošiem nodokļu maksātāju

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēkiem, kuri vēl nav nomaksājuši nodokļu parādus par 2018. un 2019. gadu, ir atlikušas tikai dažas dienas. Pēc tam Valsts ieņēmumu dienests sāks aprēķināt naudas sodus.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. 2018. gadā īstenotās nodokļu reformas rezultātā vairāk nekā simt tūkstoši iedzīvotāju kļuva par nodokļu parādniekiem, pašiem to negribot. Līdz šim nodokļu parādu par 2018. un 2019. gadu nav samaksājis 42 461 iedzīvotājs. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aplēsēm, budžets nav saņēmis aptuveni 3 miljonus eiro, vēsta Neatkarīgā. Lai veicinātu parāda nomaksu, VID izsūtījis parādniekiem aicinājumu nodokli samaksāt līdz šī gada 1. decembrim, pretējā gadījumā draudot ar soda naudu.

Гендиректор СГД Иева Яунземе - Sputnik Latvija
Paši sevi apzogat: VID vadītāja iesaka meklēt normālus darba devējus

Parādi pārsvarā parādījušies diferencētā neapliekamā minimālā ienākuma un tā sarežģītās aprēķinu sistēmas ieviešanas rezultātā. No 2018. gada Latvijā ir spēkā sekojošas ienākuma nodokļa (IIN) likmes: ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā tiek piemērota 20% IIN likme, ienākumiem, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 62 800 eiro, ‒ 23% IIN likme, bet ienākumiem, kas pārsniedz 62 800 eiro, ‒ 31,4% IIN likme. Turklāt atkarībā no ienākumiem tiek diferencēts neapliekamais minimums. Ja kopš 2017. gada ienākumi nav mainījušies, tad IIN aprēķins ir skaidrs. Taču, ja nodokļa maksātājs strādā vairākās darbavietās, turklāt ar mainīgiem ienākumiem, tad nav iespējams aprēķināt precīzo ik mēnesi nodokļos iekasējamo summu.

Tiem, kuri, pašiem negribot, ir palikuši valstij parādā, bija obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un nodokļa parāds jāsamaksā. Lai atvieglotu samaksas procesu, daļai iedzīvotāju samaksas termiņš tika pagarināts līdz 1. decembrim. Par nodokļu samaksas termiņa kavējumu tiek aprēķināta nokavējuma nauda — 0,05% par katru nokavēto dienu no laikā nenomaksātā pamatparāda.

Ja cilvēks samaksājis budžetā vairāk nekā vajadzētu, to iespējams atgūt. Šim nolūkam jāiesniedz gada ienākumu deklarāciju, jo pārmaksātā summa automātiski neatgriežas. VID par pārmaksu un iespēju atgūt naudu nevienu neinformē, toties par parāda esamību atgādina visiem pieejamiem līdzekļiem.

Lielākā daļa iedzīvotāju nodokļa parādu jau ir samaksājuši – maijā kopējais nodokļa parāds bija 8 miljoni eiro, bet līdz 20. novembrim, pēc VID datiem, nodokļu parāds bija 3 095 677 eiro.

Ziņu lente
0