"Lielais divdesmitnieks" pieņēma samita gala deklarāciju: ko tā paredz

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин принял участие в саммите "Группы двадцати"
Президент РФ В. Путин принял участие в саммите Группы двадцати - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
G20 līderi apņēmās "vest pasauli pie stipra, stabila, sabalansēta un pilnvērtīga laikmeta pēc jaunā koronavīrusa pandēmijas".

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. G20 valstu līderi pieņēma samita gala deklarāciju, vēsta Sputnik Moldova.

"Mēs joprojām grasāmies atbalstīt visas attīstības un mazāk attīstītas valstis brīdī, kad tās saskaras ar savstarpēji saistītām Covid-19 sekām veselības aprūpes nozarē un ekonomiskās un sociālās jomās, atzīstot īpašas problēmas Āfrikā un nelielās attīstības salu valstīs," teikts dokumentā.

"Lielā divdesmitnieka" valstis apņēmās veicināt taisnīgu vakcīnu, zāļu pret Covid-19 un koronavīrusa testu izplatīšanu visā pasaulē, lai nabadzīgākas valstis nepaliek šī procesa malā.

Фрагмент трансляции выступления президента РФ Владимира Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН - Sputnik Latvija
KF vēstniecība: Valsts departaments demonstrē nekompetenci ar Putina iniciatīvas kritiku

Tāpat deklarācijā norādīts, ka dalībnieki atbalsta moratoriju pasaules nabadzīgāko valstu parādu apmaksai līdz 2021. gada jūnija beigām. Līderi paziņoja, ka pasaules ekonomika sāk atkopties, taču process turpina būt "nevienmērīgs, visnotaļ nenoteikts un pakļauts paaugstinātiem krituma riskiem".

Valstis apņēmās "turpināt izmantot visus pieejamos politiskos instrumentus līdz tam brīdim, kamēr tas ir nepieciešams, dzīvību, darbavietu un ienākumu aizsardzībai", kā arī aicināja attīstības bankas aktivizēt palīdzības sniegšanas pasākumus nabadzīgākajām valstīm krīzes pārvarēšanai. Viņi atzina īpašas problēmas, ar kurām saskaras Āfrikas valstis un mazās attīstības salu valstis.

"Daudzpusīgās tirdzniecības sistēmas atbalsts šobrīd ir tikpat svarīgs, kā vienmēr. Mēs tiecamies īstenot brīvas, taisnīgas, iekļaujošas, nediskriminējošas, caurspīdīgas, paredzamas, stabilas tirdzniecības un investīciju vides izveidošanu, kā arī saglabāt robežas atvērtas. Mēs turpināsim strādāt pie vienlīdzīgu nosacījumu nodrošināšanas labvēlīgas biznesa vides izveidošanai," teikts dokumentā.

Divu dienu samits noslēdzās ar Rijādas deklarācijas pieņemšanu, pēc kā Saūda Arābija nodeva G20 prezidentūru Itālijai.

"Lielais divdesmitnieks" kopš 1999. gada ir neformāla lielāko ekonomiski attīstīto un attīstības valstu apvienība, tajā ietilpst 19 valstis, kā arī Eiropas Savienība.

Ziņu lente
0