Lielbritānija aicina gatavoties jauniem iebraukšanas un darba noteikumiem

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Лондоне в связи с коронавирусом
Ситуация в Лондоне в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānija ievieš jaunu imigrācijas sistēmu uz vērtējuma pamata. Tā būs vienāda gan ES dalībvalstu, gan citu valstu pilsoņiem.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Lielbritānijas valdība sākusi informatīvu kampaņu visā Eiropas Savienībā ar mērķi palīdzēt savienības pilsoņiem sagatavoties jaunajai imigrācijas sistēmai, kas stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī, stāsta jauns.lv.

Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Latvija
Kredīti, braucieni, muita, mācību maksa: Latvijas ĀM pastāstīja par dzīvi pēc Brexit

Cilvēku brīva pārvietošanās starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju tiks pārtraukta 2020. gada 31. decembrī, un Eiropas ekonomiskās zonas un Šveices pilsoņiem vairs nebūs automātisku tiesību uz ilgstošu dzīvi un darbu Apvienotajā Karalistē.

Lielbritānija ievieš jaunu imigrācijas sistēmu uz vērtējuma pamata. Tā būs vienāda gan ES dalībvalstu, gan citu valstu pilsoņiem. Nozīme būs iemaņām un prasmēm, nevis izcelsmes valstij.

Latvijas pilsoņi, kuri pašlaik nedzīvo Lielbritānijā vai kuru tiesības negarantē vienošanās par izstāšanos, kuri vēlas mācīties vai strādāt Lielbritānijā no 2021. gada, tiks vērtēti saskaņā ar noteiktiem kritērijiem, viņiem būs jāiesniedz vīzas pieteikums saskaņā ar jaunajiem noteikumiem.

Lielākā daļa jaunā tipa vīzu būs pieejamas no 1. decembra, pieteikumu studenta vīzai iespējams iesniegt jau tagad.

Lielbritāniju vēl joprojām būs iespējams apmeklēt bez vīzas uz laiku līdz sešiem mēnešiem, piemēram, kā tūristam vai doties ciemos pie ģimenes un draugiem, uz īstermiņa studijām vai pasākumiem, kas saistīti ar biznesu, piemēram, konferencēm.

Здание МИД Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM pastāstīja, ko vēlas pēc Brexit. Un pieticīgi atgādināja par tirdzniecību

Pārmaiņas imigrācijas sistēmā neietekmēs arī tos ES pilsoņus, kuri jau saņēmuši tiesības uz dzīvi Lielbritānijā.

Lielbritānija izstājās no savienības šogad, taču pagaidām valsts attiecībās ar ES nekādas lielas pārmaiņas nav manāmas – rit pārejas periods, kura laikā pret Lielbritāniju tiek attiecinātas ES normas, tā ir vienotā tirgus locekle un tirgojas ar ES valstīm bez nodevām un kvotām. Pēc pārejas perioda beigām 2020. gada 31. decembrī šīs normas vairs nebūs spēkā. Lai pāreja pie jaunajām Lielbritānijas un ES attiecībām nebūtu pārāk krasa, pusēm jāvienojas par jaunās partnerības noteikumiem, tostarp arī jāizstrādā jauna tirdzniecības vienošanās.

Pārrunas rit jau vairākus mēnešus un pagaidām nav novedušas pie rezultāta.

Ziņu lente
0