Valsts departaments bīstas, ka Krievijas "Poseidon" spēs radīt kodolcunami

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation / Pāriet pie mediju bankasВо время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса "Посейдон"
Во время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса Посейдон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretāra palīgs nobažījies par Krievijas izstrādēm – zemūdens bezpilota aparātiem ar enerģētisko kodolreaktoru "Poseidon".

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. ASV Valsts departaments nobažījies par to, ka Krievijas izstrādātie zemūdens aparāti "Poseidon" spēs radīt "radioaktīvus cunami", paziņoja valsts sekretāra palīgs starptautiskās drošības un bruņojuma neizplatīšanas jautājumos Kristofers Fords, vēsta RIA Novosti.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas jau vairākkārt norādījusi: tā spēj atbildēt ar pilnvērtīgu kodolieroču pielietojumu, fiksējot tuvojošos ballistisko raķeti.

"Tāpat rada bažas Krievijas izstrādājamie zemūdens bezpilota aparāti ar enerģētisko kodolreaktoru "Poseidon", ko tā, acīmredzot, plāno aprīkot ar multimegatonnu kodollādiņiem un kara laikā palaist pāri okeānam, lai ar radioaktīviem cunami applūdinātu ASV piekrastes pilsētas," teikts Forda paziņojumā.

Pie tam, piebilda valsts sekretāra palīgs, ASV ir noraizējušās par to, ka Krievijā eksistē kodolatmaksas sistēma "Perimetrs", rietumvalstīs pazīstama ar nosaukumu "Mirusī roka".

Посейдон на прицеле: российский истребитель перехватил борт разведки США - Sputnik Latvija
Video
"Poseidons" tēmēklī: Su-27 pārtvēra ASV izlūkošanas lidmašīnu

Informācija par Krievijas jaunajām izstrādēm bruņojuma jomā, tostarp arī par bezpilota zemūdens aparātiem, kas spēj pārvietoties lielā dziļumā un lielā ātrumā, pirmo reizi izskanēja 2018. gadā, prezidenta Vladimira Putina vēstījumā Federālajai sapulcei. Minētie aparāti iesaukti par "Poseidonu". Putins atklāja, ka tie var nest gan konvencionālos, gan kodollādiņus, tāpēc varēs uzbrukt gan aviācijas bāzes grupējumiem, krasta nocietinājumiem un infrastruktūrai. Patlaban notiek pirmās zemūdenes – "Poseidon" nesēja – izmēģinājumi.

Jāpiebilst, ka Maskava jau vairākkārt norādījusi: KF kodoldoktrīna izslēdz preventīvu triecienu – tamlīdzīgu ieroču pielietošana iespējama tikai gadījumā, ja pret Krieviju vērsts uzbrukums. Putins nosauca kodolieročus par ārkārtēju, galēju soli nacionālo interešu aizsardzībai.

Ziņu lente
0